Ha kellemetlen ízt érzünk a szánkban, az valami teljesen ártalmatlan dolog tünete is lehet. Egyes esetekben azonban komolyabb problémára utalhat a jelenség.
A jelenség háttérben számos dolog állhat, és olyan faktorok is befolyásolhatják, hogy mit ettünk az elmúlt napokban vagy hogy milyen betegségek fordultak elő korábban a családban. Mutatjuk a leggyakoribb okokat.
Az afta egy gombás fertőzés, ami miatt fehér foltocskák jelennek meg a szájüregben, a garatban és a nyelven. A fertőzést egy candida albicans nevű baktérium okozza, ami alapvetően is jelen van a szájüregben, a szaporodását az immunrendszer szabályozza.Ha az immunrendszer legyengül, akkor a baktérium elszaporodik. A fehér hólyagocskákon kívül kellemetlen szájízt is okozhat a probléma.
A hányinger és a szokatlan fáradtság mellett avárandós nőkegy része arról panaszkodik, hogy gyakran érez fémes ízt a szájában. Ennek a testben ilyenkor zajló hormonális változások az okai, amelyek hatással lehetnek a szaglásra és az ízérzékelésre is. Egyes várandós nők például képtelenek megenni kedvenc ételeiket vagy megundorodnak a korábban imádott parfümöktől. A jelenség általában a harmadik trimeszterre elmúlik.
Acinkhiánymiatt is megjelenhet a rossz szájíz. Hogy ennek mi a pontos oka, azt még nem sikerült kiderítenie a tudósoknak. Egy tanulmány szerint azonban az állhat a háttérben, hogy acink hiánya miatt csökken a szervezetben a gustin nevű fehérje szintje, ami az ízlelőbimbók irányításában játszik szerepet.
Megfázás vagy influenza esetén teljesen normális, ha kesernyés ízt érzünk a nyelvünkön. Az ilyen jellegű fertőzések ugyanis riasztják az immunrendszert, ami fehérjetermeléssel próbálja meg felvenni velük a kórokozók ellen. Ha a torok vagy az orrüreg területén lép fel a fertőzés, akkor a fura ízt akáros baktériumok elszaporodása miatt is érezhetjük.
Ha a vércukorszintünk szabályozásával van gond, akkor fura, édes ízt érezhetünk a szánkban. Egy kutatás szerint acukorbetegekkifejezetten gyakran tapasztalják. Emellett a cukorbetegség bizonyos esetekben csökkentheti a szervezet cinkszintjét, amitől a szájban keserédes ízt érezhetünk.
Létezik egy "fenyőmag-szindróma" nevű jelenség, aminek az okát a kutatók még mindig próbálják megfejteni. A probléma lényege, hogy afenyőmag fogyasztása után pár nappal keserű szájízt tapasztalunk. Ez akár hetekig is eltarthat, és erősödik, ha eszünk vagy iszunk valamit.
A szorongás szájkiszáradást, más névenxerosztómiátokozhat. Ilyenkor lecsökken a szájüregben a nyál mennyisége. A nyál fontos szerepet játszik az egészségünkben az emésztés segítésétől egészen a szájüregben szaporodó baktériumokkal való megküzdésik. Ha nem termelődik belőle megfelelő mennyiség, akkor rossz lehet a szájízünk.
Ha rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert, érdemes átolvasni a mellékhatások listáját, mert lehet, hogy ez áll a rossz szájíz hátterében. Az íz lehet keserédes, sós vagy akár fémes is, és leggyakrabban valamilyenantibiotikum, gyulladáscsökkentő, illetve magas vérnyomásra vagy allergiára felírt gyógyszer idézheti elő.
A szájüregben számos baktérium él - károsak és hasznosak is. Ha a szájhigiéniánk nem megfelelő - tehát nem mosunk elég gyakran fogat és nem fogselymezünk -, akkor a károsak mikroorganizmusok elszaporodhatnak és rossz szájízt okozhatnak. Ínygyulladás és lyukas fog esetén nagyobb eséllyel tapasztaljuk ez. Eztrendszeres fogászati ellenőrzéssel elkerülhetjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.