Tápanyagdús, ízletes zöldség
Rajongunk érte vagy sem, tény, hogy a cukkini zöldségnek több mint tíz igen komoly előnye van, tápanyag-tartalmától kezdve a vércukorszint szabályozásáig. Mit kell tudni róla?
Rakott ételbe, salátába, grillezve, cukkinifánkként elkészítve egyaránt finom ez az egyszerűnek tűnő zöldség – mely botanikai szempontból valójában gyümölcsnek számít.
Cikkünk első részében a főbb jellemzőiről esett szó, valamint arról, milyen előnyei vannak. Lássuk a többi okot is, amelyért érdemes fogyasztani ezt a mutatós zöldséget!
5.Javítja a szív egészségét: a cukkini nagy előnye, hogy hozzájárulhat a szív egészségéhez, amely elsősorban magas rosttartalmának köszönhető. Megfigyeléses vizsgálatok alapján azoknál az embereknél alacsonyabb a szívbetegség esélye, akik több rostot fogyasztanak.
A pektin - a cukkiniben található oldható rostok egyik fajtája - különösen hatékonynak tűnik a teljes és az LDL („rossz”) koleszterinszint csökkentésében.
Egy, 67 tanulmány áttekintését tartalmazó jelentés szerint napi 2–10 gramm oldható rost fogyasztása nagyjából 1–2 hónapon keresztül átlagosan 1,7 mg/dl-rel csökkentette a teljes koleszterinszintet és 2,2 mg/dl-rel a „rossz”, vagyis az LDL koleszterin szinjét.
A cukkiniban sok kálium van, ami az erek kitágításával segíthet a magas vérnyomás mérsékelésében. Az egészségesebb vérnyomás a szívbetegség és a stroke esélyét is csökkenti.
Mi több, a karotinoidokban gazdag étrend – ami a cukkiniben is megtalálható – különösen véd a szívbetegségekkel szemben.
6.Erősítheti a látást: a cukkini előnye a látás erősítése is. Ennek oka az, hogy ez a zöldség gazdag C-vitaminban és béta-karotinban – ez a két tápanyag fontos a szem egészsége szempontjából.
A cukkiniben lutein és zeaxantin található. Kutatások szerint ezek a hasznos antioxidánsok felhalmozódhatnak a retinában, javítva a látást és csökkentve az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát. A makuladegeneráció esélyét is mérsékeli – ez a probléma a visszafordíthatatlan látásvesztés vezető oka az időseknél.
A magas lutein- és zeaxantintartalmú étrend csökkentheti a szürkehályog kialakulásának valószínűségét és a lencse elhomályosodását, melyek szintén látásromláshoz vezethetnek.
7.Segíthet fogyni is a cukkini: a cukkini rendszeres fogyasztása segíthet a súlyvesztés elérésében. Ez a zöldség vízben gazdag, alacsony a kalóriatartalma, ami növeli a jóllakottság érzését.
Rosttartalma csökkentheti az éhséget és kordában tarthatja az étvágyat. Tanulmányok következetesen összefüggésbe hozzák a nagy mennyiségű gyümölcs- és zöldségbevitelt a súly mérsékelésével és az idő múlásával lassúbb súlygyarapodással.
Emellett a keményítőtartalmú, sötétzöld vagy sárga zöldségek fogyasztása – ezek jellemzői hasonlóak a cukkiniéhoz – különösen előnyösnek tűnik a fogyás szempontjából.
8-9.A cukkini előnyeinek hosszú sora
Az ízletes zöldségnek számos előnye van, amellyel kiemelten támogathatja egészségünket.
Szükség van azonban még embereken végzett kutatásokra is, valamennyi esetben.
10.A cukkini könnyen az étrendhez adható
Ezen zöldség külön előnye, hogy sokoldalú, nyersen vagy főzve is fogyasztható. Lássuk, mi minden készíthető vele.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.