Vajon a természetes cukrok jobbak vagy a finomítottak?

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2022. május 22. 13:33
Noha a cukor káros hatása szervezetünkre ma már vitathatatlan, most is hihetetlen mennyiséget fogyasztunk el belőle. Vajon a természetes cukrok mennyivel jobbak a finomított változatnál? Lássuk!

Noha a cukor káros hatása szervezetünkre ma már vitathatatlan, most is hihetetlen mennyiséget fogyasztunk el belőle. Vajon a természetes cukrok mennyivel jobbak a finomított változatnál? Lássuk!

Melyek a természetes cukrok?

Mára senki sem kételkedik a cukor ártalmas hatásaiban. Mégis, változatlanul nagy szerepet játszik az életünkben. Az amerikaiak különösen élen járnak a fogyasztásában, a becslések szerint heti 1,3 kilónyi finomított cukrot esznek meg. Nem nehéz kitalálni, miért: függővé tesz, szinte úgy, mint a kokain.

Már csak emiatt is, sokan választják az egészségesebb változatokat – sokkal találkozhattunk már. Melyek a természetes cukrok pontosan, s valóban sokkal jobbak-e a finomítottnál? Melyikre mi jellemző?

Fotó: 123rf.com

1.Finomított fehér cukor: nem árt elégszer ismételni, hogy ez a cukor teljesen mellőz minden táplálkozási értéket, s csupán üres kalóriákkal szolgál. Mi több, az elérhető fehér finomított cukrok 65 százaléka GMO cukorrépából készül. Kerüljük őket, ha csak lehet!

2.Barna cukor: a kereskedelemben kapható, természetes cukornak tartott barna változat nem több, mint a finomított fehér, melasszal dúsítva a szín és az íz érdekében.

3.Sűrített cukornád lé: cukornádból készül, kicsit kevésbé finomított, mint a fehér cukor, vagyis több színt, ízt, tápanyagot tárol. A valódi különbség azonban a természetes cukorként ismert cukornád lé és a fehér cukor között, hogy az előbbi egy szinttel kevesebbet tesz meg a finomítási folyamatban.

4.Nyers, szerves nádcukor: ez a természetes cukor típus szintén kevésbé feldolgozott, mint a finomított fehér, tehát még tartalmaz valamennyit az eredeti tápanyagmennyiségből, amely a cukornád lében jelen van. Van benne aminosav, ásványi anyagok, vitaminok, még antioxidánsok is. Mivel organikus, a növényvédő szerek maradványainak sem vagyunk kitéve. Valóban jobb választás, mint a finomított fehér cukor, de ettől még cukor és kis mennyiségben kell fogyasztani.

Foto:123rf.com

5.Kókusz cukor: a kókusz növény nedvéből nyerik, mely egy természetes folyamat – majd hagyják a vizet elpárologni. A cukortermelés leginkább fenntartható módszere ez, a termék pedig tartalmaz kis mennyiségben rostot és más tápanyagokat. A kókuszban kisebb mennyiségben található fruktóz, mint a többi cukorfajtában, amely kétségtelenül egészségesebbé teszi ezt a természetes cukrot a többinél.

A fent említett cukrok mellett létezik olyan is, amely „nyers” formájában nagy mennyiségben tartalmaz vitamint, ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat, táplálja és újjáéleszti a szervezetet. Ez pedig a méz. Nem véletlenül javasolják az egészséges étrendek, hogy cukor helyett mézzel édesítsünk. Persze, a méz fogyasztását sem kell túlzásba vinni, akkor sem, ha természetes cukorként abszolút megállja a helyét.

A kevesebb több elv alapján működjünk!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.