A nyár hűsítő érdekessége - Koviubis fagyi

A nyár hűsítő érdekessége - Koviubis fagyi

fagyi
PUBLIKÁLÁS: 2022. május 31. 16:40
Fazekas Ádám neve nem csenghet ismeretlenül a fagyirajongók előtt, hiszen ő álmodta meg a díjnyertes Pisztácia Gyümölcsét, de a zöldfűszeres fetafagyija is sokak szívébe lopta be magát. Most azonban olyan újdonsággal rukkolt elő, amin sokan meghökkennek – aztán mégis repetát kérnek belőle. Koviubi a tölcsérben?!

Fazekas Ádám neve nem csenghet ismeretlenül a fagyirajongók előtt, hiszen ő álmodta meg a díjnyertes Pisztácia Gyümölcsét, de a zöldfűszeres fetafagyija is sokak szívébe lopta be magát. Most azonban olyan újdonsággal rukkolt elő, amin sokan meghökkennek – aztán mégis repetát kérnek belőle. Koviubi a tölcsérben?!

„A kovászos uborkás fagyi poénnak indult, de annyira megtetszett az embereknek, hogy a nyáron bekerül a kínálatba. Eredetileg egy főzőversenyre készült, ahol a vörösboros marhapörkölt és nokedli mellé szántuk. Elhoztuk a különdíjat, az embereknek pedig annyira bejött a fagyi, hogy sokan egy második gombócot is kértek belőle”– kezdi a koviubis hideg finomság történetét Fazekas Ádám.

Foto: Fazekas Cukrászda

Ezek után sejthető, hogy a kovászos uborkás fagyi nem klasszikus desszert: érdemesebb húsok mellé fogyasztani, így a grillpartik kiegészítője lehet. Akárcsak a Fazekas Cukrászda többi finomsága, a legújabb kreáció sem tartalmaz mesterséges adalékanyagot. És bár a cukor, vagy édesítőszer minden fagyi összetevője, az itt alkalmazott anyag édessé nem, inkább krémessé teszi a végeredményt.

Egy gyümölcs mégis része a receptnek, méghozzá az eper. Ám ez sem édesítőként, hanem a savtartalmával érvényesül, ami még intenzívebben kiemeli a kovászos uborka ízét.

Falusi bácsi is visszajár érte

„A legnagyobb meglepetés számunkra, hogy ez a fagyi nem csak a budapesti, hanem a rétsági cukrászdában is sikert aratott. Van olyan nógrádi bácsi, aki finoman szólva szkeptikusan fogadta, hiszen ő még csak házi kovászos uborkát evett. Mégis azt mondta: ez irgalmatlan jó! Utána bejött a felesége is, aki el sem akarta hinni, a férje mit kóstolt. Ugyanezt a hatást tízféle különböző csokifagyival sem érhettük volna el”– meséli nevetve a cukrászmester.

Persze, számtalan más okunk is akad, hogy ellátogassunk a budapesti vagy rétsági Fazekas Cukrászdába: újra felbukkan a zöldfűszeres fetasajt-fagyi extraszűz olivaolajjal és himalájasóval, ahogyan a tiramisu fagyi mascarponéval és a tejmentes, 80 százalékos belga étcsokifagyi is. Az idei nyár újdonsága pedig az avokádó-citromfagyi, ami külön hozatott avokádópüréből készül.

Eközben pedig még mindig elérhető a Pisztácia Gyümölcse is, amellyel Fazekas Ádám a legrangosabb olasz fagylaltverseny, az Gelato Festival Europa első díját is elhozta az új generációs fagyik kategóriájában.

A nyár slágere azonban egyértelműen a kovászos uborka lesz, hiszen rengetegen kíváncsiak egy ilyen extrém kreációra:

„Ez a kellemes, frissítő nyári íz a napokban kerül be a pultba, így a magasgasztronómia kedvelői és átlagemberek ízlése is találkozhat”– mondja végül Fazekas Ádám.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.