De vajon tényleg felkerülhet ez a sűrű és laktató sör az egészséges italok listájára? Vagy a hírneve csak jó marketing? Utánajártunk a Guinness jó, kevésbé jó tulajdonságainak.
Amiben nagyon jó a Guinnes
Az eredeti Guinness a stout nevű sörtípus. A Stout egy sötét, felső erjesztésű sör - számos variációja létezik, beleértve a száraz stoutot, a zabpehely stoutot, a milk stoutot és az imperial stoutot. Nagy mennyiségű pörkölt árpát is tartalmaz, ez adja intenzív égetett ízét valamint a nagyon sötét, szinte fekete színét. És bár nem sorolnánk az egészséges italok közé, a stoutok általában joggal dicsekedhetnek táplálkozási előnyőkkel.
Charlie Bamforth, a Davis-i Kaliforniai Egyetem sörfőzési tudományok professzor emeritusa szerint a legtöbb sör jelentős mennyiségű antioxidánst, B-vitaminokat, szilíciumot (amely segíthet a csontritkulás elleni védelemben), oldható rostokat és prebiotikumokat tartalmaz, amelyek elősegítik a "jó" baktériumok szaporodását a bélrendszerben. A Guinness pedig a többi sörhöz viszonyítva még több tápanyagot tartalmaz.
Kimutatták, hogy a sörök közül a Guinness tartalmazza a legtöbb folsavat. A folsav egy B-vitamin, amelyre a szervezetünknek szüksége van a DNS és más genetikai anyagok előállításához. A sejtek osztódásához is szükséges. Kutatások szerint a stoutok átlagosan 12,8 mikrogramm folsavat tartalmaznak, ami az ajánlott napi adag 3,2%-a.
Mivel a Guinness sok malátázatlan árpát tartalmaz, amelyben több a rost, mint a malátázott gabonában, ezért ez az egyik legmagasabb rosttartalmú sör is.
Gazdag ízvilága és sűrű állaga ellenére más sörökhöz képest a kalóriatartalma viszonylag alacsony. Egy Guinness Draught125 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen: a Budweiser 145 kalória, Heineken 142 kalória, Samuel Adams Cream Stout pedig 189 kalória. A Guinness Extra Stout 149 kalóriát tartalmaz.
Ennek akkor van értelme, ha figyelembe vesszük, hogy a sörökben az alkohol a fő kalóriaforrás. A Guinness Draught alkoholtartalma alacsonyabb, 4,2 %, míg a Budweiser és a Heineken 5%-os.
Általánosságban elmondható, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás - vagyis a férfiak esetében napi két sör, nők esetében napi egy sör, nem több - védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen.
Ami nem olyan jó a Gunniesben
Sajnos a Guinness ettől még mindig alkohol. És mint tudjuk, az erős alkoholfogyasztás (férfiaknál heti 14 italnál, nőknél heti hét italnál több) és a mértéktelen ivás (férfiaknál öt vagy több ital, nőknél négy vagy több ital, körülbelül két órán belül) szintén számos egészségügyi problémával, többek között májbetegséggel, hasnyálmirigy-gyulladással és magas vérnyomással hozható összefüggésbe.
Terhesség idején is jó a Guinnes?
Sok évtizeddel ezelőtt Írországban az orvos azt tanácsolta a terhes és szoptatós nőknek, hogy igyanak Guinness-t. Manapság azonban a szakértők óva intenek attól, hogy bármilyen alkohol tartalmú italt igyanak a nők a terhesség alatt.
Az alkohol teratogén, vagyis olyan anyag, ami születési rendellenességeket okoz.Károsíthatja a magzat agyát és más szervrendszereket - mondta Dr. Erin Tracy, a Massachusetts General Hospital szülész-nőgyógyásza és a Harvard Medical School szülészet, nőgyógyászat és reproduktív nőgyógyászat docense. Nem ismerünk biztonságos alkoholadagot a terhesség alatt.
Mi a helyzet a sörrel a szoptatás alatt?
"Nagy-Britanniában szinte már a kultúra része, hogy a Guinness fogyasztása jót tesz a szoptatós anyáknak" - mondta Karl Siebert, az élelmiszertudományi tanszék professor emeritusa, a Cornell Egyetem sörfőző programjának korábbi igazgatója.
A sört általában laktagógnak, azaz a szoptatás serkentőjének tekintették régen. Sőt, az irishtimes.com szerint Írországban a szoptató nőknek egykor napi egy üveg Guinness-t adtak a szülészeteken.
A Guinness Original (más néven Guinness Extra Stout) 1821-ben debütált, és egy ideig élő élesztőt tartalmazott, amelynek magas vastartalma volt, így akkoriban, még mielőtt teljesen megértették volna az alkohol hatásait, rendszeresen adták vérszegénység esetén, valamint a szoptatós anyáknak.
Egyes tanulmányok bizonyították, hogy a sör összetevői növelhetik a prolaktint, a tejtermeléshez szükséges hormont; mások ennek ellenkezőjét mutatták ki. A következtetésektől függetlenül sajnos az a tény, hogy a sör alkoholt tartalmaz, felülírja a tejserkentő tulajdonságait.
Az alkohol ugyanis átmenetileg gátolja a tejkilökődési reflexet és az általános tejellátást, különösen, ha nagy mennyiségben fogyasztják, mert a krónikus alkoholfogyasztás pedig tartósan csökkenti a tejellátást.
A Guinnes jót tesz az izmoknak?
Ha bárki abban a hitben él, hogy a Guinness fogyasztásának ilyenfajta egészségügyi előnyei vannak, akkor sajnos rossz hírt kell közölnünk. A hiedelmekkel ellentétben a Guinness nem fog izmot építeni vagy segíteni az influenzából való felgyógyulásban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.