Szárától a gyökeréig - gyümölcsök és zöldségek olyan részei, amelyekről nem is tudtad, hogy megeheted őket

szára
PUBLIKÁLÁS: 2022. április 26. 15:25
A növényi alapú étrend továbbra is nagy divat, és nem véletlenül. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint számos egészségügyi előnnyel járnak, és általában jobbak a bolygó számára, mint a hústartalmú étrendek.

A növényi alapú étrend továbbra is nagy divat, és nem véletlenül. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint számos egészségügyi előnnyel járnak, és általában jobbak a bolygó számára, mint a hústartalmú étrendek.

Van azonban egy terület, ahol a terménykedvelők is tanulhatnának a húsevők példájából: az élelmiszerpazarlás csökkentése.

A Clean Eating magazin szerint az "orrtól a farokig" mozgalom évek óta támogatja az állatok minden részének felhasználását a hulladék elkerülése érdekében - még az olyan kevésbé népszerű részekét is, mint a belsőségek és a szervek.

Ha belegondolunk, rengeteg tökéletesen jó termékrész van, amit minden ok nélkül levágunk és kidobunk. Persze, komposztálhatnánk őket, de sok közülük teljesen biztonságosan fogyasztható - mondja Linda Ly, a Garden Betty weboldal alapítója és a The No-Waste Vegetable Cookbook (A hulladékmentes zöldség szakácskönyv) szerzője: Receptek és technikák a teljes növényi főzéshez.

Lássuk a "szárától a gyökeréig" étkezési stílust, hogy ezzel csökkenthessük az élelmiszer-pazarlást, pénzt takaríthatunk meg, és talán még egy új kedvenc részét is felfedezhetjük egy ismerős ételnek, amiről nem is tudtuk, hogy ehető.

1
Cékla szára

cekla
Foto:123rf.com


Általában a céklát a gumós, édes, piros gyökérzöldség része miatt vásároljuk. De a friss leveles céklazöldségek legalább olyan finomak. Ráadásul egészségügyi előnyökkel is szolgálnak: Az USDA szerint a cékla zöldje több fehérjét és rostot tartalmaz, mint a cékla önmagában.

A céklaleveleket ugyanúgy használhatjuk, mint bármely más leveles zöldet, vagy próbálja meg megpárolni őket. Melegítsünk olívaolajat és fokhagymát egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a felaprított zöldeket. Főzzük, amíg megfonnyad és megpuhul. A tetejére sült céklaleveleket, balzsamecetet és morzsolt kecskesajtot tehetünk.

Foto:pixabay.com

2
Póréhagyma zöldje
Ha valaha készítettünk már póréhagymával bármit, valószínűleg láttuk a receptben: "csak a fehér és világoszöld részeket". De mi a baj a sötétebb zöld részekkel? Abszolút semmi. A póréhagyma ezen részét eddig mindig csak kozmetikai okokból utasították el. A szár felső részei néha sérültek, és nem néznek ki olyan étvágygerjesztően. Pedig csak a külső bágyadt réteget kell lehámozni és alaposan megtisztítani. Ezután alapvetően ugyanúgy felhasználható, mint a fehér rész.

Fotó: 123rf.com

3
Sárgarépa zöldje

A szupermarketekben kapható zacskós sárgarépa általában nem rendelkezik a fodros zöld tetejével, de a termelői piacon kapható sárgarépán rajta van. Ezek a zöldek tökéletesen ehetőek, bár az ízük nem sokban hasonlít a sárgarépához. Kicsit hasonlítanak egy földes ízű petrezselyemre. Salátákhoz keverve használhatjuk őket.

A sárgarépaszár -szósz elkészítéséhez apróra vágjuk a zöldeket, majd olívaolaj és vörösborecet keveréket öntünk rá. Ízlés szerint adhatunk hozzá sok apróra vágott fokhagymát és pirospaprikát. Gazdag, pikáns ízű fűszert kapunk, amelyet zöldségekre vagy kenyérre csöpögtethetünk.

Foto:pixabay.com

4
Brokkoli szárak és levelek
A virágszirmok kapják az összes szeretetet, de a brokkoli szára valójában még finomabb. Csak a szár kemény külső rétegét kell lehámozni. Az alatta lévő hús ugyanúgy felhasználható, mint a brokkoli. A levelek pedig rejtett kincset rejtenek, ha rájuk bukkansz. Olyanok, mint a kelkáposzta, csak enyhébb az ízük. Kicsit főzni kell őket, ezért levesekhez, pörköltekhez és párolt ételekhez érdemes hozzáadni. A kelkáposztához hasonlóan chipset is készíthetünk belőlük: kenjük meg, fagy fújjuk le a leveleket kis olívaolajjal, majd rendezzük el egy tepsiben, és forró sütőben vagy légkeveréses sütőben süssük ropogósra. Ha sült brokkoli szárat szeretnénk készíteni, szeleteljük fel a szárat, hintsük meg olívaolajjal és reszelt parmezánnal. Rendezzük el egy tepsiben, és 400 fokon süssük puhára, körülbelül 15-20 percig.

banán
Foto:123rf.com

5
Banánhéj
Ez igaz: akár meg is ehetjük a banánhéjat. És valószínűleg meg is kellene tennünk: A Journal of Functional Foods című szaklapban 2018 januárjában megjelent tanulmány szerint a banánhéjban található fenolos vegyületek antioxidáns és antimikrobiális vegyületekben gazdagok.

Bár néhány ügyes szakács már vegán barbecue-t is készített a banánhéjból, mi valószínűleg azzal fogjuk kezdeni, hogy a turmixba teszünk egy keveset belőle. Egyszerűen aprítsuk fel egy nagyon érett banán fél héját, és tegyük a turmixgépbe a többi kedvenc hozzávalóinkkal együtt.

Foto:123rf.com

6
Burgonyahéj

Ne hámozzuk meg a krumplit. A burgonyahéjban sok rost van. Természetesen vannak olyan esetek, amikor hámozni kell, például ha extra bársonyos burgonyapürét szeretnénk. Ilyenkor nem maradhat a héj. Jó hír: attól még megehetjük őket.

Ha sült burgonyahéjat szeretnénk készíteni, locsoljuk meg a héjat olívaolajjal és tetszés szerinti fűszerekkel (a füstölt paprika különösen jó). Terítsük ki egy tepsibe, és 400 fokos sütőben süssük 15 percig.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.