Gyomorkímélő ételek, tanácsok, ötletek

Gyomorkímélő ételek, tanácsok, ötletek

gyomor
PUBLIKÁLÁS: 2022. április 21. 13:33
Gyomorkímélő ételek általában csak olyankor kerülnek az asztalra, ha valamilyen egészségügyi problémánk adódik.

Gyomorkímélő ételek általában csak olyankor kerülnek az asztalra, ha valamilyen egészségügyi problémánk adódik.

Kellemetlen hasmenés, haspuffadás, székrekedés, hányás, gyomorégés, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Pedig olykor ünnepekkor vagy a nyaralás után is jó beiktatnunk egy könnyebb diétát, hiszen ezek az alkalmak sokunknál egyenlőek a büntetlen eszem-iszommal is. Viszont a gyomrunk biztosan hálás lesz egy kis odafigyelésért…

Kerüljük az egyoldalú táplálkozást!

Gasztroenterológusaink gyakorta hívják fel pácienseik figyelmét arra, hogy nem egészséges, a gyomrunknak pedig rendkívül megterhelő, ha rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztunk zsíros, nehéz ételeket, tejes dolgokat, sok-sok szénhidrátot. De a gyulladásos emésztőrendszeri fertőzések is megkövetelik olykor, hogy – legalább egy ideig – gyomorkímélő ételeket együnk. Ilyen esetekben a cél az, hogy könnyen emészthető, tápanyagokban gazdag ételeket fogyasszunk, olyanokat, amikből a lehető legtöbb értékes tápanyagot képes a szervezet hasznosítani.
Bár nagyanyáink praktikái szerint a főtt krumpli, rizs, pirítós kenyér diéta sosem mond csődöt, ezekkel az otthonról hozott, olykor valóban működő módszerekkel az a legnagyobb baj, hogy túlságosan is egyoldalúvá teszik az étkezést és a tápanyagbevitelt. Ezért is jobb komolyabb probléma esetén gasztroenterológus segítségét kérni.

Foto:pixabay.com

Akármilyen gond is álljon a háttérben, egy gyomorkímélő diéta valódi megkönnyebbülést hoz majd az emésztőrendszerünknek. Persze ha a kellemetlen tünetek néhány napon belül sem szűnnek, esetleg rosszabbodnak, mindenképp ajánlott felkeresnigasztroenterológiai magánrendelést.

Gyomorkímélő tanácsok, ötletek

  • A gyomorbarát fogások általában könnyűek, zsír és cukormentesek és jó sok egészséges zöldséget tartalmaznak.
  • Gyomorkímélő ételek esetében kerülni kell a túl hideg vagy égetően forró ételeket is.
  • Ilyenkor célszerű nem sütni az alapanyagokat, inkább felpuhítani, párolni és főzni, hogy minél több tápanyag maradjon meg bennük, plusz a puha ételeket a gyomor is könnyebben befogadja.
  • A fűszerezést kerüljük inkább, főleg enyhe hatásúakat használjunk, de azokat is csak ízesítésre.
  • Ilyenkor is figyeljünk oda a kellő folyadékbevitelre. Ezzel nem csak hidratáljuk a szervezetünket, de felgyorsíthatjuk az anyagcserét és a méregtelenítési folyamatot is. A sok víz vagy ajánlott mennyiségű gyógytea segíthet kimosni a lerakódott salakanyagokat.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.