Kis mennyiségben még nem okoz gondot
Az alumínium kénsavval alkotott sóját, az alumínium-szulfátot az ivóvíz tisztításának folyamatában is alkalmazzák, így hétköznapi életünk során szinte elkerülhetetlen, hogy a szervezetünkbe jusson. Kis mennyiségben még nem is okoz gondot: azEgészségügyi Világszervezetadatai alapján az emberi testsúlyhoz viszonyítva kilogrammonként 40 milligramm alumíniumot képes az emberi szervezet kiválasztani. Egy hetven kilós ember esetében tehát 2800 milligramm napi bevitele még nem jár egészségügyi kockázattal.
Sajnos azonban ennéljóval több jut be a szervezetünkbeátlagosan, elsősorban az étkezésünk során. Az alumínium edények oxidációs eljárással készült, belső rétegének köszönhetően a fémet magas hőfokon sem oldják az ételünkbe. Viszont az edény egy idő után "elhasználódik", a belső réteget pedig a sok mosogatástól és kaparászástól felsértjük. Innentől semmi sem gátolja meg, hogy az ebédünket ez a nem túl egészséges könnyűfém ízesítse. Ha új alumínium edényt vásárolunk, tanácsos többszörvizet forralnibenne, míg az alja matt színezetűvé nem válik. Ezzel a természetes oxidációs folyamattal új réteg védi a szivárgástól az edényt, és ugyan nem lesz olyan szép és csillogó, a belőle fogyasztott élelmiszer egészségesebb.