Napi mintaétrend - igy étkezzünk, ha egészségesek szeretnénk maradni

2000 kalóriás étrend
PUBLIKÁLÁS: 2020. január 03. 13:33
Reggeli:Kapros túrókrém, Graham kenyér, zöldpaprika, tej
1 napi mintaétrend – egészséges felnőttek számára, 2000 kcal napi energiabevitelt véve alapul.

Reggeli:Kapros túrókrém, Graham kenyér, zöldpaprika, tej

Hozzávalók 4 főre:

  • félzsíros tehéntúró (kb. 1 kis doboz) 240 g
  • 12%-os tejföl (kb. 1 kis pohár)
  • 120 gfriss kapor ízlés szerint
  • Graham kenyér (kb. 4 vékony szelet)
  • 250 gzöldpaprika (2 nagy db)
  • 240 g tej 1,5%-os 1,2 l

Elkészítés: A tehéntúrót elkeverjük a tejföllel, majd ízesítjük a friss apróra vágott kaporral. Grahamkenyérre kenve tálaljuk, mellé zöldpaprikát és tejet kínálunk.

Egy adag energia- és tápanyagtartalma: Energia: 461 kcal; Zsír: 12,9 g; Szénhidrát: 57,6 g;Fehérje: 27,9 g

Tízórai: Körte, mandula

Hozzávalók 4 főre: natúr, sótlan mandulabél (kb. 4 kis maréknyi) 80 g körte (4 közepes db) 600 g

Elkészítés: A körte megmosásán kívül külön előkészítést és elkészítést nem igényel.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma: Energia: 202 kcal; Fehérje: 6,1 g; Zsír: 10,9 g;Szénhidrát: 19,4 g

Ebéd: Brokkolikrémleves

Hozzávalók 4 főre: margarin (kb. 2 csapott evőkanál) 25 g vöröshagyma (1 közepes fej) 80 g fokhagyma 2-3 gerezd brokkoli 400 g főzőtejszín 10%-os 4 dl szerecsendió, bors, só ízlés szerint

Elkészítés: A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk és a zúzott fokhagymával együtt a megolvasztott margarinon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a brokkolit és adagnagyságnak megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. A brokkolit sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Amikor a brokkoli megfőtt, botmixerrel pürésítjük és tejszínnel besűrítjük.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma: Energia: 175 kcal; Zsír: 14,8 g; Szénhidrát: 5,7 g; Fehérje: 4,6 g

Paradicsommal sült csirkemell burgonyapürével és lilakáposzta salátával

Hozzávalók 4 főre: csirkemell (4 tenyérnyi szelet) 400 g, paradicsom (3 közepes db) 250 g, trappista sajt 100 g, petrezselyemzöld, rozmaring, kakukkfű, bors ízlés szerint

Burgonyapüré burgonya 1 kg 1,5%-os tej 3 dl margarin (4 teáskanál) 40 g só 1 mokkáskanál

Vöröskáposzta salátavöröskáposzta (kb. fél fej) 400 gvöröshagyma (kb. 2 evőkanál) 40 gecet (kb. 1 evőkanál) 10 gcukor (kb. 3 teáskanál) 15 gköménymag ízlés szerint

Elkészítés: Paradicsommal sült csirkemell: A megtisztított szeletekre vágott csirkemelleket befűszerezzük és egy alufóliával kibélelt tepsibe fektetjük. A csirkemellek tetejére szeletelt paradicsomot és reszelt sajtotteszünk. 180 fokos sütőben 40 percig lefedve sütjük, majd az alufóliát eltávolítva további 10 percigsütjük. Burgonyapüré: A megtisztított kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, margarint és tejet adunk hozzá, majd burgonyanyomóval áttörjük. Lilakáposzta saláta: A megtisztított vöröshagymát és káposztát lereszeljük. Cukorból, köménymagból és ecetből kevés víz hozzáadásával páclevet készítünk, és a káposztára öntjük. Hűtőszekrényben 2-3 órán keresztül érleljük.

Egy adag energia- és tápanyagtartalma: Energia: 654 kcal; Zsír: 25 g; Szénhidrát: 64,9 g;Fehérje: 40,6 g

Uzsonna: Petrezselymes joghurt, zsenge karalábé- és sárgarépacsíkok, félbarna kenyér

Fotó: 123rf.com

Hozzávalók 4 főre: karalábé (kb. 1 közepes db) 120 g, sárgarépa (kb. 2 szál) 200 g, joghurt (kb. 1 nagy pohár) 400 g, petrezselyemzöld (1 kis csokor) 20 g, só (kb. csipetnyi) 2 gőrölt bors (kb. késhegynyi) 0,4 g félbarna kenyér (4 db ujjnyi vastag fél szelet) 160 g Elkészítés: Megtisztítjuk a karalábét és a sárgarépát, majd hosszúkás darabokra szeleteljük. A joghurtot összekeverjük a finomra vágott petrezselyemzölddel, egy kevés sóval és őrölt borssal. A zöldségcsíkok a petrezselymes joghurtba mártogatva fogyaszthatók félbarna kenyérrel.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma: Energia: 203 kcal; Fehérje: 8,8 g; Zsír: 4,2 g; Szénhidrát: 32,1 g

Vacsora: Tonhalkrémes korpás kifli, narancslé

Hozzávalók 4 főre: olajos tonhal (kb. 4 evőkanál) 120 g, margarin, 35%-os (kb. 4 teáskanál) 40 g, majonéz (kb. 4 teáskanál) 40 g, lilahagyma (kb. 8 evőkanál) 120 g, zöldpaprika (kb. 8 evőkanál) 120 g citromlé (kb. 4 kávéskanál) 8 g, korpás kifli 4 db, narancslé (100%-os) 8 dl

Elkészítés: A tonhalról lecsöpögtetjük az olajat, majd villával összetörjük. Margarinnal és majonézzel kikeverjük, ezt követően apróra vágott lilahagymával, zöldpaprikával és friss citromlével ízesítjük. Azí gy elkészült tonhalkrémmel megkenjük a kiflit, és narancslevet kínálunk mellé.

Egy adag energia- és tápanyagtartalma: Energia: 399 kcal; Fehérje: 14,7 g; Zsír: 14,5 g;Szénhidrát: 50,7 g

Az OKOSTÁNYÉR elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottságának ajánlását. Az útmutató elérhető az MDOSZ honlapján: www.mdosz.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.