A turbolya (Anthryscus cerefolium H.) illata kissé az ánizsra emlékeztet, különlegesen édeskés ízű növény. Már a rómaiak is használták.
A turbolya illóolajat, glikozidát, keserű anyagot tartalmaz. A zöldségleves, húsleves, és a báránysült ízletes fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát lehet készíteni. Teája vese, hólyag, légzőszervi és emésztőszervi megbetegedések esetében nagyon hasznos.
Nagymamáink még ismerték és előszeretettel használták is ezt az egynyári enyhén fűszeres íz világgal rendelkező növényt. Kinézetre talán leginkább a petrezselyemre hasonlít,íze pedig kissé ánizsos és édeskés, amely a benne található izoanetol nevű illóolajnak köszönhető.
A növényben található többek közöttC-vitamin, karotin, vas, és számtalan hasznos ásványi anyag.
Turbolyát kiskertben is lehet termeszteni. Vethetjük magról, de egy tövet is hazahozhatunk az erdőből.
Két marék turbolyát csipegessünk le a száráról, vegyünk hozzá 6-8 sóskalevet és ½ kg levescsonttal, sóval, 2 liter vízzel, és lassan forralva másfél óráig főzzük. Aranysárga rántást készítünk, késhegynyi paprikával törött borssal ízesítjük és rászűrjük a levest. A levesestálba 1 tojás sárgájával elhabart 1 dl tejfölt teszünk és arra szedjük a levest. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
1-1 csomag turbolya, diólevél, tarackgyökér, édes kömény, bengekéreg keverékéből 1 evőkanállal veszünk 3 dl vízhez. Pár perc forralással főzetet készítünk, amelyet este lefekvés előtt megisszuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.