Egy kis bacon - történelem

evés
PUBLIKÁLÁS: 2022. április 25. 14:14
Időszámításunk előtt 1500 körül a kínaiak már fogyasztották a sertés húsának azt a részét, amit ma baconként ismerünk.

Időszámításunk előtt 1500 körül a kínaiak már fogyasztották a sertés húsának azt a részét, amit ma baconként ismerünk.

Innen terjedt át szép lassan a Közel-Keletre, ahonnan a kereskedők által eljutott az ókori görögökhöz és rómaiakhoz is. Utóbbiak többnyire fügével és borral fogyasztották. A későbbi évszázadok alatt Angliába is elérkezett a hús, a bacon szót azonban nem ők találták ki, feltehetően a német „bak” szóból származik a ma használt kifejezésünk. A sertés hátsó részét jelentő „bak” a francia nyelvben „bacco”-ként jelent meg, még egy országgal arrébb, Angliába már baconként érkezett meg. Fontos hozzátenni, hogy ekkor még nem a mai értelmében használták a szót: a legtöbb (sózott) sertéshúst nevezték így. Amerikába azonban először nem az angolok, hanem a spanyolok közvetítésével érkezett meg a hús, hála Kasztíliai Izabellának, aki Kolumbusz Kristóffal az új földrészen addig ismeretlennek számító malacot küldött a gyarmatosítóknak. Az állat annyira jól érezte magát az új környezetben, hogy néhány év alatt megtöbbszöröződött a számuk.

Bacont hazavinni nagy dicsőség volt

A 12. században egy Dunmow nevű angol településen különleges hagyomány társult a baconhöz. Az a férfi, aki a helyi gyülekezet előtt megesküdött, hogy legalább egy évig és egy napig nem veszekszik a feleségével, a fenti időszak után kapott egy jókora adag bacont. Innen származik az angol „bring home the bacon” (szó szerinti fordításban: hazavinni a szalonnát) kifejezés, amivel ha illettek valakit, nagy dicsőségnek számított. Az a férfi ugyanis, aki betartotta a szavát, és nem veszekedett a feleségével, békés és megbízható férfinak minősült, akit a környezete megbecsült. A fenti angol kifejezést magyar nyelvben általában kenyérkeresőnek szokták fordítani.

Foto:123rf.com

Elindul a nagyüzemi gyártás

Az ipari forradalom előtt a bacont mindenki maga készítette, illetve helyi piacokon lehetett megvásárolni őket a hentesektől, akik egy-két településnyi embert tudtak ellátni termékeikkel. Az ipari forradalom után, 1770-ben azonban John Harris Wiltshire-ben megnyitotta a gyárát, ahol már nagyüzemi mennyiségben készültek a saját (wiltshire-i) baconjei. A tömeggyártásnak köszönhetően már könnyen az angolok étrendjének szerves részévé válhatott a reggeli bacon, főleg, hogy a megfizethető ételek közé tartozott. 1930-ra a világ bacon- és sonkakészletének 99%-át Nagy-Britannia látta el. Érdekes, hogy a bacon a második világháborúban egy különleges szerepet is betöltött: a hús zsíros részéből robbanószert készítettek. Azóta rengeteg különböző tartósítószerrel és egyéb adalékanyagokkal próbálják módosítani vagy feljavítani a bacon minőségét, ha azonban a megfelelő terméket szeretnénk vásárolni, ügyeljünk rá, hogy adalék- és színezékmentes opciót válasszunk, lehetőség szerint olyat, ami csak a sótól és a bükkfa füstöléstől kap zamatot, tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlingertermékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.

Foto:123rf.com

Amerikában is teret hódít

Az első előreszeletelt, előrecsomagolt bacon egy Oscar Mayer nevű amerikai férfihoz köthető, aki az 1920-as években árasztotta el termékeivel Amerikát. A gyors felvirágzása után a 20. század második felére csökkent a bacon népszerűsége, 1953-ra a marhahús-fogyasztás megelőzte a disznóét. A ’80-as években, a kor diétatrendjei miatt, amik megpróbálták a zsíros ételeket száműzni a tányérokról, szintén kevésbé népszerű ételnek számított. A tendenciát a Hardee’s nevű gyorsétteremlánc fordította meg, mely 1992-ben megalkotta az első olyan hamburgert, amiben bacon is volt. Az új gyorséttermi fogás olyan hamar közösségkedvenccé vált, hogy hamarosan a konkurens cégek is belecsempészték a bacont a hamburgerjeikbe. A tengerentúlon annyira imádják a bacont, hogy egy nem régi felmérés szerint az amerikaiak 65%-a gondolja úgy, hogy a hús az ő saját nemzeti ételük. Magyarországról is elmondható, hogy a bacon népszerűsége egyre nő, sőt egyre többen keresnek olyan prémium minőségű bacont, amely magas minőségű oldalszalonnából készül, hozzáadott adalékanyagok nélkül -mondta el Kovács Péter, kereskedelmi igazgató.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.