A szakértők szerint ezek az étolajak a legártalmasabbak az egészségünkre

káros étolajak
PUBLIKÁLÁS: 2022. április 25. 13:33
Legközelebb, amikor gyorsan kell valamit főzni, érdemes vagy átnézni az összetevők listáját, vagy elkerülni az alábbi ártalmas olajokat.

Legközelebb, amikor gyorsan kell valamit főzni, érdemes vagy átnézni az összetevők listáját, vagy elkerülni az alábbi ártalmas olajokat.

"A krónikus, gyulladásos megbetegedések a nyugati társadalomban elterjedt számos betegség gyökerei. Ezt a gyulladást részben az omega-3 és omega-6 zsírsavak egyensúlyhiánya okozza" - mondta Trista K. Best, a Balance One Supplements regisztrált dietetikusa. "Mindkettő esszenciális zsírsav, de az omega-6 erősen gyulladáskeltő, ha az omega-3-at felülmúlja, és sajnos a mindennapokban nagy mennyiségben fogyasztjuk".

Ha tehetjük, a tápanyagdús olívaolajat használjuk, amely a kutatások szerint csökkentheti a betegségek kockázatát, és még a hosszabb életet is elősegítheti. Valójában az olívaolaj az egyik legegészségesebb élelmiszer a szívünk számára, és tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal.

olivaolaj-testapolashoz
Foto:123rf.com

Salátaöntetekhez is kiváló az extra szűz olívaolaj. Főzéskor az EVOO vagy a hagyományos olívaolaj kiváló választás, akárcsak egy kis ghee (tisztított vaj) vagy vaj.

Kukorica olaj

Az egyik olaj, amely a szervezetünkben az omega-3 és az omega-6 zsírsavakban az egyensúlyhiányt okozza, a kukoricaolaj - mondta Best. "Ez az olaj viszonylag olcsó, és nem füstöl. Ez teszi a kukoricaolajat népszerűvé az ételek sütéséhez" - mondta Best. A kukoricaolaj 57 százalékban tartalmaz omega-6 , és csak 29 százalékban tartalmaz jótékony omega-3 zsírsavakat. A fennmaradó részt pedig a telített és omega-9 zsírsavak teszik ki, tehát tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal, amelyek gyulladást és májkárosodást okozhatnak.

Szója olaj

A szójaolaj elősegíti a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulását. Ezért nem érdemes rendszeresen használni. Mint sok növényi olaj, a szójaolaj is erősen finomított. Ez azt jelenti, hogy egy bonyolult, számos vegyi anyagot tartalmazó folyamaton megy keresztül, hogy kivonják a kukoricából, és olajat készítsenek belőle. A gyártási folyamat miatt a szójaolaj hajlamosabb az oxidálódásra is - és ha sok oxidált vegyület van a szervezetünkben, akkor több betegség kockázatának tesszük ki magunkat.

olaj
Foto:pixabay.com

Napraforgó olaj

A napraforgóolaj azért egészségtelen, mert magas az Omega-6 zsírsavtartalma. Ezek a zsírsavak gyulladást okozhatnak a szervezetben, ami olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívbetegségek és a rák. Egy másik ok, amiért a napraforgóolaj egészségtelen, hogy hő hatására nagy mennyiségű aldehid keletkezik benne, mint más növényi alapú étolajok esetében. Az aldehidek pedig mérgező anyagok, amelyek több egészségügyi problémát is okozhatnak.

Foto:123rf.com

Kókusz olaj

A kókuszolaj növelheti az LDL-koleszterinszintet. Lehet, hogy egészségügyi glória veszi körül, de a kókuszolaj nem biztos, hogy hosszú távon megfelel az egészségügyi elvárásoknak, ugyanis bővelkedik közepes láncú zsírsavakban, amelyeket a szervezet nehezebben alakít át tárolt lipidekké. A Circulation című folyóiratban 2020 januárjában megjelent tanulmány szerint a kókuszolaj növelheti az LDL-koleszterinszintet, ami elég rossz hír a szívünknek.

olaj21000
Foto:123rf.com

Hidrogénezett étolaj

A transzzsírok emelik az LDL (vagyis a "rossz") koleszterinszintedet, és csökkentik a HDL (vagyis a "jó") koleszterinszintet, ami nagyban növeli a szívbetegségek kockázatát. A részben hidrogénezett olaj megtalálható a feldolgozott élelmiszerekben, és ez a veszélyes transzzsírok fő forrása az ember étrendjében. Ezeket a szintetikus transzzsírokat egy olyan ipari eljárás során állítják elő, amelynek során hidrogént adnak a folyékony növényi olajokhoz.

Foto: pixabay.com

Pálma olaj

A pálmaolaj az esőerdők elpusztításával hozható összefüggésbe. Ki kell dobni főzőolajok listájáról. A tanulmányok szerint ugyanis a pálmaolajban közel azonos mennyiségű telített és telítetlen zsír van, de etikai problémákat vet fel a használata, a bolygónk megóvása miatt.

Egyéb kevert és tiszta növényi olajok

Bármilyen kevert növényi olaj vagy tiszta növényi olaj, mint például a kukorica, a repce vagy a szójabab, borzalmasan káros az ember számára. Szörnyű gyulladást okoznak, és egy híres, ma már nyugdíjas szívsebész, akinek 1000 bypass műtét van a háta mögött, eseteivel is bizonyította, hogy a cukor és a finomított növényi olajok a szívbetegségek valódi okozói. Ezek ugyanis nagyban károsítják az artériák falát, ami sérüléshez vezet, és a szervezetet arra készteti, hogy lerakódásokat, vagyis plakkokat hozzon létre ezek kijavítására.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.