A refluxbetegség lényege, hogy a gyomorban található savas gyomornedv visszaáramlik a nyelőcsőbe, felmarva annak nyálkahártyáját.
A tünetek közé tarozik a gyomorégés, puffadás, a szájban jelentkező maró érzés, a fogzománc károsodása, csuklás, böfögés, köhögés, kellemetlen szájszag, nehezített nyelés, mellkasi szorító fájdalom, tüdőgyulladás.
A refluxbetegségre hajlamosító tényező a túlsúly és elhízás, a dohányzás, az ülőmunka, a várandósság, sőt a feszültség és a fokozott stressz.
Csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket, ha lefekvéskor párnáinkkal megemeljük a fejünket (kb. 15-20 cm-rel). Segít, ha kényelmes, bő ruhát viselünk. Étkezés közben lazítsuk meg az övünket! Egyeseknek segít, ha rágóznak, mivel az fokozza a nyáltermelést. A meleg folyadék fogyasztása segíthet megnyugtatni a kaparó torkot, gargalizáljunk sós vízzel. Ezeken az általános módszereken túl a legtöbbet a megfelelő étrend kialakításával tehetjük magunkért.
A refluxbetegség étrendi kezelésének célja, hogy kerüljük az olyan ételek fogyasztását, amelyek az amúgy is savas gyomortartalmunkat még savasabbá teszik, és hogy a gyomrunk savtermelése ne fokozódjon. Fontos, hogy naponta többször étkezzünk kisebb mennyiségeket fogyasztva. Bár cél, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne együnk semmit (legfeljebb 2-3 szem – nem túl édes – kekszet, vagy kevés natúr gabonapelyhet), segíthet, ha alvás előtt kevés tejet iszunk.
Ég a gyomrom – mondjuk, ha a has felső részén kellemetlen érzést tapasztalunk.Ezt gyakran kíséri savas ízérzés a szájban, émelygés és puffadás.
Refluxbetegség esetében elsődleges fontosságú a magas szénhidráttartalmú ételek szerepeltetése az étlapon. Fontos, hogy ez a szénhidrát ne tömény cukor, hanem összetett szénhidrát legyen: pl. kenyérfélék, gabonafélék, extrudált kenyerek, natúr gabonapelyhek, rizs, tészta stb.
A magas rosttartalmú étrend is kedvező hatású, de a durva rostok (pl. káposztafélékben, hagymafélékben) fokozhatják a tüneteket. Jó ötlet a teljes kiőrlésű pékáruk, teljes kiőrlésű tészták, a barna rizs étrendi szerepeltetése. A zöldségek közül az „ártalmatlanok” közé tartoznak: a spárgatök, sütőtök, batáta, jégsaláta, sárgarépa, paraj, sóska, paszternák, petrezselyemgyökér, cukkini, burgonya, cékla. Fogyasztható zsenge zöldborsó, zsenge zöldbab is. A karfiol és a brokkoli esetében ne használjunk fedőt a főzéskor, így a puffasztó hatásuk csökkenthető. Az olajos magvak sok esetben puffadást okoznak, de a mandula és a dió csökkenti a savtermelést.
A refluxbetegség esetén sem mondhatunk le a gyümölcsök fogyasztásáról. A nyersen fogyasztott gyümölcs mellé fogyasszunk valamilyen savtermelést csökkentő, magas összetett szénhidráttartalmú ételt (pl. háztartási keksz). Ha ezt sem toleráljuk, készítsünk kompótót.
A különböző saláták is fokozzák a savtermelést, ezért itt is lehet „trükköket” alkalmazni:
Ezekkel a trükkökkel nem kell lemondanunk a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásáról.
A tésztával készült levesek és a krémlevesek savkötő hatásúak. Ezt kihasználva, ha a normál sorrend esetén tünetek lépnek fel, próbálkozhatunk a sorrend felcserélésével: az ebéd végén fogyasszuk el a levest. Ha a köret összetett szénhidráttartalmú (pl. burgonya, köles, rizs, tészta), étkezzünk úgy, hogy az utolsó 2-3 falat csak magából a köretből álljon.
Refluxos tüneteinket is enyhíthetjük gyógyteák fogyasztásával. Azédesgyökérgyógyítja a már felsebzett, kimart nyálkahártyát, nyugtatja a gyomrot. Segítségül hívhatjuk az emésztést segítő, puffadást csökkentő gyógynövényeket is (pl.kamilla). AFehér akácvirágos teakeverékmely tartalmaz:fehér akácvirágot,fehér árvacsalántéscickafarkfüvetsavcsökkentő hatásuknak köszönhetően ideálisak a refluxos tünetek enyhítésére. A nyugtató, emésztésjavító, puffadásgátlócitromfűlevél teaszintén nagy segítség lehet a kellemetlen panaszok csökkentésére. Gyuri bácsiAranyvesszős teakeveréke (ebéd utáni tea)szintén javasolt kiadós étkezések után, az emésztés segítségére.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.