Hiába a csökkentett kalória, az egészségre az sem garancia. Sztroke-ot és Szívrohamot is kockáztat, aki nyakalja a cukormentes italokat?
Adiétásüdítőkről az él a köztudatban, hogy egészségesebbek, mint a cukros termékek. Ám egy friss tanulmány arra figyelmeztet, hogy attól még nyakló nélkül a csökkentett kalóriás italokat se vedeljük.
Szívrohamra ésstroke-ra is hajlamosít a fogyasztásuk, ezt emeli ki az American Heart Association magazinjában megjelent cikk. 82 ezer nő hosszútávon való követéséből érkeztek az eredmények, akik közül 5,1 százalék napi rendszerességgel legalább egy doboz üdítőt felhajtott. Ez a csoport már szignifikánsan hajlamosabb volt stroke-ra és szívkoszorúér-problémákra.
Akik napi kettő, vagy annál is több mesterségesen édesített üdítőt gyűrtek le, már legalább 23, illetve 29 százalékkal voltak kitettebbek a fenti bajoknak. 16 százalékuk pedig korábbi elhalálozással is számolhat, az ilyen nyalánkságokat kerülőkhöz képest.Még azt is kimutatta a vizsgálat, hogy a túlsúllyal rendelkező alanyok az agyi katasztrófára inkább hajlamosabbak, mint a szívbajokra.
A diétás üdítők vizsgálata nem győz meg mindenkit: 2017-ben egy hasonló dolgozat után már érkezett egy olyan vélemény, mely szerint
Ok és okozat nem mutatható ki, inkább egybeesésről lehet szó. Egyelőre még nincs kézzel fogható bizonyíték a mesterséges édesítőszerek ártalmas voltára.
– idézi a Harvard Health Letter álláspontját aFortune.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.