A legújabb kulcsszó a szívbarát étrenddel kapcsolatban az "egyensúly". A legújabb ajánlásban arra ösztönzik az embereket, hogy az étrendjük megtervezésekor az ételek széles választékára gondoljanak, ahelyett, hogy csak néhány ételfajtára koncentrálnának.
Fontos továbbá, hogy az általános szabályok helyett inkább az egyéni preferenciákat kell szem előtt tartani.
"Nem csak azzal kellene foglalkoznunk, hogy mit nem szabad enni. Inkább azt kell elmondani, hogymit szabad és kellene enni, és ezt már könnyebben tudják az emberek beilleszteni a személyes étkezési szokásaikba, preferenciáikba, életmódjukba"- emelte ki Alice H. Lichtenstein, az Amerikai Szív Társaság (AHA) tudományosállásfoglalásátszerkesztő munkacsoport vezetője.Legutóbb 15 éve vizsgálták felül az étkezésre vonatkozó állásfoglalást, a közelmúltban azonban frissítették az anyagot, és a változtatásokat november elején publikálták is az Amerikai Szív TársaságCirculationcímű folyóiratában. Az állásfoglalás igazodik az általános szakmai szabályokhoz, és figyelembe veszi a legfrissebb tudományos eredményeket is - írta meg aheart.org.
Az ajánlás igyekszik eloszlatni azt az elképzelést, hogy a szívbarát diéta abból áll, hogy az ételeinket zöldséggel és vitaminnal egészítjük ki - figyelmeztetett Alice H. Lichtenstein táplálkozástudományi professzor, aki egyben a bostoni Tufts Egyetem Kardiovaszkuláris Táplálkozási Laboratóriumának igazgatója. Mint mondta, inkább azzal kellene foglalkoznunk, hogymit kell megennie egy nap vagy egy hét folyamán a páciensnek.
"Ha az étrendünkben megnöveljük egy bizonyos ételfajtának a bevitelét, akkor igyekszünk valami másnak a bevitelét csökkenteni" - mondta a professzor. "A megnövelt és a lecsökkentett táplálékbevitelnek egymástól független hatása van. Aza legfontosabb, hogy mindent összehangoljunk, mert ezzel hatunk igazán aszív- és érrendszerünk működésére."
"Ajánlásunka kalóriaszámlálás helyett a változatos étkezést javasolja. Felnőttkorban például az évtizedek előrehaladtával egyre alacsonyabb az energiaszükségletünk. Hafizikailag aktívakvagyunk, akkor egy kicsit rugalmasabban alakíthatjuk az étrendünket" - mondta Alice H. Lichtenstein. "Ha kiegyensúlyozzuk az elfogyasztott ételeink mennyiségét, akkor egészen biztos, hogy minden bevitt kalória számít, és tápanyagdús ételeket kell fogyasztanunk" -tette hozzáaz ajánlás társszerzője Maya Vadiveloo, a kingstoni Rhode Island-i Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa.
Ha szeretnénk, hogy szívünk minél egészségesebb legyen és a lehető leghosszabb ideig az is maradjon, akkor érdemes szívbarát táplálkozást folytatni. Mutatjuk azokat az ételeket, amelyek különösenjót tesznek a szívnek.
"Azt ehetjük, amit szeretünk, ám időnként jobban meg kell fontolnunk, mit választunk, illetve figyelnünk kell az étkezés gyakoriságára és az adagok mennyiségére is" - mondta Alice H. Lichtenstein. A szakember azt javasolta, hogy például aki eddig cukrozott és magas zsírtartalmú joghurtot evett, az először próbálja ki a zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú, kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó joghurtokat, aki pedig rendszeresen fogyaszt sós rágcsálni valót, az kóstolja meg a teljes kiőrlésű és alacsony sótartalmú változatokat. De jó módszer az is, ha megfelezzük a tészta és a rizs mennyiségét, és ehelyett egy adag zöldséggel egészítjük ki az ebédünket. Az új ajánlás egyébként azt is hangsúlyozza, hogyfontos lenne már az iskolákban oktatni a táplálkozás alapjait.
Maya Vadiveloo pedig azt javasolta, hogy egyszerűen helyettesítsünk bizonyos ételeket - például a fehér szendvicskenyér helyett együnk teljes kiőrlésűt. "Heti egy étkezés során a fehérjeforrásunk lehet bab is, vagy egy alkalommal a feldolgozott húskészítményt hallal is helyettesíthetjük" - tanácsolta. Fontos azonban tudatosítani magunkban, hogy a tudatosabb ételek ételválasztás csak az egyik kulcsa a szívünk egészségének, meg kell ugyanis találnunk az egyensúlyt az étrendünkről és végső soron az életmódunkról szóló döntéseink között.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.