A fa konyhai eszközök ápolásának 5 pontos kézikönyve

A fa konyhai eszközök ápolásának 5 pontos kézikönyve

konyhai eszközök
PUBLIKÁLÁS: 2022. március 08. 15:25
Szinte minden konyhában van fa konyhai eszköz. Sokat kivált a műanyag, de egyre többen térnek vissza a természetes anyagokhoz a háztartásban, ezáltal a fa eszközökhöz is.

Szinte minden konyhában van fa konyhai eszköz. Sokat kivált a műanyag, de egyre többen térnek vissza a természetes anyagokhoz a háztartásban, ezáltal a fa eszközökhöz is.

Sok-sok évig tesznek jó szolgálatot, de néhány alapszabályra figyelni kell, hogy minőségüket és használhatóságukat megőrizzük. Milyen eszközöket használunk legtöbbször? Fakanál, falapát, vágódeszka, citromfacsaró, evőpálcikák, sodrófa, gyúródeszka. Ide tartoznak még a fatálak is és minden olyan konyhai eszköz, amely fából készült.

1. Soha ne tegyük a mosogatógépbe őket

2 ok miatt. A forró víz deformálhatja az anyagot, helyenként felduzzad, máshol megreped. Megülnek benne a baktériumok. Ez ártalmas az egészségre is. Elkezdhet penészedni és tönkremehet maga az eszköz is. A másik ok, hogy a forró víz és a hosszú áztatás hatására a mosogatószer beivódik a fa szerkezetébe. Mosószeresen pedig nem szerencsés közvetlenül az ételekkel érintkeztetni, hisz könnyen átkerülhet az élelmiszerre.

2. Soha ne áztassuk

Ezeknek az eszközöknek nincs szükségük áztatásra. A már első pontban leírtak alapján nem tesz jót nekik a vizes áztatás. Használat után kevés mosogatószeres vízzel és szivaccsal mossuk tisztára, majd alaposan öblítsük le. Ennyi pont elég a tisztán tartásukhoz.

3. Szagtalanítsuk egyszerűen

A vágódeszkák és a fakanalak is könnyen hagymaszagúak lesznek. Ha ez zavar minket, nem az áztatás a megoldás rá. Elmosogatás után egy fél kifacsart citrom maradékával dörzsöljük át. Vagy egy kis darabka gyömbérrel is átdörzsölhető, ezek semlegesítik a hagymaszagot.

Foto:123rf.com

4. Szabaduljunk meg a kés okozta karcolásoktól

Ez a probléma leginkább a vágódeszkánkat és a gyúródeszkánkat érinti. Ha már nagyon sok rajta a karcolás, tisztítás után egy finomszemcsés csiszolópapírral óvatosan csiszolgassuk át a felületét.

Foto:pixabay.com

5. Ápoljuk őket, mint a bőrünket

Bizony, bizony, egy kis kényeztető ápolás nekik is jár. Lehet kapni szaküzletekben vágódeszka olajat, de jó a méhviasz is. Csak kenjük be vele a megtisztított eszközöket, és hagyjuk hatni legalább néhány órát, de akár egy éjszakát is. Másnap egy törlőronggyal a maradékot töröljük le, és mossuk el az eszközt.

Minden gondoskodást és odafigyelést meghálálnak.

Írta: Gócs Ágnes

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.