Mi is az a köszvény? Mit tehetünk ellene?

Mi is az a köszvény? Mit tehetünk ellene?

gyulladás
PUBLIKÁLÁS: 2022. január 26. 16:40
Köszvényes betegség esetén húgysavkristályok rakódnak le a szövetekben (főként az ízületekben), és ezek a kikristályosodott, kemény csomók gyulladást okozva időnként rohamokat provokálnak.

Köszvényes betegség esetén húgysavkristályok rakódnak le a szövetekben (főként az ízületekben), és ezek a kikristályosodott, kemény csomók gyulladást okozva időnként rohamokat provokálnak.

A magas húgysavszint jellemző a köszvényben szenvedőknél, de ha valakinek „csupán” magas a húgysavszintje, az nem feltétlenül köszvényes.

Miből lesz a húgysav?

A húgysav az emberi szervezetben a purinlebontás végterméke. Purint főként a sejtekben található DNS és RNS tartalmaz. Emlősállatokban a húgysavat az urikáz enzim tovább bontja – ez az oka annak, hogy nem látni az állatkertben köszvényes oroszlánokat (pedig elég sok húst esznek). Emberben az urikáz enzim hiányzik, ezért ha a húgysav mennyisége megnő, az köszvény kialakulását okozhatja.

Amit érdemes tudni…

Köszvény alakulhat ki a vese működésének zavara esetén, mivel a húgysav nagyobb részét a vese távolítja el a szervezetből. Egyes betegségek, pl. pikkelysömör következtében is magasabb húgysavszint tapasztalható. A fentebb említett kristályképződés alacsony hőfokon intenzívebb, ezért a kristályok előszeretettel rakódnak le a testtől távoli helyeken – pl. a fülcimpában, nagylábujjban –, és az akut köszvényes rohamok is itt lépnek fel a leggyakrabban. A kevés folyadékfogyasztás kedvez a kristályképződésnek, ezért ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. Köszvényes roham fellépésének kedvez a túlzott mértékű evés, az alkoholfogyasztás és egyes gyógyszerek alkalmazása.

Nem elég a gyógyszer, az étrendre is figyelni kell

Bár a köszvény kezelésében a gyógyszeres kezelés hatékonysága vitathatatlan, az étrendre mégis érdemes odafigyelni. Már csak azért is, mert a köszvény gyakran társul elhízással, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, szív- és érrendszeri betegséggel vagy veseelégtelenséggel ( rossz esetben ezek mindegyikével), ahol szintén fontos a megfelelő diéta.

Köszvény hatások élelmiszerekA köszvény és az ajánlások

A köszvényes betegek dietetikai kezelésére hosszú évek óta áll rendelkezésre kidolgozott gyakorlat. Tavaly azonban a legújabb kutatási eredmények alapján új, magyar konszenzus látott napvilágot a betegek gondozásáról és dietoterápiájáról. Ez a régi elképzeléseket sok helyen felülírta. Jelen írásomat az új ajánlás alapján készítem.

Foto:123rf.com

Az új ajánlás szerint továbbra is károsnak tartjuk a vörös húsok, tenger gyümölcsei, sör és tömény italok fogyasztását. Az olyan, korábban kerülendőnek tartott ételekről, mint a magas purintartalmú zöldségfélék (bab, borsó, spenót, karfiol, gomba) kiderült, hogy nem emelik meg a húgysavszintet. A szakemberek már korábban is azon a véleményen voltak, hogy a cseresznye és a meggy antocianintartalmuk révén jó hatásúak köszvényben. A sör és a tömény italok fogyasztása egyértelműen károsnak mondható, azonban a kis mennyiségű vörösbor kifejezetten előnyös hatást eredményezhet.

Foto:123rf.com

Mit vegyünk még figyelembe?

A köszvény esetén figyelembe kell venni az egyes társbetegségek kialakulásának lehetőségét is. Az esetek nagy részében energiaszegény diétára van szükség, hiszen sok köszvényben szenvedő egyúttal elhízott is. A rendszeres halfogyasztás nem hagyható el, hiszen a halakban található omega-3 sav csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját. A sótartalom csökkentése a magas vérnyomásban (is) szenvedőknek fontos.

A szénhidrátok purinürítő hatása miatt a szénhidrátalapú élelmiszerek étrendi szerepeltetése kulcsfontosságú. Kivétel ez alól a fruktóz, aminek fogyasztása növeli a húgysavszintet. Fruktózból napi maximum 50 g fogyasztása javasolt, az is elsősorban friss gyümölcsként. A fruktóz nagy mennyiségben található meg az egyes üdítőitalokban, másrészt cukorbetegségben szenvedők számára fejlesztett édesítőszerként is alkalmazzák.

Foto:123rf.com

A tejtermékek rendszeres étrendi szerepeltetése húgysavszintcsökkentő hatással rendelkezik.

Talán egyetérthetünk abban, hogy köszvény esetén a diéta egyik legfontosabb eleme a húsfogyasztás (főleg a vörös hús fogyasztásának) csökkentése. Ajánlatos a húsokat hideg vízben előfőzni, és a főzőlevet kiönteni, mert a problémát okozó purin kioldódik a főzővízben. A hús mennyisége csökkenthető, ha hússzeletek helyett rakott, töltött ételeket vagy zöldséggel készített fasírtokat, vagdaltakat készítünk.

A köszvény egy nagyon fájdalmas és meglepően gyakori betegség, amely anyagcsere eredetű, így egyáltalán nem mindegy, milyen étrendet folytat az érintett.

Igyunk sokat – de mit?

Köszvény esetében jó hatásúak lehetnek a különböző alkalikus gyógyvizek és ásványvizek. A szénsavas italok fogyasztása kerülendő.

A gyógynövények közül ajánljuk aFekete ribizlileveles teakeveréket, melyből naponta 1-3 csészével ajánlunk fogyasztani. A teakeverék összetétele: feketeribizli-levél, nyírfalevél, erdeiszeder-levél és erdeimálna-levél.

Azerdei szederlevélés azerdei málnalevél teákatkülön-külön vagy egyenlő arányban összekeverve is lehet fogyasztani napi 1-2 csészével.

Kúraszerűen amezei zsurló teais iható napi egy csészével 6 héten keresztül.

Összeállított mintaétrendünket köszvény esetén ajánljuk!

  • ITTtöltheti le az étrendet
  • ITTa nyersanyagkiszabást

.


Felhasznált irodalom:

  • Alföldi Sándor, Mátyus János, Szekanecz Zoltán: A Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Nephrológiai Társaság és a Magyar Reumatológusok Egyesületének konszenzusdokumentuma (Hypertonia és Nephrologia, 2020;24(Suppl.2)S1-S20
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.