/Sör, üdítő és tenger gyümölcsei? Köszvényesek fontos a tudatosság
Sör, üdítő és tenger gyümölcsei? Köszvényesek fontos a tudatosság
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 22. 19:00
A köszvény egy nagyon fájdalmas és meglepően gyakori betegség, amely anyagcsere eredetű, így egyáltalán nem mindegy, milyen étrendet folytat az érintett. Dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa a nyári csábítások veszélyeire hívta fel a figyelmet.
A köszvény egy nagyon fájdalmas és meglepően gyakori betegség, amely anyagcsere eredetű, így egyáltalán nem mindegy, milyen étrendet folytat az érintett. Dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa a nyári csábítások veszélyeire hívta fel a figyelmet.
Miért alakul ki a köszvény?
Minden alkohol, a sörön kívül főként a magas alkohol- és cukor tartalmú likőrök.
Vörös húsok és belsőségek, mint a máj és a vese, amelyek gazdagok a telített zsírsavakban.
Tenger gyümölcsei, mint rákfélék, szardínia, tonhal, makréla, polipok.
Minden előre feldolgozott élelmiszerek.
A szárnyasok közül a pulyka kerülendő.
Zöldségek közül a spárgában, karfiolban, gombafélékben magasabb a purin tartalom.
A vaj és a magas zsírtartalmú öntetek (dresszingek) csökkentik a szervezet húgysavkiválasztó képességét, emiatt kerülendők.
A cukros ételek (vagyis az ezek talaján kialakuló elhízás és a cukorbetegség) ronthatják a köszvény tüneteit.
A kávé a magas koffein tartalma miatt vízhajtó hatású, és ha dehidratálódik a szervezet, a húgysav kristályok lerakódhatnak az ízületekben.
Mit ehetünk a roham elkerülése érdekében?
A köszvényeseknek tulajdonképpen egy élethosszig tartó egészséges életmódot kell kialakítani, amely hozzájárul a rohamok elkerüléséhez. Ez elsősorban az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, zöldségek, teljes kiőrlésű pékáruk, diófélék, magvak fogyasztását jelenti. A jó hír, hogy egy ilyen étrend a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is redukálja.
Mit érdemes még beépíteni az étrendbe?
Legalább 8 pohár víz naponta.
Alacsony zsírtartalmú joghurtok, túró, tejtermékek.
Tojás.
Alacsony cukortartalmú gyümölcsök, mint málna, egres, alma. A cseresznye is hatásos a tünetek csökkentésében.
Rengeteg zöldségféle. (Pl. uborka, paradicsom, spenót.)
Növényi olajok, mint olíva, napraforgó, repce.
Napi 500-1000 gramm C-vitamin.
Zsírmentes tej.
Sok víz.
Magvak és teljes kiőrlésű lisztek.
Néhány kocka étcsokoládé és egészséges desszertek (pl. gyümölcs szorbet) energiát adnak.
Köszvénynél az orvosi segítség is elengedhetetlen
Elsősorban egy alapos kivizsgálás keretében meg kell győződni arról, hogy valóban köszvényről és nem például rheumatid arthritisről van szó – hangsúlyozza dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa. – Annak is utána kell járni, nem áll-e valamilyen genetikai eltérés (pl. enzim-hiányok), fokozott sejtciklus (pl. tumorok) vagy anyagcserezavar (pl. elhízás, veseelégtelenség, dehidráció, bizonyos gyógyszerek: vízhajtók, szalicilátok) a köszvény kialakulása mögött. Ha megszületik a diagnózis, elsősorban természetesen az életmódra kell felhívni a beteg figyelmét, de feladatunk a gyulladás és a fájdalom csökkentése is, különös tekintettel a nagy fájdalommal járó rohamokra. Életmóddal és megfelelő kezeléssel a köszvény jó eséllyel kordában tartható.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.