A kókuszolaj azon kevés eledelek egyike, melyeket szuperélelmiszerként tartanak számon – zsírsavak egyedi kombinációja, s mint ilyen, mélyreható pozitív változásokat eredményez az egészségünkben.
A kókuszolaj a világ egyik legjobb étele. Olyan zsírsavak keverednek benne, melyeknek köszönhetően nemcsak a súlyvesztést támogatja, hanem az agyműködést is. Sőt, számos egyéb előnyös hatása van.
Lássuk azt a 10 előnyét, amik mellett nehéz elmenni, s amelyeket embereken végzett tanulmányok keretében már korábban megerősítettek a kutatók.
1.A kókuszolaj zsírsavak egyedi kombinációja, hatékony egészségügyi előnyökkel
A múltban a kókuszolajra sokszor nem néztek jó szemmel, mert telített zsírt tartalmaz. Valóban, az olaj a telített zsír egyik leggazdagabb forrása, a zsírsavak csaknem 90 százaléka az. Ám az új elemzések azt mutatják, hogy ezek ártalmatlanok. Számos, jelentős tanulmány született a témában, melyek keretében emberek százezreinél derült ki, hogy az „artéria-eltömődés” csupán egy mítosz. Mi több, a kókuszolaj nem olyan típusú telített zsírokat tartalmaz, amilyenek egy sajtban vagy steak-ben megtalálhatók.
Valójában közepes szénláncú trigliceridek vannak benne, azaz közepes hosszúságú zsírsavak. A legtöbb, étrendünkben elfogyasztott zsírsav ún. hosszú láncú zsírsav, a közepes hosszúságúak másként metabolizálódnak. Az emésztőrendszerből egyenesen a májba jutnak, ahol gyors forrású energiaként hasznosítódnak vagy ún. ketontestekké alakulnak, melyeknek terápiás hatása van az agyi rendellenességekre, így például az epilepsziára és az Alzheimer-kórra.
A kókuszolaj egyike azon ritka élelmiszereknek, melyeket szuperételnek nevezhetünk. Zsírsavak egyedi kombinációja, melyből a szervezetünk csak profitálhat. De pontosan hogyan is?2.A sok kókuszolajat fogyasztó emberek a legegészségesebbek
Sőt, a legegészségesebb nemzetek tartoznak azok közé, ahol a kókuszolaj jól fogy. Egzotikus ételnek számít a nyugati világban, melyet elsősorban egészségtudatos emberek fogyasztanak. Ám a világ más részein generációk óta az étrend szerves része. Az egyik legismertebb kókuszolaj-evő nép a Tokelauan, a Csendes-óceán déli részén. Kalóriafogyasztásuk 60 százaléka származik a kókuszolajból, így alighanem a legnagyobb telített zsír-fogyasztók a világon. Tökéletes egészségnek örvendenek, szívbetegségre szinte semmi esélyük. Szintén sok kókuszolajat esznek a Kitavanok, hasonlóan problémamentes egészséggel.
3.A kókuszolaj növeli az energiafelhasználást, így több zsírt égetünk
Az elhízás a világ egyik legnagyobb egészségügyi problémája. Az emberek egy része úgy hiszi, csak a kalóriáról szól, mások azonban látják azt is, hogy a kritikus pont a kalóriák forrása. Tény, hogy a különböző ételek testünket és hormonjainkat különféle módon befolyásolják.
A kókuszolajban levő, közepes szénláncú trigliceridek növelik az energia-felhasználást - összehasonlítva a hosszabb láncú zsírokból származó kalóriamennyiséggel. Egy tanulmány szerint napi 15-30 gramm közepes láncú triglicerid a 24 órás energiafelhasználást 5 százalékkal növeli, s összesen mintegy 120 kalóriával naponta.
4.A kókuszolajban levő laurinsav elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat, segít elhárítani a fertőzéseket
A kókuszolaj zsírsavainak 50 százaléka 12 szénatomos laurinsav. Amikor az olaj enzimatikus emésztése történik, monogliceridet képez, melynek neve monolaurin. A laurinsav és a monolaurin képes megölni az olyan, ártalmas kórokozókat, mint amilyen a baktérium, a vírus és a gomba. Kutatók kimutatták, hogy a rendkívül veszélyes Staphylococcus aureus baktériumot is elpusztítja, valamint a Candida albicans gombát, mely az embernél kialakuló gombás fertőzés egyik gyakori forrása.
5.A kókuszolaj elvágja az éhséget
Érdekes tulajdonsága a kókuszolajnak az éhségérzet csökkentése. Összefügghet azzal, ahogyan a zsírsavak metabolizálódnak, mivel a ketontesteknek lehet éhségcsökkentő hatásuk.
Egy tanulmány során a közepes és hosszú láncú trigliceridek változó mennyiségével etették a 6 egészséges férfi alanyt. Azok a férfiak, akik a legtöbb közepes láncú trigliceridet kapták, 256 kalóriával ettek kevesebbet naponta. Egy másik tanulmány, melyben 14 férfi vett részt, arra mutatott rá, hogy akik a legtöbb közepes láncú trigliceridet fogyasztották reggel, jelentősen kevesebb kalóriát ettek ebédkor.
A fenti tanulmányok kisméretűek és csupán rövidtávúak, ám arra utalnak, hogy ha a hatás hosszútávon fennáll, annak drámai hatása lehet a súlyvesztés elérésében néhány év alatt.
Cikkünket folytatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.