A karácsonyi menü összeállítása és lefőzése nem kis feladat egy gyakorlott háziasszony vagy főzőember számára sem.Most egy olyan könnyen elkészíthető menüt hoztunk, amit kifejezetten a konyhában kevésbé rutinosan mozgóknak ajánlunk.
A karácsonyi menü összeállítása még egy rutinos főzőnek is fejtörést okozhat, mert általában tízből kilenc ember szenteste szeretné elkápráztatni a főzőtudásával a családot. Ha az ételek nem passzolnak egymáshoz - például túl nehezek -akkor könnyen lehet, hogy a nagy beszélgetések helyett egymás mellett pihengetünk a kanapén.
A másik gyakori hiba az, amikor valaki túlvállalja magát. Ilyenkor sokkal nagyobb az esélye a hibának, ami aztán könnyen feszültséghez vezethet. És akkor minden lesz csak békés nem a karácsony.
Ha nem ragaszkodunk a halászléhoz, akkor tökéletes nyitány lehet bármilyen zöldségleves. Például a zalai vargányaleves. Remekül passzol hozzá a karácsonyi csirkecomb, amely alá bedobhatunk néhány szem krumplit és akkor már a körettel sem kell foglalkoznunk. Végül egy egyszerű panna cotta felteszi az i-re pontot. Mutatjuk a recepteket.
A zalai vargányaleves annyira finom, hogy bármelyik karácsonyi asztalon megállja a helyét.
Hozzávalók:
A vargányát a vöröshagymával együtt az olajon lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a petrezselymet és a pirospaprikát is. Pár perc múlva felöntjük vízzel és beledobjuk a krumplidarabokat. Nagyjából 20 percig főzzük. Végül egy külön kis pohárban csomómentesre keverjük egy kanál főzőlével a lisztet a tejföllel. Egyet forr és már tálalhatjuk is.
Kivül ropogós, belül omlós csirke, amit a birs és a fokhagyma tesz ünnepivé.
Hozzávalók négy főre:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra légkeveréses fokozatra. A csirkecombokat megmossuk, megtörölgetjük. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk őket, majd beletesszük a combokat a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Melléteszük a fokhagymagerezdeket. A feldarabolt birset, valamit a burgonya cikkeket. Öntünk a tepsi aljába nagyjából két deci vizet és betesszük a sütőbe. 30 percig 200 fokon, utána még egy órát 160 fokon sütjük. Végül megszórhatjuk egy kis petrezselyemzölddel.
A panna cottát a legegyszerűbb előző nap elkészíteni, mert akkor szentestére biztosan megköt.
Hozzávalók 6 adaghoz:
Egy fazékban lassú tűzön csomómentesre keverjük a kókusztejben az előre hideg vízben áztatott lapzselatint. Fontos, hogy nem szabad forralni, különben nem fog megkocsonyásodni. Használhatunk expressz zselatint (más néven zselatin fixet is), aminek az a legnagyobb előnye, hogy az egészet bele lehet a krémbe keverni.
Éles késsel belekotorjuk a vaníliamagokat és beleszórunk egy evőkanálnyi bármilyen édesítőt. Például nyírfacukrot, eritritet. Ezután az egészet alaposan összekeverjük és kis poharakba, csatos üvegbe, tálkákba öntjük. A pulton hagyjuk kihűlni, majd utána legalább négy órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
Tálalhatjuk a poharakban vagy tányéron is.
Hiába illik 24-én felállítani a fenyőfát, ha úgy érzed neked ez aznap nem fog beleférni, díszítsd fel nyugodtan hamarabb és spórold meg az idegeskedést szenteste.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.