Gyulladáscsökkentő és széklet lazító – ezért érdemes fogyasztani

gyulladáscsökkentő
PUBLIKÁLÁS: 2021. november 08. 13:33
A kukorica gyógyhatása nem mindenki számára egyértelmű, hiszen annyira közönséges, napi fogyasztású növényről van szó.

A kukorica gyógyhatása nem mindenki számára egyértelmű, hiszen annyira közönséges, napi fogyasztású növényről van szó.


A kukorica szezonjajúliusban van, de igen jó minőségű konzervek formájában egész évben fogyasztható. Hívhatjuk tengerinek, törökbúzának, a lényeg, hogy mindenki ismeri.

Foto:123rf.com


A kukorica gyógyhatása és jótékony hatásai

A búza és a rizs után az egyik legelterjedtebb hasznon növény. Mégis kevesen gondolnak arra, hogy ez a közismert sárga ételnövény egyben gyógyító erővel is rendelkezik.

A kukoricaliszt kevés rostot tartalmaz, de jó kálium-, valamint megfelelő foszfor-, vas- és tiaminforrás. Mivel gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

A natúr – nem vajban elkészített – pattogatott kukoricáról már egy ideje megtudtuk, hogy diéta során is fogyasztható, hála az alacsony kalóriatartalmának.

Akukoricamagotgyulladásokcsökkentésére, illetve aszéklet lazítására is használhatjuk. A kukoricának immunológiai tulajdonságai is vannak. Ismertvízhajtó,vesekőképződést gátló és gyulladáscsökkentő hatása van. A kutatások kimutatták, hogy a fitoszterolnak köszönhetően a növény lassítja a fehérvérsejtek nyálkahártyafalra való tapadását. Ezzel magyarázhatógyulladáscsökkentőhatása, valamint az, hogy megakadályozza a húgyúti fertőzések krónikussá válását.

Akukorica bajuszt leginkábbsebekészúzódásokkezelésére, illetve főleghúgyúti panaszok– húgyhólyag- vagy húgycsőgyulladás – esetén alkalmazzák. Alkalmazható még: csúz,szív- és májbetegségek,légcsőhurut,bélrenyheség,vérnyomászavarainak kezelésére. Egyes források szerint alkalmas akövérségkezelésére. Magában vagy teakeverékekbencukorbajkezeléséhez is használják.Vesekőkezelésére, valamintköszvényre is ajánlott.

Foto:123rf.com

A kukoricabajusz-főzet elősegíti a vízkiválasztást, és javítja a keringést.

Elkészítése: 1-2 teáskanál száraz kukoricabajuszt 1/2 csésze vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi 2-3 csésze főzetet lehet fogyasztani szükség szerint.

Akukoricacsíraolajatínygyulladáskezelésére is használhatjuk. A kozmetikában bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló- és ránctalanító szerként alkalmazzák.

Akukorica hajszálgyökereit hatásosnak tartjákkoszorúér-problémákesetén, de ma már ritkán alkalmazzák.

További hasznos információkat a kukorica felhasználásáról az alábbi linken találhat >>

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.