Ezért együk! -Az E vitamin szerepe az egészségben

Ezért együk! -Az E vitamin szerepe az egészségben

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2021. november 14. 15:25
Az E-vitamin legalább olyan fontos szerepet tölt be a szemünk épségének megőrzésében, mint az A-vitamin.

Az E-vitamin legalább olyan fontos szerepet tölt be a szemünk épségének megőrzésében, mint az A-vitamin.

Mit tudhatunk erről a vitaminról, és hogyan pótolhatjuk?

Látásunk az egyik legfontosabb érzékszervünk, mivel a környezetünkből begyűjtött információk jelentős részét a szemünkkel „szedjük össze”. A modern ember egyre nagyobb megterhelésnek teszi ki a szemét a képernyő előtt töltött munkával, a sok olvasással vagy a televíziózással. Fontos ezért, hogy ápoljuk és tápláljuk szemeinket, többek között megfelelő élelmiszerek fogyasztásával és vitaminok szedésével. Ha a szem egészsége kerül szóba, leginkább az A-vitaminra asszociálunk, holott ez a fajta vitamin is legalább olyan fontos szerepet tölt be a látásunk megóvásában.

E-vitamin: a szem egészségéért

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitaminfajta, emellett antioxidáns hatású, vagyis védi a szervezetet az oxidatív stressz hatásaival szemben. Rendszeres pótlásával megelőzhető többféle szembetegség, például a szürke hályog is. Az elváltozás lényege, hogy a szemlencse átlátszósága folyamatosan csökken, emiatt pedig a betegek látása fokozatosan homályosabbá válik.

Fotó: 123rf.com

A betegség a nevét is erről kapta, a “cataracta” görög szó vízesést jelent, mivel a beteg látása idővel olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. Ez a vitamin segít hatástalanítani a káros szabadgyököket, és az erek épen tartásában is fontos szerepük van. Nagy mennyiségben megtalálható a vitamin például a napraforgómagban, földimogyoróban, a mangóban, a hámozatlan, szárított mandulában vagy a mogyoróban.

Nem csak télen fontos a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel, szervezetünk speciális igényeire egész évben ajánlott odafigyelnünk. A kérdés sokkal inkább az, mikor milyen vitaminokra van szükségünk? https://napidoktor.hu/dieta/szemelyre-szabott-vitaminpotlas-mit-jelent-ez-es-hogyan-alljunk-neki/

Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint. A táplálékkal bevitt E-vitamin mennyisége nagyban függ a benne lévő zsír mennyiségétől és minőségétől, a növényi eredetű zsiradékokban többet találunk belőle. Ez a mennyiség azonban szükséges is, mert ezek a zsiradékok növelik az E-vitamin szükségletet.

Szerencsére változatos étkezéssel viszonylag könnyen pótolható az E-vitamin, hiánya így csak nagyon ritkán okoz megbetegedéseket. Tartós megvonása idegi károsodásokkal, a nemi aktivitás esetleges csökkenésével járhat, valamint a vörösvértestek is károsodhatnak.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.