A fanyar birsalma- mire jó?

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2021. október 24. 15:25
Különleges íze miatt sokan szeretik - a birsalmának azonban sokkal több előnyös tulajdonsága van annál, hogy finom!

Különleges íze miatt sokan szeretik - a birsalmának azonban sokkal több előnyös tulajdonsága van annál, hogy finom!

Erősen savas, savanyú, olyannyira, hogy a szájat összehúzza. Fűszeres, fanyar íze ellenére sokan kedvence ez a gyümölcs - a birsalmanemcsak kellemes ízű ételek alkotórésze, de a gyomrunkra is igen jó hatással van. A Kaukázusból származik, elsősorban mediterrán területeken él, Iránban, Turkesztánban őshonos. Az ókorban a szerelem és boldogság gyümölcsének tartották, a görögök mitológiájában szerepel. Nekik és a rómaiaknak köszönhetjük a birsalma elterjedését. Ez a sárga, alakra inkább körtére emlékeztető gyümölcs késő ősszel terem, ha nem fogyasztjuk el hamar, akkor is hónapokig eláll, csak száraz helyen kell tartani.

A birsalma az ősi civilizációk nagyra becsült gyümölcse, lehet, hogy ő volt az Édenkertben az aranyalma?

A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A, C és E-vitamin, B1 és B2 vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektin tartalma: a pektin - mely a héjban található - nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat tartalmaz.

Nyersen a legjobb fogyasztani, így őrzi meg leginkább értékes összetevőit, vagyis így a legegészségesebb. A nyers birsalma illetve birsalmalé az anyagcsere fokozására kiváló, savassága miatt az emésztőrendszert megmozgatja, a nyálkahártyán a bélben képez egy védőréteget. A székrekedés hatékony ellenszere. Minden gyomorpanaszt enyhít, puffadás esetén, amikor úgy érezzük, az étel meg sem mozdul a gyomrunkban, segít a birsalma. Remek görcsoldó - menstruációs fájdalmakra is használható -, a bélgyulladást is gyógyítja. Hűsítő és nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása ismert. Gyulladások és menstruációs panaszok ellen napi 2-3 alkalommal, fél pohár birsalmalevet érdemes meginni.

Foto:pixabay.com

Talán hihetetlen, de még reumás panaszokra, égési sebekre, fagyásra is jótékony gyógyír ez a gyümölcs. P-vitamin, azaz citrin tartalma miatt a birsalmát a népi gyógyászat a skorbut gyógyítására használta. Vérzékenység ellen szintén bevetették.

Mi készíthető a birsalmából?

A birsalma sajtot mindenki ismeri - talán ez is a legnépszerűbb étel, amely ebből a gyümölcsből készül. Mézzel készítik a különleges finomságot. A birsalmát főzve is fogyaszthatjuk. Savanykás ízét enyhíthetjük, ha fahéjat, szegfűszeget keverünk hozzá. Ismert a birsalma-befőtt és a leves is, melyekbe kockákra vágva kerül a gyümölcs. Különleges ételek készítéséhez gyakorta használják a birsalmát.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.