Minden évszaknak megvannak a legjobb forrásai, ha vitaminokra van szükségünk. A D-vitamin számos tekintetben támogatja szervezetünket, segít elkerülni a náthát. Az ősz folyamán az alábbi módon juthatunk leginkább hozzá!
Minden évszaknak megvannak a legjobb forrásai, ha vitaminokra van szükségünk. A D-vitamin számos tekintetben támogatja szervezetünket, segít elkerülni a náthát. Az ősz folyamán az alábbi módon juthatunk leginkább hozzá!
Nyáron könnyű D-vitaminhoz jutni, hiszen általában sok időt töltünk a szabadban, ahol akadálytalanul ér bennünket a nap. Ezekben a hónapokban is előfordulhat azonban, hogy nem elegendő szervezetükben a D-vitamin, s a helyzet csak fokozódhat az ősz és a tél folyamán, amikor viszont különösen nagy szükségünk van rá.
Napjainkban az étrend-kiegészítő jó megoldás lehet a D-vitamin hiányra, ám a legcélszerűbb természetes élelmiszerekből magunkhoz venni azt.
Fotó: 123rf.com
Lássuk, hogy az étrend-kiegészítőn kívül mely forrásokból juthatunk a legtöbb D-vitaminhoz!
Tej: a tej nemcsak értékes kalcium-forrás. D-vitamint is tartalmaz, így igen hasznos a fogyasztása. Lehet nyár, ősz, tavasz vagy tél, a tej mindig elérhető, ezért érdemes élni vele!
Sajt: ugyancsak fontos tejtermék, amely nem csupán a csontok erősségéért tesz, hanem D-vitaminnal is ellát bennünket. Igaz, nem mindegyik sajtfajta rendelkezik egyforma vitamintartalommal, de ez az élelmiszertípus, mely ráadásul remek fehérjeforrás is, mindenképpen jó választás.
Tojás: jó hír a tojáskedvelőknek, hogy ezen alapvető ételünk is híresen jó D-vitamin forrás. Sőt, ha elfogyasztunk naponta egy nagyobb méretűt, a tojás fedezi a napi D-vitamin szükségletünk 4 százalékát. Szintén bármely időszakban elérhető, így az ősz folyamán is kitűnő lehetőség.
Gomba: ez a zöldség meglehetősen megosztó. Van, aki nagyon szereti, más inkább kihagyja étrendjéből. Kár érte, ugyanis számos módon elkészíthető. Igen ízletes ételek alapja a gomba, amely ezen felül D-vitamint, B-vitamint, E-vitamint és K-vitamint tartalmaz, sőt ásványi sókban is gazdag. Ha gombát eszünk, vas, kalcium, foszfor és kálium is jut a szervezetünkbe. Az ősz különösen hangulatos időszak, hogy változatos, gombás ételeket készítsünk!
Lazac: jelentős D-vitamin mennyiséget találunk a lazacban. Ha elfogyasztunk belőle 10 dekát, már magunkénak tudhatjuk a javasolt napi D-vitamin mennyiséget. Fotó: 123rf.com
Osztriga: bár a lazachoz hasonlóan elsősorban a mediterrán helyeken szokványos étel, érdemes olykor pénzt szánni az osztrigára. Kitűnő D-vitamin forrás, az ajánlott napi adagunk 60 százalékát tartalmazza.
D-vitaminnal dúsított ételek: manapság arra is van lehetőség, hogy az ún. dúsított élelmiszerekből jussunk kellő mennyiségű D-vitaminhoz. Többek között tejtermékeket, gabonapelyheket, gyümölcsleveket találunk, amelyekhez külön adnak ilyen vitamint. Fontos azonban, hogy jól nézzük meg a termékek csomagolását, mert ha csak a D-vitaminra fókuszálunk, könnyen vehetünk olyasmit, amely nagyobb mennyiségű cukrot, szénhidrátot, kalóriát tartalmaz.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.