Kalciumra és magnéziumra szüksége van egy fejlődő szervezetnek, de ahhoz is kell, hogy fenntartsuk az egészségünket – ezt évtizedek óta tudjuk. A tápanyagok felszívódása azonban nem mindig egyszerű. Egy könnyű recepttel sokkal többet elérhetünk.
Ugyanakkor ezen értékes tápanyagokat felszívni nem olyan könnyű – a legtöbb ásványi anyag-kiegészítő szervetlen anyagból származik, mely biológiailag nem hozzáférhető. Vagyis, a kalcium- vagy kalcium-magnézium étrend-kiegészítő még több gondot is okozhat, mint amennyi jót tesz.
Valójában a legtöbb piacon fellelhető étrend-kiegészítő nem tekinthető túlságosan előnyösnek: nem számít, hány milligrammot tartalmaz kalciumból a termék, ha vesekövet okoz.
S miközben kiegészítjük étrendünket kalciummal és megszabadulunk néhány gyakori egészségügyi problémától, a nem megfelelő kalcium bevitele túlterheli a szervezetet, ízületi gyulladást és számos más, degeneratív betegséget okozhat. Az egyetlen szervetlen kalcium-magnézium formula a mai napig, melynek valóban előnyös hatása van a szervezetre, az a citrom-tojás recept!
Helyezzünk el óvatosan egész, tiszta, bio tojásokat, melyek nem főttek és nem töröttek egy tiszta, széles szájú üvegben vagy üveg edényben. Hogy hány tojást használunk, az tőlünk függ, a lényeg, hogy a citromlének majd fednie kell azokat.
Öntsük le a tojásokat frissen facsart bio citrommal (a citrompótló nem megfelelő!). Fedjük be lazán az edényt és tegyük az egészet a hűtőszekrénybe. A nap folyamán néhányszor kissé kavargassuk meg a folyadékot, de nagyon óvatosan! Amint a héjból származó kalcium „kimosódik” a citromléhatására, buborékok jelennek meg a tojások körül.
Nagyjából 44-48 órával később, amikor a buborékozás leáll, vigyázva vegyük ki a tojásokat az edényből, a folyadékra tegyük vissza szorosan a fedelet és mozgassuk meg a levet.
Előállt hát a tojásos citromlé, melyet meg lehet azonnal inni, de belekeverhető smoothie-ba is. Receptekhez is használható, ahol citromlére van szükség. Ha a tojáshoz képest nem több, mint kétszer annyi a citromlé mennyisége, egy-két evőkanállal a folyadékból fogyaszthatunk naponta, de célszerű akár hattal is, ha nem eszünk elegendő zöldséget.
Gyakran kapjuk azt a tanácsot egészségügyi szakemberektől, hogy fogyasszunk több tejterméket. Valójában azonban a kalcium fokozott bevitelére hívják fel a figyelmünket. Kalcium alatt leginkább a tejre gondolunk, pedig sok egyéb élelmiszer is tartalmazza!
Egy egész, közepes méretű tojáshéjban a nagy mennyiségű kalcium mellett olyan mikroelemek találhatók, mint a magnézium, bór, réz, vas, mangán, molibdén, kén, szilícium, cink. A tojáshéj összetevői hasonlítanak a fogainkéhoz és a csontjainkéhoz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.