Ismered meg a japán matcha zöld teát!

tea
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 22. 14:15
Noha Japánban a matcha zöld tea hosszú évszázadok óta az egyik legkedveltebb teafajta, hazánkban kevesen ismerik. Ismerd meg te is a matcha tea történetét, elkészítési módjait.

Noha Japánban a matcha zöld tea hosszú évszázadok óta az egyik legkedveltebb teafajta, hazánkban kevesen ismerik. Ismerd meg te is a matcha tea történetét, elkészítési módjait.

Az évszázados hagyományokkal rendelkező matcha zöld tea a japán teaszertartás, a cha no yu teája, a japán teakultúra eszenciája. A teaút vége, a teák megismerésének, a természetes ízek elfogadásának, majd élvezésének utolsó állomása.

A matcha tea hagyománya

A könnyed ízvilágú, szinte virágillatú világoszöld tea őse a kínai Song dinasztia leveles teái között fogant. A matcha a V. század végén került Japánba, és gyorsan a helyiek kedvelt zöldteája lett.

Elkészítési módja az évszázadok során sokat módosult, de az eredeti matcha tea alapanyagául szolgáló teatermő területek, a termesztett teafélék, és végső soron maga az alapelv sem változott. Mióta leírások maradtak fenn a matcha alapanyagául szolgáló tea termesztéséről, az ezekhez kapcsolódó illusztrációk mesterségesen befedett teaültetvényeket ábrázolnak.

Valószínű, hogy az ültetvény befedése elsősorban a fagy elleni védekezést szolgálta az eredeti kínai területeknél valamivel hidegebb éghajlatú japán teaterületeken és csak később fedezték fel a mesterséges tetők másodlagos hasznát.

zold tea
Foto:123rf.com

A matcha zöld tea feldolgozása

Éppen a szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően a teaszüret viszonylag későn kezdődik a kyotói ültetvényeken. A zsenge tearügyek három hét árnyékolás után bukkannak elő a hálóval fedett teabokrokon, majd a szelektív szedés és enyhe gőzölés után hónapokra ládákba kerülnek, elzárva a nedvességtől, fénytől és melegtől. Ezt követően malommal púderfinomságú porrá őrlik. A feldolgozás összes fázisa nagy tapasztalatot és odafigyelést igényel. A legkiválóbb rügyekből is csak akkor lehet kiváló match zöld teát készíteni, ha a közönséges keserűség nyomokban sem bukkanhat fel bennük.

A matcha tea elkészítése

Ha matcha zöld teát iszunk, megisszuk a púder finomságú porrá őrölt tealevelet, nem csak a levél levét. A legjobb kyotói matchák éppen ezért mind lágyak, de nagyon összetettek is egyben, természetes, "vad zöld" karakterrel, hosszantartó, intenzív utóízzel. Elkészítéséhez használjuk a hagyományos eszközöket, mint például a bambuszkeverőt, és az úgynevezett "chawan" matcha csészét. Ebben keverjük fel, végül ebből kínáljuk, és isszuk is matchát. A matcha zöldtea elkészítése előtt, ha már egy-két napja kinyitottuk a csomagolást, érdemes matcha szitával is fellazítani a dobozban egy idő után kis csomókká összeálló teaport. Így még lágyabb, zöldebb teát kapunk.

Foto:123rf.com

Kétféle matcha létezik

A japán matcha zöld teából alapvetően kétféle stílusú tea készíthető. Az édes, úgynevezett Usucha ("híg tea") készítéséhez általában két chashaku (bambusz teás kanál) tea és 1dl víz jár. A vízzel megtisztított és előmelegített chawanba helyezzük a teát, majd körülbelül 80 fokos vízzel felöntjük. Ezt a bambuszkeverővel krémesre, habosra keverjük, nagyon ügyelve arra, hogy a tea felülete minél homogénebb simább habú legyen, nagy halszem buborékok nélkül. A japán matcha zöld tea másik változata, az inkább krémes Koicha ("sűrű tea"). Ennek elkészítése már nagyobb gyakorlatot igényel. Koichához 4-5 adagolókanál teát, és általában fél dl vizet használunk. A teaport kevés vízzel, lassú mozdulatokkal krémesre keverjük, ezután még egy kis vízzel felöntve tovább keverjük.

Hűsítőek a hőségben és az egészségedre is jótékonyan hatnak.

Azoknak is érdemes kipróbálniuk a matchát, akik a klasszikus teához szoktak, hiszen ez a japán teakülönlegesség a teázás egészen új dimenzióit nyitja meg, nem beszélve arról, hogy sokkal egészségesebb, mint a hazánkban ismert teafélék.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.