Néhány egyszerű tanáccsal segítünk elkerülni a nyár egyik kellemetlenségét, a baktériumok okozta fertőzéseket, amit ételmérgezésnek szoktak nevezni. Több fertőzés csak rövid ideig tartó betegséget okoz, de súlyos megbetegedések is előfordulnak.
Nyáron gyakran a szabadban sütünk-főzünk és étkezünk, ezért megkétszereződik a fertőzések előfordulása. Némi odafigyeléssel és előrelátással a nagyobb baj megelőzhető.
Figyeljünk a tünetekre: hasmenés, hányás és hasgörcs. Ha a panaszok 24 óránál tovább tartanak, sürgősen forduljunk orvoshoz.
A konyha tisztán tartása nagyon fontos az ételmérgezések megelőzésében. Soha ne nyúljunk kézmosás nélkül más ételhez nyers hús érintése után, például salátához.
A fertőzést kézmosással, a vágófelületek, deszkák, eszközök meleg, mosogatószeres lemosásával kerülhetjük el. Rendszeresen mosni kell a szivacsokat, törlőkendőket is.
A szavatossági időt soha ne hagyjuk figyelmen kívül, nem véletlenül tüntetik fel a csomagoláson. Különösen ügyeljünk a már felbontott élelmiszerek tárolására, tartsuk be az erre vonatkozó utasításokat.
Figyeljünk arra is, mit tartunk a hűtőben. Tároljuk külön a kész és a nyers termékeket, a nyers húst becsomagolva lehetőleg a legalsó polcon.
A nyári időszakban gyakoriak az ételmérgezéses tünetek. A hőségben az ételek gyorsan romlanak, nem megfelelő tárolás vagy a higiéniás szabályok elmulasztása miatt is panaszok jelentkezhetnek.
Ha külföldre utazunk, még fontosabb, hogy figyeljünk arra, hogy mit és hol eszünk. Hallgassunk az idegenvezető tanácsaira, ha például nem javasolja a csapvíz ivását, igyunk palackozott vizet, sőt, fogmosáshoz, gyümölcs mosásához is ezt használjuk.
Nyáron veszélyforrást jelenthetnek a különféle fesztiválok, szabadtéri rendezvények és búcsúk, és bár a közegészségügyi hatóságoknál be kell jelenteni az ilyen eseményeket, és ellenőrzik is őket, nem árt, ha mi magunk is odafigyelünk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.