8+1 ok, amiért az édesburgonya a jó barátunk lehet!

vércukorszint
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 27. 13:33
Ha eddig csak a sima krumpliban hittünk, érdemes kipróbálnunk az édes változatot is – utóbbi ugyanis jóval több értékes tápanyaggal szolgál számunkra, sőt a diéta részévé is tehetjük. De pontosanmiért is annyira egészséges az édesburgonya?

Ha eddig csak a sima krumpliban hittünk, érdemes kipróbálnunk az édes változatot is – utóbbi ugyanis jóval több értékes tápanyaggal szolgál számunkra, sőt a diéta részévé is tehetjük. De pontosanmiért is annyira egészséges az édesburgonya?

Vettünk már valaha édesburgonyát?

Ezt a különös külsejű, ízletes zöldséget nagyon érdemes beiktatni étrendünkbe – számos okból. Az édesburgonya előnyei messze meghaladják az egyszerű krumpliét. Lássuk, miért is van keresnivalója a konyhaasztalon és a tányérunkban!

1.Kitűnő antioxidáns:

Nem minden édesburgonya narancsos színű, a bőre lehet fehéres, sárgás, barnás, pirosas, rózsaszínes és lilás is. S minden szín más-más tápanyagot jelent. A lila színű édesburgonya előnye, hogy igen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és remek gyulladáscsökkentő. Ha fogyasztjuk, kiegyensúlyozza a szabad gyökök jelenlétét – amelyek károsak a sejtjeinkre nézve.

2.A-vitaminban bajnok: egy közepes édesburgonya megadja szervezetünknek a napi A-vitamin szükséglete jelentős százalékát – tökéletesen hozzájárulunk fogyasztásával a szem és a bőr egészségéhez.

3.Béta-karotin löket: a mélynarancs árnyalatú édesburgonya előnye, hogy béta-karotinban gazdag – ez is antioxidáns, mely elhárítja a betegségeket, beleértve bizonyos rák- és szembetegségeket is.

4.Könnyű egészségesen elkészíteni: ahogyan megfőzzük vagy sütjük az édesburgonyát, az befolyásolja tápanyag-tartalmát. Egy tanulmány megmérte, mekkora mennyiségű karotinoid marad benne elkészítés után. A legjobb, ha a sütőben egyszerűen megsütjük.

Foto:123rf.com

5.Rákellenes anyagok: az édesburgonya előnye az is, hogy a tudósok szerint a színpompás zöldség egyedi fehérjéje ún. proteáz inhibitor, amely a tesztek során megállította a rákos sejtek növekedését.

6.Vitaminok és ásványi anyagok bölcsője: rendkívül sok C-vitamint találunk az édesburgonyában, amely szinte felfrissíti az immunrendszert. A magas káliumszint segít szabályozni a vérnyomást, miközben a kalcium a csontokat erősíti.

7.A vércukor számára jótékony: az édesburgonya előnye a simával szemben, hogy a vércukorszintre nézve jobb – a fehér, normál krumpli, melyet megsütünk vagy megfőzünk, magas glikémiás indexű, gyorsan fejt ki hatást a vércukorszintre. Ám az édesburgonya nem, ugyanis több benne a rost – ¾ csészényi adagban 5 gramm található -, ezért lassítja az emésztést és hosszabb időre telít.

Foto:123rf.com

8.Tökéletes rosttartalom: az édesburgonya héját is érdemes megenni. Főzzük meg ebben, hámozás nélkül, mert tele van rosttal. Püréként, sütve vagy pörköltbe vágva is nagyon ízletes. Ráadásul kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a normál krumpli.

Lehet, hogy csak egy-kettő jut eszünkbe, mégis, a burgonyából többféle színű is létezik, különféle egészségügyi előnyökkel. A diabétesszel küzdők számára egyenesen ajánlott az édes burgonya fogyasztása.

9.Vasban gazdag: ez a finom zöldség igen sok vasat tartalmaz. Vegetáriánusok és vegánok számára is nagyon előnyös az édesburgonya. A szervezet lassabban szívja fel a benne levő vasat, mint ha húsból jutunk hozzá. Ráadásul, a C-vitaminban gazdag édesburgonya hatására a vasat jobban hasznosítja a test.

Vegyük és együk ezt az értékes zöldséget!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.