3 konyhai tárgy, amit rendszeresen cserélni kell, ha nem szeretnénk betegséget

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 16. 15:25
Mindenki szeret új, szép dolgokat beszerezni, mégis akadnak olyan használati tárgyak, amelyeket az emberek többsége túl sokáig használ, s ezzel akarva-akaratlanul is veszélybe sodorja magát és a vele egy háztartásban élőket. Mutatjuk is, mire érdemes figyelni!

Mindenki szeret új, szép dolgokat beszerezni, mégis akadnak olyan használati tárgyak, amelyeket az emberek többsége túl sokáig használ, s ezzel akarva-akaratlanul is veszélybe sodorja magát és a vele egy háztartásban élőket. Mutatjuk is, mire érdemes figyelni!

A konyhában mutatunk három olyan dolgot, amelyeket valószínűleg a legtöbben túl sokáig használnak.

Mosogatószivacs

A mosogatószivacs a kórokozók vidámparkja. Gondoljunk csak bele, hogy naponta hányszor maszatolunk vele ételmaradékot. Egy kis hús, egy kis felvágott, némi kéksajt, penészes befőtt vagy zsírréteg a gulyáslevesről. Nem csoda hát, hogy a mosogatószivacsakár elnyerhetné „a háztartás egyik legpiszkosabb lakója" címet is.

Foto:123rf.com

A nedves, meleg, üreges szerkezetű szivacsban olyan baktériumok tenyészhetnek, mint a hasmenéses gyomorbajért felelős szalmonella vagy a hasonló kellemetlenségeket okozó E. ecoli.
A mosogatószivacsot ezért nem elég kimosni vagy „fertőtleníteni", a legjobb döntés, hahetente újra cseréljük.

Teflonserpenyő
Minden konyhában szükség van serpenyőre, hiszen különben miben sütjük meg a reggelihez a rántottát, az ebédhez meg a kedvenc húsunkat. Ha pedig serpenyő, akkor a legtöbbünknek a teflonbevonattal rendelkező darabok ugranak be, ezekben ugyanis sokkal egyszerűbb elkészíteni a fogásokat, mint a többi típusban. A teflon ugyanis nem ragad, nem tapad és csekély mennyiségű zsiradékra van csak szükség, ha ebben főzőcskézünk. A teflonnal azonban jobb elővigyázatosan bánni, mert aremek tulajdonságai mellett, komoly egészségkárosító hatása is lehet, ha nem megfelelően vagy túl sokáig használjuk.

Foto:123rf.com

Így, ha a teflonbevonatú edényen akár a legkisebb karcolás vagy kopás jeleit fedezzük fel, azonnal váljunk meg tőle, mert a használatával csak ártunk magunknak. De akkor is érdemes lecserélni2-3 évente, ha látszólag nem sérült meg a bevonata.

Vágódeszka
A vágódeszka szintén minden háztartás elengedhetetlen kelléke. Zöldségeket és gyümölcsöket szeletelünk, kenyeret vágunk és húst trancsírozunk rajta. Remélem, azt senkinek nem kell elmondani, hogyazon a deszkán, amin csirkecombot filéztünk soha, de soha ne vágjunk almát.

dieta
Foto:123rf.com

Meg úgy általánosságban semmit! Legyen külön húsos, zöldséges és gyümölcsös deszkánk, amelyeket nem keverünk össze. Hogy miért? Mert a nyers hús különféle kórokozókat juttathat a deszkára, amelyeket nem biztos, hogy el tud pusztítani egy egyszerű mosogatás a vágás okozta mélyedésekből, így jobb résen lenni, és nem kockáztatni. Ugyanezért érdemes a vágódeszkákat2-3 évente lecserélni, ugyanis ekkorra már olyan mértékű lehet a vágódeszka sérülése, hogy a megfelelő tisztítás már nem kivitelezhető, ezért a szalmonella, E.coli és a lisztéria is könnyen tenyészni kezd rajta.

A fenti kérdésre sajnos igen a válasz, amennyiben a konyharuha otthonunkban számos feladatot ellát. A betegség kockázatát növelheti a nagy család és a húsevés is – állapították meg kutatók.

Forrás:life.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.