A fenti kérdésre sajnos igen a válasz, amennyiben a konyharuha otthonunkban számos feladatot ellát. A betegség kockázatát növelheti a nagy család és a húsevés is – állapították meg kutatók.
A konyharuha otthonunkban mindig kéznél van – gyorsan letörölhető vele a munkafelület, ráadásul ha éppen szükséges, még a lábas meleg fülét is megfoghatjuk vele. Sajnos azonban számos háztartásban nincs megfelelően használva, s ennek következtében betegség fenyegethet minket.A kérdés az: miért? Egy új tanulmány arra figyelmeztet, hogy az általuk begyűjtött és megvizsgált konyharuha-halmaz 49 százaléka tele volt baktériumokkal, ezek számát pedig szaporította, ha többen voltak a családban – hangsúlyozták a Mauritius-i Indian Ocean sziget kutatói.
„A konyhában keresztszennyeződés történik, s a baktériumok sajnos elérhetik élelmiszereinket és ételmérgezést okozhatnak” – mondta el Susheela Biranjia-Hurdoyal, vezető kutató, a Mauritiusi Egyetem egészségügyi osztályáról.
A kutatók konkrétan arra jöttek rá, hogy a számos feladathoz használt konyharuha – mellyel az emberek letörlik az evőeszközöket, megszárítják a kezüket, forró lábasfület fognak vagy letörlik a munkafelületet – sokkal több baktériumot tartalmaznak, mint ha a konyharuha csak egy feladathoz használatos. Mi több, a nedves konyharuhákban szintén jóval több a baktérium, mint a szárazakban.Nem csoda, hogy betegség fenyegethet bennünket: a 49 baktériummal fertőzött mintából 37 százalék tartalmazott Escherichia coli-t (E. coli-t), 37 százalék Enterococcus baktériumot, míg 14 százalék Staphylococcus aureusszal volt fertőzve.Biranjia-Hurdoyal és kollégái a tanulmányhoz 100 konyharuhát gyűjtöttek össze, melyeket egy hónapig használtak a háztartások. Ezután azonosították a baktérium típusokat, melyeket rajtuk találtak.
A Staphylococcus aureus nagyobb arányban volt megtalálható a kisebb jövedelmű családokban, valamint azoknál, akiknek gyerekeik vannak – mutatta ki a tanulmány. Az E.coli kockázata a nedves konyharuha esetében volt nagyobb, illetve ha a ruhát több feladatra használták. Nagyobb mértékben volt megtalálható ott is, ahol ettek húst a háztartásban élők.Az E. coli és a Staphylococcus aureus egyaránt magas arányban volt jelen a húsevő családokban.
Az E.coli-t a belek normális baktériumként tartalmazzák, s nagy mennyiségben távoznak a széklettel. Az S. aureus a légzőrendszerben található baktérium.A kutatók mindenkinek azt tanácsolják, hogy kerüljék a már nedves konyharuha használatát, s lehetőleg ne alkalmazzák egyszerre több feladatra, ha el akarják kerülni a betegséget.A Kansas Állami Humánegészségügyi Főiskola professzora, Kevin Sauer szerint nagyon fontos figyelni az élelmiszerek készítésének biztonságára, amelybe a megfelelő kézmosás is beletartozik, hogy elkerüljük a keresztfertőzést. Az ételeket helyes hőmérsékleten kell tárolni és főzni is az előírtak szerint szükséges.
Egy 2015-ben lefolytatott tanulmányában Sauer felfedezte, hogy a konyharuhák voltak a leginkább szennyezettek. Megállapította, hogy még ha a háztartásban élők eldobható papírtörlőt használtak is, úgy alkalmazták ezeket, hogy további szennyeződést okoztak a felületek érintésével.A papírtörlőket nem szabad kézmosás helyett használni, mivel könnyen beszennyeződnek – ártalmas kórokozókat is összeszedhetünk a nyers húsból származó létől. A már szennyezett papírtörlők újbóli használata pedig – például a kezek letörlésével – könnyedén keresztfertőzést produkálhat.Húskészítés során semmiképp se szabad újra használni őket, mert csúnya betegségre számíthatunk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.