A túlevés pedig az említett kajakómán túl akár:
- hasmenést,
- székrekedést,
- puffadást,
- gyomorégést,
- hányingert,
- fáradtságot, letargiát,
- nyugtalanságot,
- fejfájást,
- alvászavart,
- a túlevés miatt fellépő bűntudatot,
- vagy depressziót is okozhat.
A sok cukor így hat a testünkre
Geraldine Georgeou dietetikus a Daily Mailneknyilatkozvahangsúlyozta, nemcsak a kajakóma, de az is nagyon jellemző, hogy a túlevés után sokan letargikus hangulatba kerülünk. Ennek oka, hogy a szervezetbe a mértéktelen falatozás miatt hirtelen nagy mennyiségű cukor kerül, melynek hatására testünk eszeveszett inzulintermelésbe kezd. Ennek következtében azonban a korábbi magas vércukorszint hirtelen leesik, amitől nyomottá, letargikussá, álmossá válhatunk. Haez a folyamat a vacsora után, álmunkban történik meg, felriadhatunk, majd azt is tapasztalhatjuk, nagyon nehezen alszunk vissza, hosszan forgolódunk. Sőt, akad, aki ilyenkor kénytelen felkelni és enni pár falatot, mert úgy érzi, rosszul van.
Hasmenést is okozhat
Előfordulhat azonban, hogy a túlevést testünk másképp reagálja le. Vannak, akik például nem sokkal a kiadós étkezést követően már kénytelenek a vécére rohanni. Ez az úgynevezett gyors gyomorürülés (rapid gastric emptying). Ennek a panasznak a hátterében is a hirtelen bevitt nagy mennyiségű cukor áll. Előfordulhat ugyanis, hogygyomrunk túltelítődik és így a cukor túl gyorsan éri el a beleket, ráadásul sok folyadékot "húz" magával, amitől hasmenésünk lesz. A dietetikus arra figyelmeztet, az irritábilis bél szindrómával élők sokkal kitettebbek ennek a jelenségnek.
A hányiger és a puffadás okai
Nemcsak a túl sok cukor okozhat azonban gondot. Ha túl sok zsírt eszünk meg a fogások részeként, akkor bizony ránk törhet a hányinger. "A zsírt több idő megemészteni, ez pedig késleltetheti az emésztőrendszer kiürülését" - magyarázza Geraldine Georgeou, hozzátéve:főképpazok szenvedhetik meg a túl zsíros fogásokat, akiknek valamilyen epehólyagproblémájuk is van.
Habzsolás közben sokan nem rágják meg megfelelően az ételt, így utána úgy felpuffadnak, hogy szinte terheshasuk alakul ki. Ezt pedig csak tovább fokozzák a szénsavas üdítők, melyektől nemcsak jobban felpuffadunk, de sokkal több bélgáz is kínoz majd utána minket.
A zsíros ételek fogyasztása emellett befolyásolhatja az inzulintermelést is, így előfordulhatnak kiugrások a vércukorszintben, ami viszont együtt járhat azzal, hogy hirtelen túl sok folyadék távozik a szervezetünkből, ettől kiszárad a bőrünk és, ha ez gyakran megismétlődik, azt akár megnövekedett faggyútermeléssel is kompenzálhatja szervezetünk, ami miattaknék is megjelenhetnek a testünk különböző tájain.
A kellemetlen panaszokat így enyhíthetjük
Most, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy a túlzásba vitt falatozás milyen panaszokat okozhat, és, hogy pontosan milyen folyamatok mennek végbe szervezetünkben ezek hátterében, ideje, hogy áttérjünk a túlevés kezelésére.
Első sorban jöjjön néhány tippa puffadás ellen:
- Tegyünk egy könnyű sétát. A friss levegő és a mozgás segíti az emésztést és stimulálja a beleket.
- Rágjunk egy percig egy evőkanálnyi frissen aprított gyömbért, majd nyeljük le. Lehet, hogy kicsit erős lesz, de nagyon hatékony az emésztési panaszok legyőzésében.
- Ha nem bírjuk ilyen töményen a gyömbért, érdemes lehet friss mentateába keverbe fogyasztani.
- A puffadás utáni másnapon kíméljük gyomrunkat, fogyasszunk könnyű fogásokat, például levest és gyógyteákat.
A gyomorégésre és hányingerre ezek a legjobbak
A gyömbér nemcsak a puffadáson, de a gyomorégésen, sőt a hányingeren is segít.A fent leírt módon ezekre a panaszokra is fogyaszthatjuk, akárcsak a mentateát, mely nyugtatja a gyomrot és javítja az emésztést, miközben enyhíti a gyomorégés tüneteit és csillapítja a hányingert. A gyomorégésre a legismertebb házi szer azonban kétség kívül a szódabikarbóna, ami nagyon gyorsan hat, ráadásul a felesleges gázoktól is segít megszabadulni, ha azonban egyszerre hányingerrel is küzdünk, akkor csak óvatosan, mert a sós-kesernyés íze kiválthatja a hányást. Ha azonban mindenképp kipróbálnánk, akkor keverjünk el belőle egy teáskanállal egy pohár vízben, tehetünk hozzá pár csepp citromlevet, hogy elvegyük az ízét és gyorsan igyuk meg. Ha pedig tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk gyomorégéssel küzdeni egy-egy megterhelő étkezés után, akkor megelőzésképp almaecetes vizet is ihatunk, mely segít megakadályozni, hogy a gyomorsav visszaszivárogjon a nyelőcsőbe, ehhez két kanállal keverjünk el egy pohár vízben és étkezés előtt igyuk meg.

Végül de nem utolsó sorban ne feledjük,már a kisbabák emésztési gondjaira is kömény vagy édesköményt teát szoktak adni, így ezt is nyugodtan bevethetjük, mivel ezek nyugtatják a gyomrot és abeleket, elősegítik a puffadás, gyomorégés és a hányinger enyhítését is. Akármelyik növény magjából van otthon, egy kiskanállal tegyünk egy bögrébe, majd forrázzuk és fedjük le. Várjunk 10 percet, szűrjük, majd lassan kortyoljuk el. A magokat később még el lehet rágcsálni, az is segíthet a tünetek csökkentésében.
A krónikus fáradtság szindróma sok embert érint, ám kevesen vannak, akik komolyabban utánajárnak, mi is okozza a problémát.