Így szárítsunk otthon levendulát!

Így szárítsunk otthon levendulát!

gyógynövény
PUBLIKÁLÁS: 2021. július 25. 15:25
Erős illatú lila virágai nyáron jelennek meg hosszú szárú álfűzéreken, amint ezek alsó része nyílni kezd, begyűjthetjük a virágokat és kezdődhet a szárítása.

Erős illatú lila virágai nyáron jelennek meg hosszú szárú álfűzéreken, amint ezek alsó része nyílni kezd, begyűjthetjük a virágokat és kezdődhet a szárítása.

Számtalan felhasználási módja közül bemutatjuk a legpraktikusabbakat.

A levendula

  • Dél- Európában, Ázsia nyugati tájain és Kelet -Indiában vadon terem. Mára a nemesített változatokat termesztik, hazánkban kerti dísznövény, de Oroszországban, Bulgáriában és Franciaországban a kozmetikai ipar által hasznosított nagyon értékes termény.
  • Az 1-3% illóolajat tartalmazó növény javát parfümökben, dezodorokban és szappanokban hasznosítják.
  • A Földközi tenger környékén grillezett ételek, sültek saláták fűszereként is közkedvelt. Nyáron frissen, télen szárítva.
  • Latin neve lavare, azaz mosni szóból származik.
  • Az esszenciát a frissen vágott virágok desztilálásával nyerik. Eredetileg mediterrán növény és már az ókorban felismerték a lazító hatását, ezért a fürdő vizekhez adagolták.

levendula mező, levendula Foto:edenkert.hu

  • A középkorban a kolostorok kertjének kedvelt gyógynövénye volt a levendula. Fájdalomcsillapítóként és sebek gyógyítására használták.
  • Az aromaterápia kialakulását is a levendulától eredeztetik. Egy bizonyos Gottefosse, francia vegyész munka közben csúnyán megégette magát, és kínjában a levendula illóolajába nyomta az ujját enyhítésül. Az ujja gyorsan gyógyult, ezért elkezdte vizsgálni a növény olaját és hatásait.

Levendula szárítása

A késő ősszel egyszerű tőosztással egy bokorból akár hármat is csinálhatunk. A kerten kívül magasabb balkonládában, a teraszon pedig akár cserépben is megél 20 évig is, ha szereti a helyét. Szereti az erős napsütést, nem igényel különösebb gondoskodást, tűri a szárazságot, forróságot.

A teljesen kinyílt virágokat szüretelhetjük, a szárat tőből vágjuk le.(2021-es levendulaszüret itt)

Az alacsony bokrok rendszeres nyírással szépen formázhatók és ha az elnyílt virágokat nyár elején levágjuk, azzal egy nyár végi virágzásra ösztönözzük növényünket.

levendula virág buzogány Foto: edenkert.hu

Levendula buzogányta frissen szedett szárakból lehet fonni

A levágott szárakat csokorba kell kötni.A napfény innentől fogva már károsan befolyásolja a csokor színét és illatát, ezért árnyas, szellős helyen felakasztva szárítsuk.

levendula szárítása Foto:edenkert.hu

A levendulát kis csokrokba kötve, fejjel lefelé lógatva érdemes megszárítani

Fontos, hogy a száradás viszonylag gyors lehessen, és a csokrok belseje is kapjon levegőt. Ha a virág kézzel elmorzsolható, a szár pattanva eltörhető, akkor tökéletes munkát végeztünk. Ha szárítás után lemorzsoljuk, és jól zárható üvegbe tesszük a virágokat és a leveleket, akkor használhatjuk alimonádé, pezsgő, száraz fehér bor, sütemények, lekvárok ízesítésére. (egy-két virágot néhány percre az italba áztatunk)

levendulás receptek, levendula Foto:edenkert.hu

Fűszerkeverékekbenis közkedvelt. Gyakran elegyítik kakukkfűvel, bazsalikommal, majoránnával.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.