Erős illatú lila virágai nyáron jelennek meg hosszú szárú álfűzéreken, amint ezek alsó része nyílni kezd, begyűjthetjük a virágokat és kezdődhet a szárítása.
Számtalan felhasználási módja közül bemutatjuk a legpraktikusabbakat.
A késő ősszel egyszerű tőosztással egy bokorból akár hármat is csinálhatunk. A kerten kívül magasabb balkonládában, a teraszon pedig akár cserépben is megél 20 évig is, ha szereti a helyét. Szereti az erős napsütést, nem igényel különösebb gondoskodást, tűri a szárazságot, forróságot.
A teljesen kinyílt virágokat szüretelhetjük, a szárat tőből vágjuk le.(2021-es levendulaszüret itt)
Az alacsony bokrok rendszeres nyírással szépen formázhatók és ha az elnyílt virágokat nyár elején levágjuk, azzal egy nyár végi virágzásra ösztönözzük növényünket.
Levendula buzogányta frissen szedett szárakból lehet fonni
A levágott szárakat csokorba kell kötni.A napfény innentől fogva már károsan befolyásolja a csokor színét és illatát, ezért árnyas, szellős helyen felakasztva szárítsuk.
Fontos, hogy a száradás viszonylag gyors lehessen, és a csokrok belseje is kapjon levegőt. Ha a virág kézzel elmorzsolható, a szár pattanva eltörhető, akkor tökéletes munkát végeztünk. Ha szárítás után lemorzsoljuk, és jól zárható üvegbe tesszük a virágokat és a leveleket, akkor használhatjuk alimonádé, pezsgő, száraz fehér bor, sütemények, lekvárok ízesítésére. (egy-két virágot néhány percre az italba áztatunk)
Fűszerkeverékekbenis közkedvelt. Gyakran elegyítik kakukkfűvel, bazsalikommal, majoránnával.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.