Gluténmentes étrend – Biztos, hogy minden tápanyag megvan?

tápanyag
PUBLIKÁLÁS: 2021. július 17. 13:33
A D-vitamintól a rostokig

A D-vitamintól a rostokig

Gluténmentes táplálkozás esetén sajnos előfordulhat, hogy kimarad valamilyen tápanyag az étkezésünkből. Hogy ezt elkerüljük, fontos az odafigyelés, ami nem mindig egyszerű.

A gluténérzékenység vagy cöliákia autoimmun betegség. A rendellenesség fennállása esetén kóros immunválasz alakul ki a szervezetben, ha abba gliadin jut – mely a glutén egyik összetevője, s számos gabona, így a búza, árpa, rozs is tartalmazza. Ha a gluténérzékeny ember elfogyasztja ezt az összetevőt, puffadni kezd, hasmenése, hasi fájdalmai lehetnek és rosszullét gyötri.

glutenmentes
Foto:123rf.com

Erre ma már megoldás a gluténmentes táplálkozás. Ahogyan azonban a vegetáriánus étrendnél, úgy a gluténmentes étkezésnél is nagyon fontos ügyelni arra: minden tápanyag bekerüljön a szervezetünkbe, amire szükségünk van.

Ahhoz, hogy ez valóban így legyen, szükséges a tudatos odafigyelés. De mely tápanyagok azok, amelyek semmiképpen sem hiányozhatnak étrendünkből? Nézzük a listát.

1. D-vitamin: mivel ez a vitamin nemcsak a csontok és a fogak erősségéhez járul hozzá, hanem a kalcium és a foszfor felszívódását is segíti a szervezetben, igen fontos, hogy elegendő legyen belőle. A D-vitamin az erős immunrendszer, így a betegségek elleni védekezés nélkülözhetetlen „kelléke” is.

Gluténmentes táplálkozás esetén ez a tápanyag gyakran hiányzik. Elsősorban napfényből szerezhetjük be, de tojássárgájával, zsíros halakkal, májjal is bőven bevihetünk belőle a szervezetbe. Étrend-kiegészítő formában ugyancsak szedhetjük, amennyiben a mennyiség így sem elég.

2. Vas: a vas elengedhetetlen a sejtek oxigénellátásának biztosításához, de az energia anyagcsere és az immunrendszer egészsége is zavart szenvedhet, ha nincs belőle kellő mennyiség testünkben. A vashiányos vérszegénység szintén gyakori gluténmentes táplálkozás esetén.

Ez a tápanyag a marha, csirke, pulyka, halhús, máj és más belsőségek, osztriga, spenót, tofu és hüvelyes zöldségek fogyasztásával szerezhető be.

3. Kalcium: ez a tápanyag komoly szerepet játszik a szív, az izmok, az idegrendszer megfelelő működésében és az erős csontok kialakulásában, szükséges a hormonok képződéséhez és a megfelelő enzimfunkcióhoz. A kalcium hiánya is jellemző gluténmentes táplálkozásnál, ezért ezeknek az embereknek célszerű tejtermékeket, olajos magvakat, hüvelyes zöldségeket, zöld leveles zöldségeket, lazacot, szardíniát, aszalt gyümölcsöket enni. A mandulatej is hasznos kalciumforrás.

4. B6-, B12-vitamin és folsav: nemcsak az energiatermelő anyagcsere-folyamatok megfelelő működése függ ezen tápanyagoktól, hanem az idegrendszer és az immunrendszer helyes funkcionálása is. A folsavnak a vérképződésben is főszerepe van.

Foto:123rf.com

Gluténmentes étkezés esetén fontos B6-vitaminokat pótolni pulyka- és csirkehúsból, tonhalból, lazacból, marhamájból, olajos magvakból, de segítenek az olyan gyümölcsök és zöldségek is, mint az avokádó, aszalt szilva, spenót és a quinoa gabonaféle is.

B12-vitaminokkal töltekezhetünk fel a tejtermékekből, tojásból, húsokból, jöhet a máj, tonhal, a szardínia, pisztráng, kagyló is.

Folsavat elsősorban tojásból, marhamájból, gyümölcsök és zöldségek közül spenótból és egyéb sötét leveles zöldségekből, brokkoliból, spárgából, banánból, narancsból és avokádóból tanácsos beszerezni.

Foto:123rf.com

5. Cink: a cink tápanyag szintén nélkülözhetetlen ahhoz, hogy immunrendszerünk jól működjön, lényeges szerepet játszik a termékenységben, valamint védelmet nyújt a sejtek számára az oxidatív stresszel szemben.

Számos gluténérzékeny ember szenved cinkhiányban, ezért vörös húsokat, májat, hüvelyes zöldségeket, olajos magvakat és tengeri herkentyűket fontos fogyasztaniuk. Szerves cinket szintén szedhetnek táplálék-kiegészítőnek.

Foto:123rf.com

6. Magnézium: e tápanyagnak kiemelt szerepe van a sejtek közötti kommunikációban, de az energiatermelésünk is igényli.

Gluténmentes étrend esetén kevés magnézium kerül a szervezetbe, így azt lényeges pótolni. Elsősorban leveles zöldségekből, hüvelyesekből, halakból, olajos magvakból és diófélékből juthatunk hozzá.

zoldsegek
Foto:123rf.com

7. A rostokat se feledjük! Az egészséges étkezés elképzelhetetlen nélkülük, hiszen nemcsak emésztés-elősegítők, hozzájárulnak a méreganyagok testből való eltávolításához, mérsékelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de segítenek megelőzni az elhízást, a diabéteszt, a vastagbél- és végbélrák kialakulását is.

Egy autoimmun gluténérzékenységgel rendelkező esetében élethosszig gluténmentes étkezést kell tartani, ezért a bevásárlás, főzés, a konyha eszközök használata és az alapanyagok tárolása során is több mindenre oda kell figyelni.

A rostok főként gyümölcsök és zöldségek, hüvelyesek, babfélék, quinoa és barna rizs fogyasztásával juttathatók a szervezetbe, de a gluténmentes zabkása is kitűnő forrás lehet.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.