Finom csemege dinnyehéjból

lekvár
PUBLIKÁLÁS: 2021. július 12. 13:33
Dinnyeimádóknak kötelező kipróbálnia ezt az ízletes lekvárt.

Dinnyeimádóknak kötelező kipróbálnia ezt az ízletes lekvárt.

Jó hír a dinnyeimádóknak, hogy nem csak nyáron, hanem télen is van lehetőségük arra, hogy megízleljék a görögdinnyét, ugyanis a zöld héjból meglepő módon ízletes lekvárt lehet főzni. Így a dinnye szinte semmilyen része sem vész kárba, és igazi különlegesség lesz télen és tavasszal is a dinnyelekvár, amíg újra megérkezik a dinnyeszezon.

Ezt az isteni csemegét nagyon egyszerű elkészíteni, kezdők is nyugodtan nekiláthatnak.

A lekvárt citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel vagy akár mentalevéllel is megbolondíthatod, hogy még intenzívebb legyen az íze.

Foto:123rf.com

Mutatjuk az isteni dinnyehéj lekvár receptjét:

Hozzávalók:

  • 1 kg görögdinnyehéj

  • 30 dkgcukor

  • 1 csomag vanilincukor

  • 1 db citrom

  • ízlés szerint egy kisfahéjis mehet bele

dinnye

Fotó: Ripost

Így készítsd el:

  1. A külső zöld részt hámozd le a héjról, majd a fehér részt vágd fel apró kockákra. Ízletesebb lesz a lekvár, ha egy kevés piros görögdinnye hús is marad a héjon. Öntsd rá az összes cukrot, keverd el vele, és hagyd egy éjszakán át állni a főzőedényben.

  2. Másnap tedd fel a lecukrozott dinnye héját főzni, és add hozzá a citrom levét és lereszelt héját, az egy csomag vanilincukrot és ízlés szerint egy kis fahéjat.

  3. Fedő alatt főzd addig, amíg megfelelőnek találod az állagát. Kb. 2 óra múlva vedd le róla a fedőt, hogy a lekvár besűrűsödhessen. Ha nem szeretnéd, hogy darabos legyen a lekvárod, nyugodtan leturmixolhatod, és a végén egy kis dzsemfixet is adhatsz hozzá, hogy jobban elálljon télire.

  4. Még forrón töltsd a dinnyelekvárt fertőtlenített, jól zárható üvegekbe. Öt percre fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy kiszorítsd a maradék levegőt, majd rakd őket szorosan egymás mellé. Takard le őket egy pléddel, amíg kihűlnek, majd száraz, hűvös helyen tárold őket.

Ezzel a módszerrel gyönyörűen eláll a dinnyelekvár hónapokig, így akár télen is élvezheted ezt az isteni nyári csemegét. A kész lekvár kitűnő lesz süteményekbe, palacsintákba, de pirítóssal, joghurtba keverve, vagy zabpehellyel is szuper ízletes lesz.

Jó hatással van ránk a kánikulában is, ha színesen étkezünk. A táplálkozási szakemberek szerint nem érdemes megfeledkezni arról, hogy ne csakfagyités édességeket fogyasszunk a hőségben, hanem elegendő, több deka gyümölcsöt és zöldséget is ahhoz, hogy a megfelelő fitonutriensek kerüljenek a szervezetünkbe.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.