Egy nemzetközi kutatócsoport megfejtette a pagodakarfiol, más néven romanesco brokkoli jellegzetes formája mögött rejlő titkot: a növény azért lesz ilyen, mert a rügyeiből nem fejlődnek virágok.
Ehelyett szárakká változnak, amelyek sikertelenül próbálnak virágot hozni – írták a kutatók a Science tudományos folyóiratban.
A romanesco brokkoli látványosan ismétlődő részeit fraktálnak is nevezik. A fraktál olyan struktúra, amelyben az egyes részek hasonlítanak az egészre. A pagodakarfiol esetében a növényt felépítő rózsák és annak darabjai hasonlítanak az egész zöldségre.
A bimbókból virágok lennének, de ezt a célt sosem érik el. A szárak, amelyek ehelyett képződnek, alkalmasak lennének rá, hogy virágot hozzanak, de ugyanaz a folyamat kezdődik elölről.
A karfiol és patisszon kiváló fogyókúrás étel, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma. A különböző diétákban is megfelelő fogyasztószerlehet mindkettő.
Összességében ez a virágzás génhálózatának zavara - fogalmazta meg Christophe Godin, a kutatócsoport vezetője, a francia Informatikai és Automatizálási Kutatóintézet (INRIA) munkatársa.
Míg a karfiolok szára egyenletes arányban termel új rügyeket, a pagodakarfiolban a folyamat egyre gyorsabban halad. A piramisszerű rózsák aztán ebből a gyorsulásból fejlődnek ki.
Éppen úgy készíthetjük el, mint a fehér karfiolt. Viszont a pagoda karfiolt érdemes úgy elkészíteni, hogy megtartsa látványos formáját: nagyon szépen mutat párolva, savanyúságként, levesben. Az íze nem olyan erős, mint a brokkolié, de intenzívebb, mint a fehér karfiolé. Aki szereti a karfiolt, az nagyon könnyen megkedveli a pagoda karfiolt is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.