Két fantasztikus fogyasztószer: karfiol és patisszon- recepttel

receptek
PUBLIKÁLÁS: 2016. április 10. 15:00
A karfiol, ez a hazánkban is előszeretettel fogyasztott zöldségféle a Közel-Keletről származik. Már a görögök és a rómaiak is ismerték, és szívesen fogyasztották. A tizenhatodik században újra felbukkant, a genovai tengerészek hozták Itália területére, Franciaországban pedig csak a tizenhetedik század végén terjedt el. XV. Lajos például igen szerette a karfiolos fogásokat, uralkodása idején nevezték el á la Du Barry-nak, a növényből készült ételeket Madame Du Barry az ő egyik, ismert kegyencnője volt.
A karfiol és patisszon kiváló fogyókúrás étel, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma. A különböző diétákban is megfelelő fogyasztószerlehet mindkettő.

Fogyasztószer a zöldségeskertből

A karfiol, ez a hazánkban is előszeretettel fogyasztott zöldségféle a Közel-Keletről származik. Már a görögök és a rómaiak is ismerték, és szívesen fogyasztották. A tizenhatodik században újra felbukkant, a genovai tengerészek hozták Itália területére, Franciaországban pedig csak a tizenhetedik század végén terjedt el. XV. Lajos például igen szerette a karfiolos fogásokat, uralkodása idején nevezték el á la Du Barry-nak, a növényből készült ételeket Madame Du Barry az ő egyik, ismert kegyencnője volt.

Egészséget, karfiollal

A karfiolnak mi már egy módosult, húsosabb változatát fogyasztjuk, vagyis a rózsáját. Ma termesztett formája a legutoljára kialakult káposztafélék egyike - a vadkáposzta egyik változata. Magyarországon csak a századforduló után terjedt el a karfiol fogyasztása. Hazánkban öntözéssel termeszthető gazdaságosan, mivel nagy a vízigénye, szereti a magas páratartalmat, de a sok fényt is.Közeli rokonságban áll a káposztával, kelbimbóval, a kelkáposztával és a brokkolival. A káposztához képest igényes növény, nem tűri jól a hideget, de a túlságosan nagy meleg is gátolja a virágképzést.

karfiol2

Már megjelenése is hívogató, nem véletlen, hogy a zöldségboltok dísze. Fehérek, vastagok a virágai, melyeket lapátszerű, zöld levelek vesznek körül. Akkor jó minőségű a karfiol, ha teljesen fehér és szorosan illeszkednek a rózsái egymáshoz. Nézzük meg azt is, frissek-e a levelei, amikor kiválasztjuk. Egész évben kapható, és mivel tömör a virágzat szerkezete, a karfiol a főzéstől sem esik össze.

A karfiol kiváló tápanyagforrás: igen gazdag C-vitaminban, vitamintartalmát mélyhűtött állapotban is megőrzi. Ha valaki energiaszegény étrendet folytat, vagy cukorbeteg, jó barátja lesz a karfiol, hiszen alacsony az energiatartalma, elenyésző a szénhidrát-tartalma, de sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel, például a bélrák kialakulásával szemben.

sajtos rakott karfiol

Diétás rakott karfiol recept

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg zsírszegény joghurt
  • 1 tojás
  • 10 dkg zsírszegény trappista
  • sajt
  • bors

Elkészítés:

A karfiolt rózsákra szedjük, és sós vízben megfőzzük. Közben az olívaolajon megfuttatunk 2 gerezd reszelt fokhagymát, beletesszük az apró kockára vágott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, és egy kicsit megpirítjuk. A joghurtot összekeverjük a tojással, ebbe is belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és a sajt felét reszelve szintén belekeverjük. Egy jénaiba teszünk 1 evőkanál olívaolajat, egy réteg karfiolt, erre tesszük a megpirított csirkemellet, a csirkemell tetejére ráöntjük a sajtos joghurt felét, majd újabb adag karfiol következik. Erre tesszük a maradék joghurtot és a maradék reszelt sajtot. Előmelegített sütőben 160 fokon 40-50 perc alatt pirosra sül.

patisszon

A patisszon (más néven csillagtök) a tökfélék családjába tartozik

Társaitól (spárga, sütőtök, cukkini) eltérő jellegzetessége és egyben névadója a csillag alakú kabakos termése, amely az érési szezon elején héjastól, majd később héj nélkül fogyasztható. Főszezonja júniustól októberig tart. Vásárlásakor mindig figyeljünk oda, hogy megfelelő keménységűt válasszunk, mely ellenáll a nyomásnak. Célszerű vásárlást követően azonnal, frissen feldolgozni. A hűtőszekrény zöldségrekeszében néhány napig tárolható.

Energia- és szénhidráttartalma alacsony, de nem csak ebben hasonlít a cukkinire. Zsírtartalma is alacsony. Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és karotinoidokat, de igazán csak C-vitamin-tartalma kiemelkedő (30mg/100g), ami az ajánlott napi bevitel fele. Tartalmaz továbbá pár nyomelemet (vas, réz, cink, mangán) is. Élelmi rosttartalma kicsi, könnyen emészthető.

Miért jó fogyókúrához a patisszon?

A patisszon vagy más néven csillagtök kiváló fogyókúrás étel, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma. A különböző diétának megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve, gyakorlatilag a legtöbb étrend részét képezheti. Zsír- (0,1 g/100 g) és rosttartalma (0,7 g/100 g) elhanyagolható, ezzel szemben 91%-a víz. 1,2 g fehérjét, illetve 6,2 g szénhidrátot tartalmaz. Fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrendben gyakran találkozhatunk vele. Magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és talán A-vitamint tartalmaz.

patisszon 2

A friss gyümölcsből számos étel és savanyúság készíthető nagy előnye, hogy a kisebb terméseket nem kell meghámozni, kimagozni, hanem elegendő alaposan megmosni. Nincs jellegzetes íze, ezért bármilyen fűszerrel elkészíthető. A kalóriaszegény étrend összeállításánál fontos szerepe lehet. Az étkezési felhasználások kívül érdekes alakja miatt dísztöknek is ültetik. Az apróbbakat uborka módjára egészben savanyúságként lehet eltenni. A savanyúság-lébe kicsivel több ecetet tehetünk, mert a patisszon-gyümölcs igen enyhén édeskéz ízű. Önálló ételként is megállja a helyét. Elkészíthető töltve, rántva, párolva, pörköltként stb. Ilyenkor a nagyobb átmérőjű termésekről a keményedő héját vágjuk le, a magvakat szedjük ki és aztán daraboljuk fel.

Zöldségekkel töltött patisszon(6-7 főre)

3 patisszon (csillagtök)

Töltelék:

  • 3-4 közepes burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • sárgarépa
  • kukorica
  • brokkoli
  • paprika (vagy ízlés szerint egyéb zöldségek)
  • bors
  • kömény
  • majoranna
  • kapor

Öntethez:

  • joghurt
  • fokhagyma
  • kapor
  • majoranna
  • bors
toltott_patiszonElkészítése:
  1. A burgonyát megfőzzük.
  2. Míg a krumpli fő, elkészítjük a tölteléket: kevés olajat és vizet melegítünk, amin megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott sárgarépát és kevés víz hozzáadásával pároljuk őket.
  3. Rózsáira szedjük a brokkolit, a szárrészeit apróra, a virágokat diónyi méretűre vágjuk és hozzáadjuk a többi zöldséghez kevés sóval és borssal együtt.
  4. Ha a zöldségek már félig puhák, hozzáadjuk a szintén apróra vágott paprikát, fokhagymát és a fagyasztott kukoricát is. Fűszerezzük és puhára párolunk mindent, de csak óvatosan kevergessük a brokkoli miatt, hogy szét ne essen.
  5. A csillagtököket meghámozzuk, félbevágjuk, a magjukat kiszedjük, enyhén besózzuk mindkét felüket és vékonyan kiolajozott hőálló tálba rendezzük őket.
  6. Ha a krumpli is megpuhult, meghámozzuk és krumplinyomón áttörve a puhára párolt zöldségekhez adjuk. Alaposan összekeverjük őket és a tökökbe töltjük.
  7. Az öntethez összekeverjük az áttört fokhagymát a joghurttal és a fűszerekkel. Meglocsoljuk vele a töltött tököket és már mehet is sütőbe.
  8. 180 fokon addig sütjük, amíg a tökök megpuhulnak ill. amíg az öntet kicsit meg nem pirul a tetején.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.