Mi az a pak choi?

Mi az a pak choi?

bordáskel
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 02. 15:25
Magyarulbordáskel(Brassica chinensis; egyéb nevein bok choy, pak choi vagy bok choi), egy olyan távol-keleti káposztaféle, amely a hazai rokonaival ellentétben nem képez fejet.

Magyarulbordáskel(Brassica chinensis; egyéb nevein bok choy, pak choi vagy bok choi), egy olyan távol-keleti káposztaféle, amely a hazai rokonaival ellentétben nem képez fejet.

Megvastagodott, a teljes levél hossz felét kitevő levélnyele és levéllemeze egyaránt fogyasztható. Méretük és színük rendkívül változatos: vannak hosszúkás és tömzsi formájúak, színük lehet zöld, fehér és aranyló. Kanalat formázó levelei fénylőek és sötétzöldek, a keményebb levélnyél ellenben világos, vagy zöldes árnyalatú.

Az emberi szervezetnek nagy szüksége van kalciumra és D-vitaminra. De vajon eleget eszünk-e olyan élelmiszereket, amelyekből hozzájutunk? Sokan nem is tudják, mit lenne érdemes fogyasztani. Lássuk a listát.

Sokbéta-karotin, folsav és C-vitamintalálható benne, dekalciumtartalmais említésre méltó. Egy 2014-es vizsgálat szerint avizitormaután a második helyezett lett a legértékesebb beltartalmi összetevőkkel rendelkező zöldségek és gyümölcsök listáján.

Foto:123rf.com

Pak choi felhasználása

A Távol-Kelet egyik legnépszerűbb főzelék és salátaféléje Európában nem olyan régen indult hódító útjára,elsősorban a keleties konyhát kedvelők találkozhattak már vele. Hagyományosan olajon fonnyasztva készítik elő, és köretként fogyasztják, a miso levesek egyik nélkülözhetetlen kelléke, főzelék is készülhet belőle, illetve spárga módjára is fel lehet dolgozni.

Párolt pak choi recept szezámmaggal

Hozzávalók:4 darab kisebb pak choi, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál szójaszósz, 1 marék szezámmag, 1 evőkanál szezámolaj, 1 kávéskanál frissen reszelt gyömbér,

Mossuk meg a káposztafejeket úgy, hogy a levelek között is többször átöblítjük. Egy mély serpenyőben felhevítjük az olajat, belereszeljük a fokhagymát, a gyömbért és beletesszük a pak-choi-okat. Folyamatosan forgatva pároljuk őket a fűszeres szójaszószban, míg kissé össze nem esnek. Ekkor kivesszük őket, megszórjuk a szezámmaggal és kevés szezámolajat csepegtetünk rájuk. Kész is!

pak_choi_parolva Foto:edenkert.hu
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.