A szarvasgomba valódi ínyencség, ám élvezetéhez nem kell messzi tájakra utazni - és a tévhittel ellentétben - nem is csak a nagyon gazdagok kiváltsága.
A szarvasgombáról legtöbbünknek olasz és francia vidékek, méregdrága éttermek és erdőt túró malacok jutnak eszünkbe. A földgöröngynek látszó gomba kilónkénti ára valóban magasnak tűnhet, ám mivel a szarvasgomba valójában fűszer, relatív kevés kell belőle egy remek ebédhez, vagyis nem megfizethetetlen luxus. Ami a malacokat illeti: régen arról ismerték fel a jó szarvasgombászokat, hogy ritkán volt meg mind a tíz ujjuk, mivel elég veszélyes egy disznótól elkunyerálni a felkutatott csemegét.
Épp ezért Európában ma már hivatalosan csak képzett kutyákkal kerestetik a föld alatt növekvő értékes ínyencséget – és bár meglepő lehet, de Magyarország is igen erős szarvasgombában, vagyis nem kell külföldre menni az élményért.
A szarvasgomba hazai pályafutása nem újkeletű. 15. századi iratok is szólnak arról, hogy a szarvasgomba védelmében vágási tilalmat kértek bizonyos erdőkre, a 18. században pedig kereskedelmi fizetőeszköz volt. Ma az évi 10 hónapos szezonban akár 20-40 tonnát (!) is gyűjt a hazai pár száz hivatásos szarvasgombász - ez a mennyiség szinte teljes egészében külföldre kerül.Magyarországon a szarvasgombászat számtalan engedélyhez kötött, elsősorban az élőhelyek védelme miatt; az az alap, hogy a kutya és a gombász is rendelkezik szarvasgombász vizsgával.
A testi vágyak fokozásának lehetőségei iránti érdeklődés és próbálkozás az emberiséggel gyakorlatilag egyidős.
Felületesen nézve a szarvasgombászat csak egy könnyed kutyasétáltatás az erdőben, ám ahogy a szarvasgomba is a felszín alatt rejtőzik, a munka legfontosabb része is szinte láthatatlan. A kutya és a gazdája közötti kommunikáció és együttműködés nélkülözhetetlen, ez pedig nem néhány nap alatt alakul ki.
A szarvasgombásznak is nagy rutinnal kell rendelkeznie ahhoz, hogy tudja, milyen erdőkben, milyen körülmények között a legvalószínűbb, hogy ott rejtőznek a földben a kisebb-nagyobb illatos rögök. A legnagyobb kihívás pedig a közös munkában nem az, hogy hogyan tanítsuk meg a kutyát szarvasgombát találni, hanem az, hogy ezt hajlandó legyen örömmel, akár órákon át is csinálni.
Ahogy már említettük, a szarvasgomba inkább fűszer, vagyis ebből nem készül rántott gomba vagy pörkölt. Itthon hét különböző féle szarvasgomba gyűjthető és árusítható, ízben és illatban is van különbség a különböző fajták között. A szarvasgomba tartósítása sajnos nem könnyű, így az üzletekben kapható szarvasgombás termékeken aromával segítenek – nem rossz persze ez sem, de mégis a friss az igazi, ráadásul a mesterséges aroma a különböző ízváltozatokat sem tudja imitálni.
Ha szeretnél még több érdekességet megtudni erről a különleges gasztronómiai alapanyagról, vagy szívesen megnéznéd élőben, hogyan működik együtt a szarvasgombász és kutyája, keresd bátran azErdőkertgombászát, aki egy erdei séta során a vadon termő föld fölötti gombákról is rengeteget tud mesélni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.