Így készül a glutén- és laktózmentes húsvéti kalács

kalács
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 02. 14:15
Manapság sajnos sokaknak tiltólistás az alap húsvéti kalács, mivel érzékenyek a gluténre és/vagy a laktózra. Szerencsére ma már „mentes” kalácsot is elkészíthetünk a megfelelő anyagok felhasználásával.

Manapság sajnos sokaknak tiltólistás az alap húsvéti kalács, mivel érzékenyek a gluténre és/vagy a laktózra. Szerencsére ma már „mentes” kalácsot is elkészíthetünk a megfelelő anyagok felhasználásával.

Ez az ínycsiklandó illatú fonott kalács nemcsak húsvétkor kerül az asztalra. Közkedvelt pékáru hazánkban, de vannak alkalmak, amikor szinte „kötelező” része a menünek. Ilyen a húsvét is, amikor a sonka, a torma, a tojások és különféle zöldségek mellől nem hiányozhat a húsvéti kalács.Igen ám, de szokványos változatát, bármilyen sokféle módon lehet is elkészíteni, nem fogyaszthatja az, aki glutén- és/vagy laktózérzékeny.

Fotó: 123rf.com

Semmi sincs azonban veszve. Ma már kaphatók olyan lisztek és egyéb élelmiszerek, amelyekkel könnyedén kivitelezhetjük a „mentes” változatot. Lássuk, hogy készül a gluténmentes és laktózérzékenyek által is fogyasztható húsvéti kalács.

Hozzávalók: 280 gramm Nutri-Free Mix per Pane liszt, 20 gramm ugyanilyen per Dolci liszt, 1 evőkanál tápióka keményítő, 32 gramm cukor, fél csomagnál picit több Dr. Oetker por formájú élesztő, egy kis só, 1 kis kanál citromlé, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál olaj, illetve 2,5 deci laktózmentes habtejszín.

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani.

Tegyük a hozzávalókat egy nagyobb tálba, végül a langyos habtejszínt is öntsük hozzá. Dolgozzuk össze a tésztát géppel vagy kézzel, esetleg a hatékonyság kedvéért mindkettővel. Nem baj, ha ragadósnak tűnik, attól még jó lesz. A meggyúrt tésztát konyharuhával letakarva hagyjuk 40 percig kelni, meleg helyen.Ha megkelt, a tésztát 3 vagy 5 kisebb gombócra választjuk, majd rudakat formázunk belőlük – mindig szórjuk meg (rizs)liszttel a felületet, amin dolgozunk, hogy a tészta ne ragadjon le.Ezután összeillesztjük a rudak egyik végét, attól függően, hányat készítettük belőlük, 3-as vagy 5-ös fonatot csinálunk, elkezdjük egymáson átrakosgatni őket.

Fotó: 123rf.com

Ha készen van, kenjünk ki olajjal egy sütőformát (célszerű téglalap formájút, amibe éppen belefér a gluténmentes húsvéti kalács), helyezzük bele a fonott tésztát és kenjük le a tetejét olajos ecsettel.Ekkor már betehetjük a sütőbe, alacsony hőfokra, 10 percre. Majd vegyük ki és felvert tojással is kenjük is át a kalács felső részét.Ezután már bátran süthetjük a húsvéti kalácsot magasabb hőfokon, majd kb. 7 perc után ismét csökkentsük a hőt.

Fotó: 123rf.com

Akkor kész, amikor látványosan aranybarnára sül. Mindig egyszerűen ellenőrizhetjük, teljesen átsült-e a gluténmentes kalácsunk, ha fogvájóval beleszúrunk, s amikor kivesszük a fadarabkát, nem látunk rajta tészta nyomokat.

Jó étvágyat hozzá!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.