Ha vágysz valami újra: bájos húsvéti kenyér olasz módra!

olasz
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 04. 14:15
A húsvéti készülődés közepette olykor felmerül bennünk a kérdés, milyen újdonsággal dobhatnánk fel idén a dekorációt vagy a menüt. Nos, a kettő egyben megvalósítható az olasz húsvéti kenyérrel!

A húsvéti készülődés közepette olykor felmerül bennünk a kérdés, milyen újdonsággal dobhatnánk fel idén a dekorációt vagy a menüt. Nos, a kettő egyben megvalósítható az olasz húsvéti kenyérrel!

Íme egy ínycsiklandó ennivaló, amely dekorációként is kiválóan megállja a helyét! Kerek, fonott, csalogatóan aranybarna felső résszel, középen pedig egy mutatós, pasztell színű húsvéti tojással!

A hagyományos olasz húsvéti kenyér esetében a színes tojások általában a kenyér köré kerülnek a tálra. Ám üdítően újszerű és remekül mutat, ha a kenyérkén keletkezett lyukba illesztjük őket.

Elkészítése során az első lépés valóban a tojások befestése, ízlés szerint. Az olasz húsvéti kenyér megsütése pedig csupán 20 perc – no igen, a kialakítása azért egy kicsit több időt vesz igénybe.

Olasz húsvéti kenyér - hozzávalók:

1 csomag élesztő (2 és ¼ teáskanálnyi); 1 és ¼ csésze meleg tej; csipetnyi só; 1/3 csésze szobahőmérsékletű vaj; 2 tojás, enyhén felverve; ½ csésze cukor; 3 és fél-4 és fél csésze liszt; 1 tojás egy teáskanál vízzel felverve; 6 befestett, még meg nem főtt húsvéti tojás (ami majd megfő a sütőben). Tetszés szerinti díszítés szórható a tetejére (színes, ehető dekoráció).

Húsvétkor is bőven van kínálat, de lássuk, miből szokás válogatni. A kedvencek közé tartoznak a sonkás, tojásos, zöldséges, könnyed fogások is. ezek határozottan nem böjt alkalmával fogyasztandóak.

Keverjük össze az élesztőt, a tejet, a sót, vajat, tojásokat és a cukrot egy nagyobb méretű tálban. Adjunk hozzá 2 csésze lisztet és verjük fel az egészet, míg lágy lesz – mixerrel könnyebb. Alacsony sebességen kevergessük lassan, és adagoljuk hozzá a lisztet, míg a tészta forma ki nem alakul. A dagasztókarral – vagy kézi dagasztással – alacsony sebességen dagasszuk a tésztát, míg rugalmas és sima nem lesz. Adjunk hozzá még lisztet, ha szükséges, ne ragadjon. A dagasztást érdemes belisztezett munkafelületen végezni, ha kézzel dolgozunk.

A tésztát rakjuk egy kiolajozott tálba, megfordítva mindkét oldalára. Majd fedjük be szorosan egy műanyag fedővel, és hagyjuk meleg helyen kelni, míg duplájára nem nő a mérete – kb. 1 óra alatt.

Fektessünk egy nagyméretű sütőlapra vagy sütő alkalmatosságba pergamen papírt vagy szilikon bélést. A tésztát válasszuk 12 egyenlő méretű részre, és készítsünk fonást („copfot”) belőlük! Két vékonyabb tésztából készül a fonás.

Az így kialakult, kör alakú húsvéti kenyereket fektessük a már kikészített sütőlapra. Majd ismét fedjük be őket egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk állni – kicsit több mint 1 órát, így még nagyobbra kelnek majd.

Melegítsük elő a sütőt 350 fokra. Az olasz húsvéti kenyerek kenegessük meg felvert tojásba mártott ecsettel. Ha kész, szórjuk meg a választott dekorációval. Majd a végén illesszük a festett tojást minden egyes kenyérke közepébe. 20-25 percig süssük a kenyereket a sütőben, míg aranybarnára nem sülnek és hagyjuk meghűlni a már kinyitott sütő rácsán.

Szobahőmérsékleten szolgáljuk fel. A tojások megehetők összetörve, illetve a kenyeret beléjük mártogatva. De ha pár órán belül nem esszük meg őket, érdemesebb kihagyni az elfogyasztásukat!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.