Minden ünnepünk idején megvannak azok a hagyományos ételek, amelyeket ilyenkor szokás leginkább fogyasztani. Húsvétkor is van miből válogatni. Lássuk, mi mindent eszünk, melyek a nagy kedvencek. Ha még nem próbáltuk, ideje jövő hét végén elkészíteni!
Böjtölni negyven napig egy nagyon régre visszanyúló szokás. Csak 1091-ben iktatták törvénybe, de már a VII. században is tartották a böjtöt az emberek. Hazánkban a katolikusokra volt elsősorban jellemző a szigorú étkezési szabály betartása – a múlt évszázadban kezdtek azonban enyhülni az erre vonatkozó elvárások. Például a nagyhét és a nagypéntek áll ma már a hivatalos enyhítés óta a középpontban, ekkor valóban betartják a böjtöt. Protestáns körökben nagypénteken böjtöltek szigorúan.
A böjti ételek jellegzetessége, hogy a kenyér, a só, a száraz, növényi étkek használhatóak – volt, aki tejet sem ivott. Főzéshez a zsír nem, csak az olaj volt megengedett. Manapság persze ebből már aligha lehet gond.
Bár az időjárás még sokszor rácáfol, igenis itt a tavasz! Egyre több a friss zöldség, így a húsvéti sonka mellé egyszerűen készíthetünk ízletes és egészséges menüt.A legnépszerűbb böjti húsvéti ételek mindenesetre nagy kedvenceink közé tartoznak. Lássuk, melyekkel lephetjük meg magunkat és családunkat!
Hozzávalók: 1 deci tej, 1 deci tejföl, liszt, 4-5 gerezdnyi fokhagyma és egy citrom fele.
Öntsünk az edénybe másfél liter vizet és kezdjük főzni. Tegyük bele az apróra vágott vagy összetört fokhagymát, s ha felforrt, készítsünk habarást: keverjük el az 1 evőkanál lisztet a tejjel és tejföllel. Csorgassuk bele a citromlevet is, majd keverjük a fokhagymás lébe és főzzük alacsony lángon. Legfinomabb pirított zsemle- vagy kenyérkockákkal tálalva.
2.Rántott tojásos leves
Hozzávalók: 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál köménymag, kis só és ecet, kevéske pirospaprika, olaj, 1 tojás, + 1 tojás a végén minden személyre.
Pirítsuk meg a lisztet az olajon, majd szórjuk rá a köményt. Kevergessük és tegyünk hozzá egy kis pirospaprikát is. Öntsük fel vízzel (hideggel), s ha elegendő a víz mennyisége, forraljuk fel. Adjunk hozzá sót és keverjünk bele egy egész tojást. Majd azokat a tojásokat is rakjuk vigyázva bele, amelyeket egy-egy személyre szánunk. Ezek ugyanis egészben maradva főnek meg. Ha kész, a kiszedett levesben lehet külön is fűszerezni azokat.
Hozzávalók: zöldborsó (kb.30 dkg), 1 krumpli, 1 sárgarépa, 1 vöröshagyma és 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál tejszín, 1 evőkanálnyi olívaolaj, petrezselyemzöldje, só és bors. Egy zöldségleves kocka is mehet bele.
Vágjuk darabokra a zöldségeket, csak a hagymák maradjanak egészben. Tegyünk fel az olajat az edénybe és kicsit futtassuk meg rajta a borsót, ezután öntsük fel két pohárnyi vízzel, majd adjuk hozzá a krumplit, a vöröshagymát, a fokhagymát és a leveskockát (ha kell). Főzzük 20 percig. Szedjük ki a hagymákat, illetve 2-3 evőkanálnyi zöldborsót is rakjunk félre. Turmixoljuk össze a maradékot és adjunk tejszínt hozzá. Fűszerezzük borssal, sóval. Ha kész, díszítsük ezt a finom húsvéti ételt zöldborsóval és petrezselyem zöldjével!
Mindegyik gyümölccsel el lehet készíteni egy a böjti húsvéti ételt, az összetevőkben csak az változik, hogy szilva, meggy vagy cseresznye van-e benne.
Hozzávalók: 1 kimagozott szilva darabokra vágva, 1 darab fahéj, tejföl, só, cukor.
Mossuk meg és magozzuk ki a gyümölcsöt, vágjuk darabokra, majd gőzben puhítsuk meg. Ezután tegyük fel főni, rakjuk bele a fahéjat is. Egészen puhára főzzük a szilvát. A levet habarással egészítsük ki: tejfölből, sóból, cukorból készítsük.
Hozzávalók: 2 kiló cékla, 2 sárgarépa, 2 vöröshagyma, 1 darab zeller, babérlevél, citormlé, só, bors, cukor, rozskenyér.
Mossuk- és hámozzuk meg a céklát, s reszeljük le. Közben forraljunk vizet, s hűtsük ki egy kissé, hogy langyos maradjon. A langyos vízzel öntsük fel a céklát, lepje csak el. Fedjük be rozskenyérrel, majd hagyjuk állni meleg helyen, 5-6 napon át. Így lesz kellően savanyú. Szűrjük le és rakjuk félre a levet. Készítsünk a többi zöldségből zöldséglevest, majd szűrjük le és adjuk hozzá a céklás levet. Végül sózzuk és citromlével, kis cukorral ízesítsük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.