Szívbetegség – A halevés csökkenti a halál esélyét

hal
PUBLIKÁLÁS: 2021. március 23. 13:33
Sokat számít az értékes Omega-3 zsírsav

Sokat számít az értékes Omega-3 zsírsav

Komoly előnyt jelenthet a szívproblémákkal élőknek a rendszeres halevés. Az Omega-3 zsírsav tartalom miatt a heti fogyasztás csökkenti a súlyos szívbetegség vagy a halál valószínűségét.

Azok a felnőttek, akik szívbetegség miatt szenvednek, de több mint 170 gramm halat esznek meg hetente, képesek 20 százalékkal lecsökkenteni a súlyos szívkomplikációk vagy a halál esélyét – állapították meg a kutatók egy tanulmány során, melyet a JAMA Internal Medicine szaklapban tettek közzé.

A 170 grammos halevés, mely nagyjából 2 adagnak felel meg és olyan halakból áll, mint a lazac, tonhal, szardínia, a 9 éves tanulmány ideje alatt 18 százalékkal mérsékelte a halál kockázatát a szívbetegségben szenvedőknél.

Foto:123rf.com

A halfogyasztás 16 százalékkal csökkentette a súlyosabb szívbetegség-rizikót azok körében is, akiknél már diagnosztizálták ezt az állapotot.

„Ha hetente legalább 2 adag halat eszünk meg, mérsékelten, de csökkenti a jövőbeni kardiovaszkuláris események és a halál esélyét, akkor is, ha már megállapított szívbetegséggel él valaki” – hangsúlyozta Andrew Mente, a tanulmány társszerzője, a kanadai Hamilton-i McMaster Egyetem epidemiológia docense.

Hozzátette: ha valaki általában véve egészséges, az előnyök nem ennyire nyilvánvalóak, de a halevés mindenképpen jó és biztonságos dolog.

A halak nagy mennyiségben tartalmaznak Omega-3 zsírsavakat, ismertebb néven halolajat. Ilyen a hering, a makréla, a tonhal, a lazac, a szardínia. Úgy tűnik, ezek biztosítják a legnagyobb védelmet a szívbetegség előrehaladása ellen.

A kutatók évtizedek óta magasztalják az Omega-3 zsírsavak szívvel kapcsolatos előnyeit, ám az, hogy a tápanyag mekkora részét kell elfogyasztani a védelem biztosítása érdekében, még vita tárgyát képezi.

A tanulmányhoz a kutatók csaknem 150 ezer felnőtt adatait elemezték – 21 országból származtak, 46 és 62 év közöttiek voltak. Durván 8 ezer embernél már diagnosztizálták a szívbetegséget, amikor a tanulmány elkezdődött.

Foto:123rf.com

A kutatók 9 esztendőn át követték nyomon egészségüket.

Azok körében, akiknek kórelőzményében nem szerepelt a szívbetegség, a 340 gramm, tehát körülbelül heti 4 adag - vagy annál több - Omega-3 zsírtartalmú hal fogyasztása alig vagy egyáltalán nem befolyásolta a súlyos szívbetegség vagy az abból eredő halál kockázatát.

Felpörgetheti a szexuális életet, ha több tengeri ételt fogyasztunk? Sőt, a termékenységet is javítja? Egy tanulmány szerint a halevés valóban képes a jobb szex elérésére.

Összehasonlítva azokkal, akik nagyon kevés halat fogyasztottak, vagy egyáltalán nem ettek ilyesmit, a heti 4 adagot fogyasztóknál kevesebb, mint 5 százalékkal csökkent a szívbetegség kockázata.

Azok között azonban, akiknél már diagnosztizálták a szívbetegséget, a heti 2 vagy több adag Omega-3 zsírsavtartalmú halevés 16 százalékkal mérsékelte a súlyosabb szívbetegség kialakulásának rizikóját.

„Néhány - de nem mindegyik - klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a halolaj-kiegészítők szerény védelmet nyújthatnak a szívhalál kockázata ellen a szívbetegségben szenvedők körében” - mondta Andrew Mente.

Vagyis, a halolaj-kiegészítő némi védelmet nyújthat, ha egy ember fokozottan ki van téve a szív- és érrendszeri események kockázatának – tette hozzá a szakember.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.