Sokat számít az értékes Omega-3 zsírsav
Komoly előnyt jelenthet a szívproblémákkal élőknek a rendszeres halevés. Az Omega-3 zsírsav tartalom miatt a heti fogyasztás csökkenti a súlyos szívbetegség vagy a halál valószínűségét.
Azok a felnőttek, akik szívbetegség miatt szenvednek, de több mint 170 gramm halat esznek meg hetente, képesek 20 százalékkal lecsökkenteni a súlyos szívkomplikációk vagy a halál esélyét – állapították meg a kutatók egy tanulmány során, melyet a JAMA Internal Medicine szaklapban tettek közzé.
A 170 grammos halevés, mely nagyjából 2 adagnak felel meg és olyan halakból áll, mint a lazac, tonhal, szardínia, a 9 éves tanulmány ideje alatt 18 százalékkal mérsékelte a halál kockázatát a szívbetegségben szenvedőknél.
A halfogyasztás 16 százalékkal csökkentette a súlyosabb szívbetegség-rizikót azok körében is, akiknél már diagnosztizálták ezt az állapotot.
„Ha hetente legalább 2 adag halat eszünk meg, mérsékelten, de csökkenti a jövőbeni kardiovaszkuláris események és a halál esélyét, akkor is, ha már megállapított szívbetegséggel él valaki” – hangsúlyozta Andrew Mente, a tanulmány társszerzője, a kanadai Hamilton-i McMaster Egyetem epidemiológia docense.
Hozzátette: ha valaki általában véve egészséges, az előnyök nem ennyire nyilvánvalóak, de a halevés mindenképpen jó és biztonságos dolog.
A halak nagy mennyiségben tartalmaznak Omega-3 zsírsavakat, ismertebb néven halolajat. Ilyen a hering, a makréla, a tonhal, a lazac, a szardínia. Úgy tűnik, ezek biztosítják a legnagyobb védelmet a szívbetegség előrehaladása ellen.
A kutatók évtizedek óta magasztalják az Omega-3 zsírsavak szívvel kapcsolatos előnyeit, ám az, hogy a tápanyag mekkora részét kell elfogyasztani a védelem biztosítása érdekében, még vita tárgyát képezi.
A tanulmányhoz a kutatók csaknem 150 ezer felnőtt adatait elemezték – 21 országból származtak, 46 és 62 év közöttiek voltak. Durván 8 ezer embernél már diagnosztizálták a szívbetegséget, amikor a tanulmány elkezdődött.
A kutatók 9 esztendőn át követték nyomon egészségüket.
Azok körében, akiknek kórelőzményében nem szerepelt a szívbetegség, a 340 gramm, tehát körülbelül heti 4 adag - vagy annál több - Omega-3 zsírtartalmú hal fogyasztása alig vagy egyáltalán nem befolyásolta a súlyos szívbetegség vagy az abból eredő halál kockázatát.
Felpörgetheti a szexuális életet, ha több tengeri ételt fogyasztunk? Sőt, a termékenységet is javítja? Egy tanulmány szerint a halevés valóban képes a jobb szex elérésére.
Összehasonlítva azokkal, akik nagyon kevés halat fogyasztottak, vagy egyáltalán nem ettek ilyesmit, a heti 4 adagot fogyasztóknál kevesebb, mint 5 százalékkal csökkent a szívbetegség kockázata.
Azok között azonban, akiknél már diagnosztizálták a szívbetegséget, a heti 2 vagy több adag Omega-3 zsírsavtartalmú halevés 16 százalékkal mérsékelte a súlyosabb szívbetegség kialakulásának rizikóját.
„Néhány - de nem mindegyik - klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a halolaj-kiegészítők szerény védelmet nyújthatnak a szívhalál kockázata ellen a szívbetegségben szenvedők körében” - mondta Andrew Mente.
Vagyis, a halolaj-kiegészítő némi védelmet nyújthat, ha egy ember fokozottan ki van téve a szív- és érrendszeri események kockázatának – tette hozzá a szakember.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.