Lehet, hogy sokan nem akaratgyengeségből nem tudnak ellenállni egy szép szelet tortának vagy egy nagy zacskó chipsnek. A legtöbb embernek ugyanis van egy bizonyos hatodik ízérzéke, amellyel a zsírok ízét érzékeli, és akiknél ez a fajta érzékelés nincs jelen, hajlamosabbak lehetnek a hízásra.
Egyes tudósok szerint egy génvariáns bizonyos emberek érzékenyebbé tehet a zsírmolekulákra. Egészen a közelmúltig feltételeztük, hogy a zsíros ételek utáni vágyért érzékszerveink tehetők felelőssé, a Washington Orvosi Egyetem munkatársai szerint azonban a CD36 elnevezésű receptor lehet a ludas.
Azok, akiknek szervezetében a CD36 nagy mennyiségben van jelen, jobban érzékelik a zsíros ételeket és kevésbé vágynak azok ízére. Kísérletükhöz az egyetem tudósai 21 túlsúlyost kértek fel, akiket megkértek, kóstoljanak meg három különböző anyagot és mondják meg, melyik különbözik a másik kettőtől. Az egyik anyagba a szakértők kis mennyiségű zsíros olajat csöpögtettek, míg a másik két anyag zsírmentes volt.
A legmagasabb CD36 szinttel rendelkező önkéntesek nyolcszor érzékenyebben reagáltak a zsír jelenlétére, mint azok, akiknek szervezetében csak feleannyi mennyiségű receptor volt.
Az ízérzés elvesztése lehet részleges vagy teljes. Mi okozhatja, ha nem érezzük az ízeket és mit lehet tenni ilyen esetben?"A jövőben meg kell vizsgálnunk, hogy a zsír érzékelésének képessége mennyiben befolyásolja a zsírbevitelt és ezáltal az elhízásra való hajlamot" - mondta el Nada professzor, a kutatás vezetője.
A CD36-tal kapcsolatos korábbi állatkísérletek megmutatták, hogy a receptor szervezetben való jelenlétére nem csak örökletes tényezők vannak hatással, hanem a zsírfogyasztás is: minél magasabb a zsírbevitel, annál kevesebb CD36 termelődik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.