Hosszabb életet ígér a fogyasztásuk
Amennyiben a szívroham vagy a stroke veszélye fennáll esetünkben – vagy esetleg már volt is benne részünk – érdemes a zöld tea és a kávé fogyasztását megnövelnünk – állítják japán kutatók.
Nem árt a kávé és a zöld tea fogyasztása - sőt kifejezetten előnyös lehet -, ha a szívroham vagy a stroke már lesújtott ránk, esetleg fokozott veszélyüknek vagyunk kitéve.
A legalább napi 7 csésze zöld tea elfogyasztása a stroke-on átesettek embereknél 62 százalékkal csökkentette annak esélyét, hogy meghaljanak a tanulmány ideje alatt – szemben azokkal, akik ilyen teát nem ittak. Hasonlóképpen, a kockázat 53 százalékkal mérséklődött a szívroham-túlélők körében, amennyiben szokásukká vált a zöld tea-kortyolgatás.
Nem csupán a zöld tea köthető azonban a hosszú élethez. A szívrohamon átesetteknél – ahogyan a szív-és érrendszeri problémákkal nem küzdők esetében is – hosszabb életet tapasztaltak, ha ittak kávét, mértékletes mennyiségben.
A kávé előnye ugyanakkor a stroke-túlélőkre nem volt kiterjeszthető.
A felfedezések nem bizonyítják, hogy a zöld tea és a kávé biztosan élethosszabbító ital. Újabb bizonyítékot szolgáltatnak azonban ahhoz, hogy a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek jót tesznek a szív- és az érrendszer egészségének – emelte ki dr. Andrew Freeman, a denveri Nemzeti Zsidó Egészség kardiovaszkuláris megelőzéssel és wellnesszel foglalkozó központ vezetője.
Milyen új, pozitív eredményekre jutottak a tudósok a világ egyik kedvenc italának egészségünkre gyakorolt hatásairól? Milyen tévhitek élnek még a mai napig a kávéval kapcsolatban?
„Nincsenek mágikus ételek, s néhány csésze zöld tea nem fogja eltörölni egy bacon-ös sajtburger hatásait” – tette hozzá, kifejtve, hogy igen fontos a kiegyensúlyozott, feldolgozott ételeket csak kis mennyiségben tartalmazó étkezés, mely sok növényi alapú élelmiszert foglal magába: gyümölcsöt, zöldséget, babot, teljes kiőrlésű gabonát és növényi olajokat.
Az emberek abból is előnyt kovácsolhatnak, ha a cukros italokat kávéra és teára cserélik. Persze, nem kell megtömni ezeket cukorral és tejszínnel. Ezek nélkül fogyasszuk!
A tea és a kávé mindig jobb választás, mint a diétás italok, melyek mesterséges édesítőt tartalmaznak – hangsúlyozta dr. Freeman.
Fontos ugyanakkor, hogy a koffeinre érzékeny emberek megfontoltak legyenek – különösen a kávéval.
A Stroke folyóiratban megjelent tanulmányt dr. Hiroyasu Iso, az Oszakai Egyetem közegészségügyi professzora vezette. Több mint 46 ezer japán felnőtt vett részt benne, 40 és 79 év között – egészségüket 20 esztendőn át követték nyomon. A csoportban 478 stroke- és 1.214 szívroham-túlélő volt.
Az alanyok kérdőíveket is kitöltöttek, amelyek étrendjükre és életmódjukra vonatkoztak. A tanulmány végére 9.253 ember meghalt.
Összességében – mint azt a kutatók megállapították -, azok, akik mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztottak, kisebb eséllyel hunytak el a vizsgálati időszak alatt - különösen, ha korábban szívrohamuk is volt. Azok, akik 2, vagy ennél több kávét ittak meg naponta, 39 százalékkal csökkentették a halál kockázatát a nem kávézókkal szemben.
Kisebbnek bizonyult a kockázat csökkenése azoknál az embereknél, akiknek kórtörténetében nem szerepeltek szívproblémák vagy stroke.
A kutatók számításba vették azokat a dolgokat, amelyek alternatív magyarázatként szolgálhatnak az eredményekre - beleértve a testmozgást, az étrendi szokásokat és azt, hogy az emberek dohányoztak-e vagy küzdöttek-e magas vérnyomással. A kávé és a zöld tea továbbra is előnyösnek tűnt.
Dr. Freemam megjegyezte: más, árnyaltabb dolgok szintén szerepet játszhatnak az eredményekben. Például, lehetséges, hogy stresszmentesebb életet él, akinek van ideje napi 7 csésze tea elfogyasztására.
Az sem világos, hogy a japán populációt bemutató felfedezések más országokra is igazak lehetnek-e, ahol mások az étkezési szokások – mutatott rá Linda Van Horn, az Amerikai Szív Szövetség szakértője, egyben a chicagói Northwestern Egyetem professzora. A teafogyasztók a tanulmányban általában több halat, zöldséget is ettek.
Ugyanakkor, bizonyos növényi összetevők - a zöld tea esetében az úgynevezett epigallokatechin-gallát – fontos gyulladáscsökkentő kardio-metabolikus előnyökkel bírnak. Egy biztos: a cukros üdítőket teára cserélni igencsak bölcs ötlet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.