Hogyan együk az áfonyát, hogy gyógyítson?

áfonya
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 04. 13:33
A brit pilóták a II. világháborúban éjszakai bevetések előtt sok fekete áfonyát ettek, mert a benne lévő anyagok javítják a látást, segítik a retinasejtek gyors regenerálódását.

A brit pilóták a II. világháborúban éjszakai bevetések előtt sok fekete áfonyát ettek, mert a benne lévő anyagok javítják a látást, segítik a retinasejtek gyors regenerálódását.

A növénynek mára újabb jótékony hatásait fedezték fel, de nem mindegy azonban, hogy mivel fogyasztjuk, mert könnyen semlegesíthetjük a hatását.

Az áfonya és a tej nem jók együtt

Azáfonyaegyszerre édes és finom, miközben alacsony a kalória tartalma és tele van mikrotápanyagokkal, antioxidánsokkal. Ez a parányi gyümölcs - megfelelő mennyiségben fogyasztva - az egyik legkiválóbb öregedést lassító étel. A közelmúltban azonban megjelent egy kísérlet publikációja, amelyből az derült ki, hogyaz áfonyát nem szabad tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert elveszti legfontosabb értékét. A Free Radical Biology and Medicine című lapban jelent meg a kutatás publikációja, amelyben azt vizsgálták, hogyan változik azáfonyafogyasztásának antioxidáns hatása fehérjével való találkozásakor. Azt figyelték, hogyan változik a vér antioxidáns tartalma azáfonyaelfogyasztását követően, ha azt magában vagytejjelfogyasztották.

Foto:webmd.com

Kísérletek áfonyával

Az önkéntesek megettek 200 gáfonyát, és megittak rá 200 ml vizet vagytejet. Vérmintát vettek tőlük a kísérlet előtt, majd az emésztési folyamat során rendszeresen. Az eredmény azt mutatta, hogy akik vízzel ették meg azáfonyát, azoknak a vérében megnövekedett akávésav és a ferulasav koncentrációja. Akik azonbantejjel együtt fogyasztották azáfonyát, azoknak az emésztés során nem hogy nőtt volna, hanem éppenséggel csökkent a vérükben ez a két igen hasznos anyag.

Foto:pixabay.com

Mi is a ferulasav és kávésav?

A ferulasav biztosítja a sejtfalak merevségét és védi az idegrendszert,normalizáló hatással van a vérnyomásra. A kávésav szintén az idegsejtek erőteljes védelmezője. Egy másik, korábbi kutatás azt mutatta ki, hogy a kávésav magában rejti annak a lehetőséget, hogy neurodegeneratív betegséget akadályozzon meg.Az áfonyában található ferulasavnak és kávésavnak köszönhető ennek a gyümölcsnek a tanulási és agyi képességek javulásában mutatott pozitív hatása. A Nutrition and Neuroscience című szakmai lapban közöltek egy tanulmányt, amely szerint ez a két antioxidáns eredményesen használható olyan, korral összefüggő idegrendszeri betegségben is, mint például az Alzheimer kór.

afonya
Foto:pixabay.com


Hogyan együk az áfonyát, hogy gyógyítson?



A cikk végkövetkeztetése az, hogy amennyiben azáfonyátkimagasló antioxidáns értéke miatt fogyasztja, azt mindig külön tegye, és vagy várjon egy órát afehérjetartalmú ételek fogyasztásával, vagy azokat 2 órával azáfonyaelőtt egye. És persze felejtse el azokat a reklámokat, amelyek azáfonyávalgazdagított joghurtok magasztalásával foglalkoznak. Semmi nem igaz belőlük azon kívül, hogy finomak.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.