Ételek, amik csökkentik a koleszterinszintet

Ételek, amik csökkentik a koleszterinszintet

koleszterin
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 03. 13:33
Ha szeretjük a zsíros ételeket, elképzelhető, hogy a vérképünket mutató laborjelentésen a „koleszterin” szó latin megfelelője után szerepel egy-két csillag is. Nem árt odafigyelnünk arra, hogy ezen a téren is egészségesek legyünk. Különösen férfiként, hiszen a koleszterin-gondok emelik a szívinfarktus kockázatát!

Ha szeretjük a zsíros ételeket, elképzelhető, hogy a vérképünket mutató laborjelentésen a „koleszterin” szó latin megfelelője után szerepel egy-két csillag is. Nem árt odafigyelnünk arra, hogy ezen a téren is egészségesek legyünk. Különösen férfiként, hiszen a koleszterin-gondok emelik a szívinfarktus kockázatát!

Íme, néhány étel, amelynek rendszeres fogyasztása segít normalizálni a helyzetet.

Rebarbara

A rebarbara számos faját gyógynövényként vagy emberi fogyasztásra is termesztik, az utóbbi elsősorban zöldségként jelenhet meg az étrendünkben, de a tea is gyakori opció. A levelek nyersen és lefőzött állapotban is mérgezők, a levélnyeleket azonban szívesen használják fűszerként is a séfek.
Míg az LDL-koleszterin a vérben felhalmozódva az erek falában rakódik le, a HDL-koleszterin magas aránya azért kedvező, mert e zsírcseppecskékben az erekben már lerakódott koleszterin szállítódik vissza az érfalból a májba, ahol lebontódik. A legutóbbi kutatások abba az irányba mutatnak, hogy a csak „rossz koleszterinként” emlegetett LDL-szint 9 százalékkal csökken, ha egy hónapon keresztül naponta legalább 27 gramm rebarbarát veszünk magunkhoz. A jó hír pedig az, hogy a „jó koleszterinszint” eközben egyáltalán nem változik!

Foto:pixabay.com

Articsóka

Az articsóka elsősorban a megelőzésben király, megakadályozza ugyanis a koleszterin emelkedését a vérben. A legtöbb méregdrága koleszterincsökkentő gyógyszer, amelynek felírásából a gyógyszeripar megél, mindenekelőtt articsókát tartalmaz, koncentrált formában. Német tudósok felfedezték, hogy a rendszeres articsóka-levélfogyasztás ugyanazzal a pozitív hatással jár, amely a koleszterincsökkentő gyógyszer pozitív hozadéka. Mindez negatív mellékhatások nélkül, és ha szerencsések vagyunk, még olcsóbban is! A gourmandok pedig igazán izgalmas recepteket találhatnak, amelyek segítségével a növény könnyedén beemelhető az étrendünkbe.

Foto:123rf.com

Zabkorpa

A megelőzés mindig jobb, mint akár a legtökéletesebb gyógymód, és épp ezért szeretjük a zabkorpát is. A zabkorpa voltaképpen megakadályozza a koleszterin vérben történő felszívódását, így az ott marad, ahol dolga van: többnyire a májban. Szerencsére nem kell túlzásba vinni a fogyasztását, már az is bőven elég, ha naponta két evőkanállal magadhoz veszel a zabkorpából. A zabkorpában lévő béta-glükán az, ami a legtöbbet teszi az egészségünkért. Minden egyes gramm mintegy egy százalékkal csökkenti a rossz koleszterint a szervezetünkben, ráadásul az emésztésünkre is kiváló hatással van. Viszlát, székrekedés, többé nem lesz dolgunk egymással!

zab
Foto:123rf.com

Fokhagyma

Végre egy kaja, ami finom és egészséges! A fokhagyma remekül tisztítja a vért, és megakadályozza, hogy az artériák eltömődjenek: mindez már önmagában véve segít a szívbetegségek megelőzésében. A fokhagymát mindemellett azért is szeretjük, mert a koleszterint is csökkenti – nem árt tehát minél többet használni belőle főzéskor. A tudomány mai állása szerint a fokhagyma csak átmenetileg segít megoldani a koleszterin-problémát, épp ezért a sikeres bevetés érdekében érdemes napi szinten fogyasztani. Persze semmi estre sem randi előtt, de ezt talán nem is kell mondanunk…

Fotó: 123rf.com

Zöld tea

A zöld teát a huszonegyedik század embere újra felfedezte, és jelenleg népszerűbb, mint valaha. A rebarbarához és az articsókához hasonlóan csökkenti a rossz koleszterinszintet, ugyanakkor van egy jó tulajdonsága, amit a két zöldség nem mondhat el magáról: emeli ugyanis a jó koleszterint a szervezetünkben. Így aztán a koleszterint-problémát rögtön két fronton támadhatjuk… A zöld tea népszerűségének egyik fő oka abban rejlik, hogy a többi teafélével ellentétben nem kerül feldolgozásra a zöldtea-levél, hanem egyszerűen csak szárítják és gőzölik azt, így az eredmény egy rendkívül hatékony antioxidáns lesz. Épp ezért a zöld tea nem csak a koleszterinszint normalizálásakor a barátunk, de a rákmegelőzésben is a segítségünkre van.

Foto:pixabay.com
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.