Top 14 - Ezek a legjobb ételek idősebb korban - 1.rész

hal
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 25. 13:32
Mit együnk, hogy egészségesek maradjunk?

Mit együnk, hogy egészségesek maradjunk?

Az egészséges öregedéshez kellenek a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok és a minden fontos tápanyagot tartalmazó, kiegyensúlyozott étrend. De melyek a legjobb ételek idősebb korban?

A megfelelő táplálkozás, a vitaminok és az ásványi anyagok fiatalon is fontosak – idősebb korban azonban különösen oda kell figyelni a kiegyensúlyozott étrendre.

Lássuk, mely ételek a legjobbak azoknak, akik meg szeretnék őrizni egészségüket, fittségüket idősebb korban is.

1.Rost: a magas rosttartalmú ételek, így a zöldségek, a gyümölcsök, a zabétel, a diófélék és a hüvelyesek egyre fontosabbá válnak, ahogy idősebb lesz az ember – különösen, hogy segítenek megelőzni a székrekedést. Hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, a vércukorszint kordában tartásához és ahhoz, hogy testsúlyunk egészséges maradjon. 50 éves kor felett a férfiaknak napi 30 gramm, nőknek pedig 21 gramm ajánlott.

2.Teljes kiőrlésű gabona: a legjobb ételek közé tartoznak ezek a gabonafélék idősebb korban, mivel a rost kiváló forrásai és B-vitaminban is gazdagok – erre pedig egyre nagyobb szükségünk van, ahogy öregszünk. A B-6 vitamin és a folsav egészségesen tartja az agyat. Még egy kismértékű hiány is meglátszik, bár a változás nem jelentős. A teljes kiőrlésű gabona segít megelőzni a szívbetegséget, a rákot és a diabéteszt. Ne csak kenyeret fogyasszunk azonban – a palettán van a quinoa, de a teljes kiőrlésű tészta vagy a kuszkusz is.

3.Diófélék: a diófélék is a legjobb ételek közé sorolhatók - így a mandula, a dió, a kesudió, a pekándió és a pisztácia, mind hatékony öregedésgátló hatásúak ugyanis. Ezek a ropogós nassolnivalók különleges tápanyagok, melyek segítenek késleltetni vagy megelőzni az idősebb korral összefüggő szívbetegség, a 2-es típusú diabétesz, az idegbetegség, a stroke és egyes rákos megbetegedések kialakulását. A diófélék az agyra is jó hatást gyakorolnak.

4.Víz: talán alábecsüljük az értékét, de vízre mindig nagy szükségünk van! Ahogy idősebb korba lépünk, szervezetünk nemcsak vizet veszít, de a szomjúság is ritkábban jelentkezik. Vagyis, hosszabb ideig tart, míg észleljük, hogy szomjasak vagyunk. A víz az agy fontos tápanyaga is, számos szempontból. Kipárnázza az ízületeket, segít a testhőmérséklet ellenőrzés alatt tartásában, s hatással van a hangulatra, illetve a koncentrációra. Igyunk meg naponta 8 pohár vizet!

5.Hal: régóta ajánlott a legjobb ételek sorában, különösen idősebb korban. A zsíros halakat – így például a lazacot, tonhalat, heringet, szardíniát, pisztrángot – nagyon érdemes felvenni a hetente akár kétszer is fogyasztott ételek listájára. Magas a DHA-tartalmuk és ez az Omega-3 zsírsav jót tesz az agynak. Az alacsony a DHA-szintet a kutatók összefüggésbe hozzák az Alzheimer-kór kialakulásával. Ha azonban kellő mennyiséget fogyasztunk belőle, javítjuk memóriánkat és az új dolgok megtanulásának képességét idősebbként. Amennyiben nem eszünk halat, a magvak, az alga, a chia mag szintén jó DHA-forrás.

6.Sovány fehérje: a fehérjében gazdag ételek ugyancsak a legjobbak közé tartoznak idősebb korban. Fogyasszunk minél több fehérjét, leginkább tojást, sovány húst, tejtermékeket – a fehérjeporokat inkább hanyagoljuk, mert nem juttatnak bennünket annyi tápanyaghoz, mint a valódi élelmiszerek.

7.Tejtermékek: a tejtermékekben levő kalcium egészségesen tartja a csontokat. Ahogy idősödünk, megnőhet a csontritkulás kockázata, de a vastagbélrák és a magas vérnyomás valószínűsége is. 50 éves kort követően 1200 milligramm kalcium szükséges naponta, amit zsírszegény és alacsony zsírtartalmú tejtermékekből célszerű bevinni a szervezetbe. Nemcsak a tej és a sajt jó megoldás, ehetünk joghurtot, rizst, tofut és szójaitalokat, valamint kalciummal dúsított narancslét is.

A cikket folytatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.