A hajdina, Fagopyrum esculentum, más néven pohánka, tatárka a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes szilikát tartalmú magját a búzához hasonlóan fogyasztják.
Magjainak színe fekete vagy barnás. Az íze is kellemes, de lássuk a gyógyhatásait!
Ahajdina jellemző tápanyaga, a többi gabonaféléhez hasonlóan, a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.
A hajdinából régebbi korokbanleggyakrabban kását főztek. A legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik,pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbban felhasználható.
A növény magját fogyasztják nyersen, pörkölve, egészben és liszt formában. Lisztje azonban nem áll össze, ezért csak daraként, kásaként vagy lepény formájában készítik el. Konyhai felhasználás: egész magjából hajdina lepényt csinálhatunk. Lisztjét felhasználják sütemények,palacsinta készítésénél, de főzhető belőle hajdina leves is, a darából pedig hajdinakása készíthető. Ha a hajdinát mintegy negyedóráig vízben áztatjuk, lerövidíthető a főzési ideje. Oroszországban, Ausztriában és Németországban a hántolt hajdinát köretként fogyasztják.
A szoba is hajdinalisztből készült tészta. Japánban elterjedt, rengeteg formában használt alapanyag. Levesbetétként, főételként szósszal tálalva, instant tésztaételek összetevője, gyorséttermek elmraradhatatlan körete.
Nagyon könnyed tartamas tészta, amelyik sokáig kitartja a vércukorszintet, így szinte bármelyik diétába beilleszthető.
Felhevítjük a margarint és 1-2 percig pirítjuk benne az átválogatott hajdinát. Sózzuk, majd ráöntjük a felmelegített tejet. Forraljuk, cukorral, mazsolával ízesítjük és kis lángon 15-20 percig pároljuk. Ha a tejet felszívta, megkeverjük és további 10 percig lefedve állni hagyjuk. hidegen, gyümölcsökkel gazdagítva fogyaszthatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.