Finom liszthelyettesítők - Hajdina

receptek
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 05. 13:33
A hajdina, Fagopyrum esculentum, más néven pohánka, tatárka a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes szilikát tartalmú magját a búzához hasonlóan fogyasztják.

A hajdina, Fagopyrum esculentum, más néven pohánka, tatárka a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes szilikát tartalmú magját a búzához hasonlóan fogyasztják.

Magjainak színe fekete vagy barnás. Az íze is kellemes, de lássuk a gyógyhatásait!

Gluténérzékenyeknek lisztpótló

Ahajdina jellemző tápanyaga, a többi gabonaféléhez hasonlóan, a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.

  • Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy ahajdina igen értékes vitaminforrás és antioxidáns,mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza.
  • Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívülkedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek pl. egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak.
  • Magas rutintartalma (P-vitamin) miatt őseinka hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták. Rutin hatóanyagának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert - az erek kötőszövetes állományát - azáltal, hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. A rutin fő felhasználási területe a vénás betegségek kezelése.
hajdina
Foto:123rf.com
  • Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt, a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül, jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthetőszékrekedés étrendi kezelésébenés egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
  • Ahajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is, mivel itt az étlapon nem szerepelhetnek fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták. Ezek kiváltására a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnak. A kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelemszükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina.
  • Akrónikus májbetegségekbena máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében a kéntartalmú aminosavak (pl. metionin) fogyasztása jótékony hatású. Magas metionintartalma a hajdinát alkalmassá teszi a gyógyétrendbe történő beépítésre.

A hajdinából régebbi korokbanleggyakrabban kását főztek. A legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik,pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbban felhasználható.

Hajdina receptek

A növény magját fogyasztják nyersen, pörkölve, egészben és liszt formában. Lisztje azonban nem áll össze, ezért csak daraként, kásaként vagy lepény formájában készítik el. Konyhai felhasználás: egész magjából hajdina lepényt csinálhatunk. Lisztjét felhasználják sütemények,palacsinta készítésénél, de főzhető belőle hajdina leves is, a darából pedig hajdinakása készíthető. Ha a hajdinát mintegy negyedóráig vízben áztatjuk, lerövidíthető a főzési ideje. Oroszországban, Ausztriában és Németországban a hántolt hajdinát köretként fogyasztják.

Hajdina felhasználási tippek:

  • használhatjuk levesbetétként
  • hajdinaliszt a búzaliszttel keverve tészták készítésére alkalmas
  • hántolatlan rizshez hasonlóan köretként is elkészíthető
  • rizottónak is tökéletes

Hallottál már a szoba tésztáról?

A szoba is hajdinalisztből készült tészta. Japánban elterjedt, rengeteg formában használt alapanyag. Levesbetétként, főételként szósszal tálalva, instant tésztaételek összetevője, gyorséttermek elmraradhatatlan körete.

Nagyon könnyed tartamas tészta, amelyik sokáig kitartja a vércukorszintet, így szinte bármelyik diétába beilleszthető.

Foto:pixabay.com

Édes hajdinakása recept reggelire, uzsonnára

  • 3 dkg margarin
  • 3 dl szemes hajdina
  • 5,5 dl tej
  • 1 ek cukor
  • mazsola

Felhevítjük a margarint és 1-2 percig pirítjuk benne az átválogatott hajdinát. Sózzuk, majd ráöntjük a felmelegített tejet. Forraljuk, cukorral, mazsolával ízesítjük és kis lángon 15-20 percig pároljuk. Ha a tejet felszívta, megkeverjük és további 10 percig lefedve állni hagyjuk. hidegen, gyümölcsökkel gazdagítva fogyaszthatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.