A legjobb immunerősítő élelmiszerek

A legjobb immunerősítő élelmiszerek

immunrendszer
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 10. 16:40
Az immunerősítő élelmiszerek fokozhatják szervezetünk védelmi rendszerének működését. A fokhagyma antimikrobiális hatását már Arisztotelész és Hippokratész is ismerte.

Az immunerősítő élelmiszerek fokozhatják szervezetünk védelmi rendszerének működését. A fokhagyma antimikrobiális hatását már Arisztotelész és Hippokratész is ismerte.

Mikrobaölő hatása miatt a második világháborúban is alkalmazták a sebek elfertőződésének megelőzésére.

A mikrobaölő hatását afokhagymaa benne lévő kénes kötéseknek köszönheti. Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy a fokhagymalé meggátolja aStaphylococcus, aStreptococcusbaktériumok, valamint a bacilus és vibrió formák ellen is hatékony és megakadályozza a gombák terjedését is.

A legmagasabb koncentrációban a mikrobaölő hatóanyagok a fokhagymában találhatók meg, de előfordulnak más növényekben is, a vöröshagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma és a metélőhagyma is nagy mennyiségben tartalmazza őket.

fokhagyma
Fokhagyma

További immunerősítő élelmiszerek

Mustárolaj, glükozinolát

Akáposztafélék, például a vörös káposzta vagy a savanyú káposzta mustárolajat tartalmaznak, amely antimikrobiális hatású. Ez a hatóanyag megtalálható a nálunk kevésbé ismertzsázsában, de atormábanés a mustárban is. A fejes káposztában lévő glükozinolát antimikrobiális hatását kifejezetten a húgyutakban fejti ki.

Flavonoidok

A flavonoidok főleg a vírusok ellen hatékonyak, hatásukat a vírusfehérjékhez kötődve fejtik ki, korlátozzák a vírusok szaporodását. A flavonoidok színanyagok, melyek spektruma a sárgától a vörös-viola átmenetig terjed. Számos gyümölcsben, zöldségben megtalálhatóak, elsősorban a hagymában, a káposztában, azalmábanés abogyós gyümölcsökbenfordulnak elő.

Klinikai vizsgálatok szerint a hagymából kivont hatóanyagot a szervezet sokkal nehezebben hasznosítja, mintha a hagymával együtt fogyasztjuk, és magából a hagymából jutunk hozzá.

Nyomelemek

Azimmunrendszerfejlődéséhez és működéséhez szükség van olyan esszenciális anyagokra, amilyen a vas, a cink és a szelén. Változatos étrenddel megelőzhető ezek hiánya.

immunerősítő élelmiszerek
A flavonoidok főleg a vírusok ellen hatékonyak

C-vitamin

C-vitaminban gazdag, nagyszerű immunerősítő élelmiszerek a kiwi, a citrusfélék, azöldpaprika, a savanyú káposzta, acékla és a nyers burgonya. A C-vitamin nem véd meg a kórokozók támadásaival szemben, de erősíti az immunrendszert, és így annak könnyebb dolga lesz legyőzni a betegséget: gyorsabban gyógyulunk és nem alakul ki súlyos betegség. Legyenek ezek mindennapi étrendünk részei!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.