A Szenteste előtt lázas készülődés kezdődik a konyhákban. A nagymamák és az édesanyák lelkesen sütnek, főznek, hogy sok finomság kerüljön az asztalokra. Egyre több családban más ez a készülődés, mivel nem eheti mindenki ugyanazt, sok embernek olyan menüt kell összeállítani, amely mentes valamitől.
Ez főleg a háziasszonyokra ró többlet feladatokat, mert bár gombamódra szaporodnak azok az éttermek, ahol mentesen lehet enni, ha magunk akarjuk elkészíteni például a mentes mézeskalácsot, már bajban vagyunk, hogy milyen alapanyagokat használhatunk. Nekünk ehhez a tavalyi Mentes Feszt és a Gasztroblogger Fesztivál közös workshopja nyújtott segítséget, ahol profi kezek között készíthettünk glutén-, tej- és cukormentes mézeskalácsokat.
Mézeskalács receptje:
A hozzávalókat összekeverjük, és begyúrjuk a tésztát.
Pihentetés után nyújtjuk, formázzuk és fantáziánkra bízva díszítjük.
Fehér Katalin (Vida Katalin) mutatta be, hogy készül a cukormáz, amely nem mézzel, hanem mézes ízű cukorral készül. Sokunk számára tanulságos volt, hogyan készül a cukormáz.
Cukormáz
Néhány jótanács:
A cukrot csak apránként adjuk hozzá, meg kell várni, amíg a cukor felolvad a fehérjében.Ha folyós lett a cukor, akkor kis vizet kell adni hozzá cseppenként, ha sűrűre sikerült, akkor pedig cukrot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.